La nit dels museus, una història d’amor

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquest dissabte tots vam viure la nit dels Museus, una nit en la qual la suau brisa de la ciutat ens va acariciar i empènyer cap a l’interior dels museus. 203.043 persones van decidir aquella nit entrar a un centre cultural i aprofitar l’amable i exclusiva invitació d’entrar-hi gratuïtament.

Tots, amants de la cultura vam entrar i gaudir de les cues, el soroll, la manca d’higiene que suposa una massa passant per un lloc concret, així com de les exposicions que hi havia dins. Enamorant-nos instantàniament d’obres, o de conjunts d’obres que són genials en el nostre Instagram. Enamorats de la cultura, obedients a les convocatòries de l’ICUB i amb els ànims de redimir-nos per la cultura, tots vam sortir al carrer.

Com diuen des de l’ICUB: “La Nit dels Museus és una iniciativa del Ministeri de Cultura francès que va néixer l’any 2005 i està promoguda pel Consell d’Europa i aplega més de 4.000 museus. A Barcelona, alguns museus van començar a participar-hi l’any 2006, i des de l’any 2008, l’Institut de Cultura dona suport coordinant l’activitat i promovent una campanya de comunicació conjunta per a la ciutat i l’àrea metropolitana.”

El nostre amor per la cultura va quedar demostrat justament el dia que tot era gratuït. El març el CONCA en el seu informe senyalava que el 40% de la població el 2016 anava a visitar museus: “El nivell d’estudis i la classe social estan associats de manera lineal i positiva a aquestes pautes culturals: en els quatre casos augmenten a mesura que ho fan aquelles variables, fet que posa de manifest la rellevància del capital educatiu i econòmic”. El 51% dels visitants hi van entrar gratuïtament el 2016. Com puntualitza Antonio Ariño: “tenim infraestructures culturals, però no les sabem dinamitzar bé, perquè només les utilitza una minoria“.

- Publicitat -

L’amor que hem sentit aquest cap de setmana cap als museus, potser llavors, més que amor és una passió desbocada, una passió cap a consumir cultura en un moment determinat i col•lectivament. Aquest amor no farà que ens casem amb la cultura, però en ser gratuïta per un dia i per tal de conduir les nostres passes amb la brisa de maig, deixarem que un “rayo de luz trepando por nuestro deseo” ens conquereixi i ens porti al museu. Per un dia ens deixarem enamorar, encara que sigui per una passió momentània.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca