Per comprendre la situació política actual

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Hem escoltat aquests dies com el nacionalisme hegemònic de l’Estat espanyol, el castellà, o en la seva versió imperialista, el castellà, pretén demonitzar al catalanisme independentista. El llenguatge va des de les acusacions de supremacisme fins a racisme, la gamma de deformacions no es queda curta, que si l’independentisme és una religió, que si l’independentisme és de fanàtics o radicals, que si l’independentisme és un moviment que es vol saltar la legalitat, que si l’independentisme vol adoctrinar i imposar una llengua, que si l’independentisme tracta amb menyspreu a altres pobles d’Espanya, que si l’independentisme és aliat de la burgesia, que si l’independentisme està format per antisistemes, que si l’independentisme és la dreta, que si l’independentisme és una excusa per tapar la corrupció, que si l’independentisme és una ideologia que pressuposa que els catalans són superiors, que si independentisme pretén ser insolidari, que si independentisme odia als espanyols … Podria continuar, però la llista és interminable i moltes vegades es contradiuen algunes de les afirmacions. No cal més que apropar-se als independentistes per comprovar que tot això és fals, que forma part d’una campanya de bombardeig i deformació per crear la consciència d’enemic comú entre els espanyols. La raó és senzilla, l’objectiu d’aquesta deformació és el que passa ara, els espanyols veuen impassibles la violació de drets fonamentals per part de l’Estat contra els independentistes, l’objectiu de la deformació de l’independentisme era que els espanyols aprovessin una sèrie de mesures contràries al dret contra la imatge deformada de l’independentisme que han creat mitjans de comunicació controlats pel govern.

Els independentistes estan sols, amb prou feines trobaran simpaties amb els espanyols perquè la campanya prèvia de deformació ha estat molt efectiva. La vulneració de drets fonamentals contra els independentistes no és un problema dels espanyols, pensen que no va amb ells, perquè ells no són independentistes, així de simple.

Cartell d'Òmnium
Cartell d’Òmnium

Aquesta realitat està obrint la caixa de pandora, el govern espanyol està creant el que Orwell va cridar en la seva novel·la 1984 el Ministeri de la Veritat, que es dedicava a manipular el relat dels successos perquè coincideixi amb la versió oficial de l’Estat. Juntament amb el control del Poder Judicial i de la premsa, les víctimes de l’1-O estan sent convertides en agressors i la Guàrdia Civil en víctimes, les manifestacions es converteixen en actes de sedició i la crítica als estrats de poder de l’Estat en delictes d’odi. Espanya es converteix en un monstre, si no és que ja ho era abans.

Mentre que Catalunya viu la seva particular distopia imaginada per Orwell, els espanyols estan vivint un Món Feliç de Huxley, entretinguts amb la programació groga i controlada pel govern de les televisions privades i amb una televisió pública censora i manipuladora, els espanyols no arriben a veure més enllà dels seus propis nassos, l’esquerra està absent, la dreta hereva del franquisme domina el relat i a poc a poc es van assumint els postulats falangistes entre una societat espanyola, consumista, egoista i despreocupada de les causes justes de la humanitat. Torna el racisme extrem, les idees de presó permanent, la invisibilització de protestes socials com la de Múrcia … A Espanya només importa el futbol, les xafarderies de la premsa groga i el consum desenfrenat.

Molts espanyols probablement s’ofenen amb aquesta definició, però és la realitat, l’Estat és un monstre dominat per una oligarquia que viu del treball dels espanyols, amb una monarquia hereva del franquisme i amb un sistema de poder on no existeix la separació de poders efectiva i per tant no hi ha garantia de dret. L’Estat és un monstre i els espanyols simplement no estan contra ell, ho estan tolerant.

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, junto a S.M. el Rey Felipe VI y el presidente del Senado, Pío García-Escudero, antes del inicio de la VI Conferencia de Presidentes / Moncloa
El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, junto a S.M. el Rey Felipe VI y el presidente del Senado, Pío García-Escudero, antes del inicio de la VI Conferencia de Presidentes / Moncloa

El motiu pel qual es tolera a aquest monstre és pel nacionalisme espanyol que s’ha inculcat, no, millor dit, amb el que s’ha adoctrinat des d’abans del franquisme. I aquest nacionalisme sí que és supremacista i imperialista. Els catalanistes independentistes no poden ser supremacistes perquè no es consideren superiors a cap poble, de fet, volen ser iguals a qualsevol poble de la Terra i tenir el mateix dret a tenir el seu propi Estat, mentre que el nacionalisme espanyol considera que els catalans són un poble inferior que no té dret a tenir el seu propi Estat. És a dir, és supremacisme i a més és imperialista. Els catalanistes independentistes no poden ser imperialistes perquè no volen imposar el domini del seu propi Estat en territoris aliens, en canvi, Espanya pretén que els catalans siguin governats directament per Madrid. De fet, el missatge de Madrid és molt clar: el vot dels catalans no serveix per res, si no agrada el que voten, apliquen el 155 i canvien candidats a la presidència, canvien la composició del Parlament, convoquen eleccions sense el consentiment del president electe … Madrid envia un missatge als catalans: el seu vot no serveix, els governen els representants dels espanyols, no directament els representants dels catalans: Això és imperialisme i converteix Catalunya en una colònia de facto. El nacionalisme espanyol a més de supremacista i imperialista és també un moviment antiliberal. El liberalisme polític pressuposa que són els ciutadans lliures i iguals els subjectes de drets i llibertats individuals, i són ells els que han de decidir si s’associen políticament o no. I si els catalans, lliurement associats com a catalans, perquè així ho han decidit en el moment que la majoria es considera poble dipositari de sobirania, considerin que no volen seguir associats a la resta d’espanyols, així ha de ser, perquè la llibertat i el dret corresponen individualment a les persones. En canvi, el nacionalisme espanyol pressuposa que el subjecte de drets i llibertats no és l’individu, ho és l’Estat, i per tant, la llibertat i els drets que tenen els individus són solament una concessió de l’Estat, en cap cas un dret natural. L’Estat espanyol està dient que pot prendre drets i llibertats als individus perquè ell té el dret a perpetuar-se i a regir sobre tots per sobre de qualsevol llibertat i dret individual. El que col·loquialment es diu que la unitat d’Espanya està per sobre de tot, ja ve a dir això, que l’Estat, ja el podem considerar totalitari, considera que el dipositari de drets i llibertats és ell mateix i no els individus.

El panorama és negre, molt negre, els espanyols seran les properes víctimes dels despropòsits que estan consentint, mentrestant, la corrupció avança entre les institucions europees, el nou ordre mundial no va cap a governs més transparents i participatius, la tendència mundial actual implica el domini absolut dels Estats sobre la població i la usurpació per part d’aquests de les llibertats i els drets que haurien de correspondre als ciutadans.