Paràsits: un musical sobre la lluita per la llibertat en temps de guerra

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Alemanya 1942, Segona Guerra Mundial. Un grup de joves contraris al nazisme (els Pirates d’Edelweiss) s’organitzen per combatre’l. El govern de Hitler, que els considera paràsits de la societat, busca erradicar-los per oposar-se a les idees imposades pel règim.

Aquest és l’escenari de Paràsits, la història dels Pirates d’Edelweiss, un musical que aterra aquest cap de setmana a la Mostra d’Igualada, la fira de teatre infantil i juvenil que aquest any celebra a la seva edició número 29.

Després d’un mes en escena el Jove Teatre Regina de Barcelona, Paràsits arriba diumenge als escenaris per fer un retrat de l’amistat i la joventut més reaccionaria. Una obra històrica, basada en fets reals, que reflexiona sobre el sentiment d’exclusió, però alhora, dóna llum a la idea de la joventut com a motor de canvi: “L’objectiu principal del nostre espectacle és donar a conèixer als joves qui eren aquests lluitadors per la llibertat i la democràcia, joves d’edats similars a les del nostre públic”, comenta Sílvia Navarro, directora de Paràsits.

parasits 2

En escena, 6 joves actors i una pregunta: la violència només es pot combatre amb violència? Pels Pirates d’Edelweiss, no. El musical relata la seva història a través de cançons que defensen la necessitat de reacció d’un poble contra el seu règim opressor. Una banda sonora que canta a la voluntat de trencar les cadenes, a la llibertat, a l’amor, però també, a les pors i les inseguretats  davant del conflicte: “Volem ser fidels al rigor històric que l’espectacle requereix i fer arribar la història de manera amena, moderna i actual, comprometent-nos amb els valors de l’amistat, la llibertat i la solidaritat”, comenta el dramaturg Jordi Ramoneda.  I és que quan hi ha una guerra, en qui pots confiar?  N’hi ha prou amb els ideals per iniciar un projecte de canvi?

És inevitable que, veient la sinopsi de l’espectacle, ens vingui a la ment la situació de casa nostra: “No volíem buscar cap paral·lelisme amb la situació actual, però sembla que finalment és ella la que ens ha trobat a nosaltres. Ens va emocionar molt que el dia de l’estrena, el públic acabés cridant llibertat juntament amb alguns dels personatges de l’obra”, explica Ramoneda.

Paràsits, la història dels Pirates d’Edelweiss es podrà veure diumenge 15 d’abril a la Sala Gran de l’espai L’Escorxador, en una sessió matinal a les 12 i una altra a les 6 de la tarda. La companyia s’ha mostrat molt entusiasta davant la cita i esperen que la seva presència a la Mostra “serveixi perquè molts programadors ens puguin veure i poder portar així l’espectacle arreu de Catalunya”.