Els dos cercles virtuosos de la #CAT4.0

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Joan Canadell Ramir De Porrata-Doria  / Albert Macià  / Rafael Pous 

En un article anterior, des del col·lectiu ThinkCAT ens hem referit al “cercle virtuós” que farà de la #CAT4.0 el pol econòmic del sud d’Europa i un dels països més pròspers del món.

Ens atrevim a ser tant optimistes perquè Catalunya parteix d’un potencial intrínsec enorme, tot i que ara esta constrenyit per un Estat Espanyol que governa en contra dels seus interessos. Tanmateix, un cop la República Catalana tingui la capacitat de gestionar els seus propis recursos i promulgar les seves pròpies lleis es posaran en marxa, no un, sinó dos cercles virtuosos que catapultaran a la República Catalana a ser un dels països amb millor qualitat de vida del món: la #CAT4.0.

Els potencial intrínsec vé de lluny, d’una llarga Història, malauradament poc coneguda, que ha resultat en contribucions cabdals de Catalunya al món. Aquest potencial es fonamenta en quatre grans àrees:

 • Un esperit emprenedor que va fer de Catalunya una de les grans protagonistes de la revolució industrial, i que la està posicionant per ser una protagonista principal de la següent revolució: la revolució del coneixement.
 • Una història democràtica de segles, séu d’un dels dos Parlaments més antics dels món, i amb les institucions i constitucions més avançades en cada moment de la Història.
 • Una posició geoestratègica privilegiada, a l’origen de coordinades entre el Sud i el Nord, entre Orient i Occident, la porta d’Europa pel sud i de la Mediterrània per ponent.
 • Una ciutadania implicada, activa, associada, culta, curiosa, viatjada, que ha estat l’admiració del món al llarg de la Història amb la seva capacitat transformadora, i ho ha tornat a ser en les movilitzacions massives i pacífiques dels darrers anys.

En les èpoques de la Història en que Catalunya s’ha autogovernat, aquest potencial ha explotat i l’ha convertit en una de les nacions més pròsperes i admirades del món. Qué cal  doncs per a que la República Catalana torni a desencadenar la prosperitat de la que el nostre país és capaç, en benefici de tots els seus ciutadans? De nou, quatre pilars:

- Publicitat -
 • Un teixit d’empreses innovadores i exportadores capaces de competir a nivell global i de vendre amb marges alts.
 • Un Govern meritocràtic i net de corrupció, que tingui la capacitat d’administrar els impostos i promulgar les lleis, i que ho faci sempre en favor del progrés dels seus ciutadans.
 • Unes infrastructures modernes i racionals que assegurin els serveis bàsics als ciutadans i ajudin al desenvolupament de les empreses.
 • Una ciutadania formada i implicada, que exigeixi els seus drets, i compleixi amb les seves responsabilitats, i que desde els seus llocs de treball, tant a les empreses com als serveis públics, faci avançar el país cap a l’excel·lència.

Al voltant d’aquests quatre pilars, la nova República Catalana ha d’assegurar que es posin en marxa dos cercles virtuosos concèntrics, un en cada sentit.

Catalunya 4.0

El primer cercle, en el sentit  Ciutadans > Empreses > Govern > Infrastructures > Ciutadans, genera la següent dinàmica:

 1. Unes empreses innovadores són capaces d’exportar més i vendre amb marges més alts, generant més i millor ocupació i més beneficis, que es tradueixen en sous més alts, més cotitzacions i més impostos, i més reinversions en recerca i desenvolupament.
 2. Un Govern racional que utilitza criteris econòmics i no polítics per a destinar els impostos a inversions en infrastructures i serveis destinats a cohesionar el territori i augmentar la qualitat de vida dels ciutadans, i que gestiona las cotitzacions socials per a assegurar que tots els ciutadans cobraran unes pensions dignes.
 3. Unes infrastructures modernes, resultat d’inversions ben planificades, que permeten prestar uns serveis bàsics d’alta qualitat als ciutadans (sanitat, educació, cultura, transport, comunicacions, justícia, seguretat…), millorant la seva qualitat de vida.
 4. Una ciutadania ben formada, i amb les necessitats bàsiques ben cobertes que està a disposició de les empreses i dels serveis públics com a capital humà d’alta qualificació, convertint a les empreses en més competitives, i assegurant la qualitat dels serveis públics.

El segon cercle, en el sentit contrari Ciutadans > Infrastructures > Govern > Empreses > Ciutadans, crea una segona dinàmica positiva:

 1. Les empreses innovadores ofereixen ocupació de qualitat, amb sous elevats a la ciutadanía, que té una alta renda per càpita i per tant un nivell de vida elevat.
 2. La ciutadania ben formada pot proveir de funcionaris altament qualificats per a treballar en els serveis públics (professors, metges, jutges, policia, etc.) assegurant-ne la seva qualitat.
 3. Unes infrastructures modernes que aporten equilibri territorial al país, evitant hiperconcentració en determinades àrees, repartint el desenvolupament per tot el territori, connectant les diferents parts del territori entre sí, i en definitiva fent el país més governable.
 4. Un Govern racional que retorna una part dels impostos que reb de les empreses en ajuts a la recerca i el desenvolupament, per a mantenir el teixit industrial competitiu a nivell global, mantenint o augmentat el nivell d’exportacions i el nivell salarial.

La República Catalana és una oportunitat que no es repetirà i que permetrà de tenir, en un termini d’entre 5 i 10 anys, un dels països més pròspers del món, amb un pressupost entre 3 i 4 vegades el de la Generalitat, un salari mínim entre 2 i 3 vegades el de l’Estat Espanyol, plena ocupació gràcies en part a la creació d’al menys 50.000 places de funcionaris, i unes pensions assegurades al menys un 20% superiors a les actuals. I per tot això només ens cal treure el màxim rendiment d’un potencial que Catalunya ha demostrat tenir durant segles, gràcies a les eines d’un estat propi modern, social, racional i pròsper: la #CAT4.0.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca