Joan Canadell / Ramir De Porrata-Doria / Albert Macià / Rafael Pous
En un article anterior, des del col·lectiu ThinkCAT ens hem referit al “cercle virtuós” que farà de la #CAT4.0 el pol econòmic del sud d’Europa i un dels països més pròspers del món.
Ens atrevim a ser tant optimistes perquè Catalunya parteix d’un potencial intrínsec enorme, tot i que ara esta constrenyit per un Estat Espanyol que governa en contra dels seus interessos. Tanmateix, un cop la República Catalana tingui la capacitat de gestionar els seus propis recursos i promulgar les seves pròpies lleis es posaran en marxa, no un, sinó dos cercles virtuosos que catapultaran a la República Catalana a ser un dels països amb millor qualitat de vida del món: la #CAT4.0.
Els potencial intrínsec vé de lluny, d’una llarga Història, malauradament poc coneguda, que ha resultat en contribucions cabdals de Catalunya al món. Aquest potencial es fonamenta en quatre grans àrees:
- Un esperit emprenedor que va fer de Catalunya una de les grans protagonistes de la revolució industrial, i que la està posicionant per ser una protagonista principal de la següent revolució: la revolució del coneixement.
- Una història democràtica de segles, séu d’un dels dos Parlaments més antics dels món, i amb les institucions i constitucions més avançades en cada moment de la Història.
- Una posició geoestratègica privilegiada, a l’origen de coordinades entre el Sud i el Nord, entre Orient i Occident, la porta d’Europa pel sud i de la Mediterrània per ponent.
- Una ciutadania implicada, activa, associada, culta, curiosa, viatjada, que ha estat l’admiració del món al llarg de la Història amb la seva capacitat transformadora, i ho ha tornat a ser en les movilitzacions massives i pacífiques dels darrers anys.
En les èpoques de la Història en que Catalunya s’ha autogovernat, aquest potencial ha explotat i l’ha convertit en una de les nacions més pròsperes i admirades del món. Qué cal doncs per a que la República Catalana torni a desencadenar la prosperitat de la que el nostre país és capaç, en benefici de tots els seus ciutadans? De nou, quatre pilars:
- Un teixit d’empreses innovadores i exportadores capaces de competir a nivell global i de vendre amb marges alts.
- Un Govern meritocràtic i net de corrupció, que tingui la capacitat d’administrar els impostos i promulgar les lleis, i que ho faci sempre en favor del progrés dels seus ciutadans.
- Unes infrastructures modernes i racionals que assegurin els serveis bàsics als ciutadans i ajudin al desenvolupament de les empreses.
- Una ciutadania formada i implicada, que exigeixi els seus drets, i compleixi amb les seves responsabilitats, i que desde els seus llocs de treball, tant a les empreses com als serveis públics, faci avançar el país cap a l’excel·lència.
Al voltant d’aquests quatre pilars, la nova República Catalana ha d’assegurar que es posin en marxa dos cercles virtuosos concèntrics, un en cada sentit.
El primer cercle, en el sentit Ciutadans > Empreses > Govern > Infrastructures > Ciutadans, genera la següent dinàmica:
- Unes empreses innovadores són capaces d’exportar més i vendre amb marges més alts, generant més i millor ocupació i més beneficis, que es tradueixen en sous més alts, més cotitzacions i més impostos, i més reinversions en recerca i desenvolupament.
- Un Govern racional que utilitza criteris econòmics i no polítics per a destinar els impostos a inversions en infrastructures i serveis destinats a cohesionar el territori i augmentar la qualitat de vida dels ciutadans, i que gestiona las cotitzacions socials per a assegurar que tots els ciutadans cobraran unes pensions dignes.
- Unes infrastructures modernes, resultat d’inversions ben planificades, que permeten prestar uns serveis bàsics d’alta qualitat als ciutadans (sanitat, educació, cultura, transport, comunicacions, justícia, seguretat…), millorant la seva qualitat de vida.
- Una ciutadania ben formada, i amb les necessitats bàsiques ben cobertes que està a disposició de les empreses i dels serveis públics com a capital humà d’alta qualificació, convertint a les empreses en més competitives, i assegurant la qualitat dels serveis públics.
El segon cercle, en el sentit contrari Ciutadans > Infrastructures > Govern > Empreses > Ciutadans, crea una segona dinàmica positiva:
- Les empreses innovadores ofereixen ocupació de qualitat, amb sous elevats a la ciutadanía, que té una alta renda per càpita i per tant un nivell de vida elevat.
- La ciutadania ben formada pot proveir de funcionaris altament qualificats per a treballar en els serveis públics (professors, metges, jutges, policia, etc.) assegurant-ne la seva qualitat.
- Unes infrastructures modernes que aporten equilibri territorial al país, evitant hiperconcentració en determinades àrees, repartint el desenvolupament per tot el territori, connectant les diferents parts del territori entre sí, i en definitiva fent el país més governable.
- Un Govern racional que retorna una part dels impostos que reb de les empreses en ajuts a la recerca i el desenvolupament, per a mantenir el teixit industrial competitiu a nivell global, mantenint o augmentat el nivell d’exportacions i el nivell salarial.
La República Catalana és una oportunitat que no es repetirà i que permetrà de tenir, en un termini d’entre 5 i 10 anys, un dels països més pròspers del món, amb un pressupost entre 3 i 4 vegades el de la Generalitat, un salari mínim entre 2 i 3 vegades el de l’Estat Espanyol, plena ocupació gràcies en part a la creació d’al menys 50.000 places de funcionaris, i unes pensions assegurades al menys un 20% superiors a les actuals. I per tot això només ens cal treure el màxim rendiment d’un potencial que Catalunya ha demostrat tenir durant segles, gràcies a les eines d’un estat propi modern, social, racional i pròsper: la #CAT4.0.