Dimarts 26 Maig, 2020

I malgrat tot l’economia segueix millorant

Més llegits

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

"Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit"....

L’OMS comença a descartar una altra onada important de contagis

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha indicat aquest dilluns que...

Yoko Ono, Cut Piece y la performance feminista

Hoy vamos a hablar de la performance feminista. Madre mía, dos conceptos que todo el mundo odia, juntos. Empezamos...

Paluzie i Baños, designats candidats provisionals a les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, l'exdiputat de la CUP Antonio Baños i 124 altres socis i sòcies de...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Com que l’objectiu principal de l’economia es generar benestar per a la població, per a saber si anem bé podem mirar sobretot les dades d’activitat i ocupació. I malgrat tots els mals auguris, els boicots i d’altres pals a les rodes, les dades són molt bones.

En 2017, el PIB català va augmentar en un 3,3%, molt més del que preveien els mitjans catastrofistes que indicaven que Catalunya seria la comunitat autònoma que evolucionaria pitjor. Com ja havia passat en els anys anteriors, la realitat es tossuda i és justament la contraria. Estem creixent més que l’estat espanyol i que la Unió Europea. Això explica que liderem la creació d’ocupació a l’Estat. L’atur segueix baixant i ja portem 56 mesos de taxes anuals de descensos. I un altre tema que també està millorant són els salaris, que fins al 2017 havien anat baixant en termes reals i ara ja estan tornant a augmentar.

Aquests avenços tenen molt de mèrit ja que hi ha molts factors que juguen a la contra, sobretot pels problemes polítics. Entre les raons que poden explicar la bona marxa de l’economia podem destacar la resiliència de la gent, que explica el manteniment de la qualitat dels serveis publics malgrat les retallades. I l’orientació exportadora que ha permés que les vendes segueixin creixent malgrat els boicots. També estan ajudant les bones estratègies d’internacionalització que han permés captar més inversió estrangera i més turisme.

De cara al futur les perspectives també són bones. Segons l’FDI del Financial times, Catalunya és la regió del sud d’Europa amb millors perspectives per a la inversió estrangera de cara a 2018 i 2019. I segons un estudi de KPMG, tres de cada quatre empreses catalanes preveuen incrementar les vendes en els propers dotze mesos.

Però no podem confiar-nos. Segueix havent molt catastrofisme i moltes voluntats de seguir posant-ho dificil a la nostra economia. Per tant, caldrá seguir apostant per la feina ben feta, per la internacionalització i per les estrategies empresarials que estan donant bons resultats. No oblidem que queda encara molta feina per fer. Hem de seguir reduint el nombre d’aturats que representen el 12,6% de la població activa (a Espanya són el 16,6%) i els salaris han de recuperar bona part del poder adquisitiu perdut en els anys de crisi. La resiliència, es a dir, la capacitat per a superar situacions adverses, seguirà sent imprescindible.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El món sardanista veu “complicat” tornar a ballar abans de l’agost

L'activitat sardanista ha quedat totalment interrompuda per la crisi de la covid-19, i el seu retorn no es preveu ràpid ni homogeni. Pel camí...

Cronologia de tres mesos de coronavirus a Catalunya

Just fa tres mesos, el 25 de febrer, Catalunya registra el primer cas de covid-19. Durant aquest temps, la pandèmia deixa més d'11.000 morts...

Creix un 17,4% les exportacions catalanes de productes industrials d’alta tecnologia

La tecnologia a Catalunya han tancat el primer trimestre amb un augment interanual del 17,4%, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat)....

El Govern rep més de 3.000 queixes d’afectats per ERTO que no cobren l’atur

La Generalitat ha rebut més de 3.000 queixes de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) provocats per la crisi del coronavirus...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca