“Aquella trucada va salvar la meva vida”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Problemes de salut mental, família, aïllament i solitud són algunes de les raons que poden induir a algú al suïcidi. Durant la campanya de Nadal, els Samaritans del Regne Unit, l’equivalent del Telèfon de l’Esperança a Espanya, han treballat més de 123.000 hores per poder escoltar i ajudar a qualsevol persona que ho necessités i que estigués passant per moments durs.

De fet, més d’11.000 voluntaris han treballat fent torns durant el dia de Nadal i el de fi d’any al Regne Unit i Irlanda. Des dels Samaritans asseguren a Revista Mirall que sempre està bé obrir-se i explicar els problemes si hi ha quelcom que realment et preocupa.

Constaten que durant les vacances de Nadal hi ha una pressió latent que “força” a tenir un Nadal perfecte i això és mentalment esgotador. Aquest fet, el corroboren diferents enquestes que plasmen que el 58% de les persones pateix ansietat, solitud i aïllament durant aquest període festiu.

El 58% de les persones pateix ansietat, solitud i aïllament durant aquest període festiu

Des dels Samaritans comenten que, en aquest cas, Twitter ha ajudat algunes persones a sentir-se menys soles i menys aïllades compartint continguts, no només per distreure’s sinó també per tal de connectar de nou amb la família i altres persones que s’han sentit d’aquesta manera. Sense anar més lluny, la iniciativa recent d’aquest 2017 #joinin ha ajudat milers de persones amb sentiments similars aquest Nadal.

Una situació en la qual es va trobar l’escriptor i blogger Lee Anthony. “Era el dia de Nadal de 2015. Vaig passar el dia amb la meva família i em vaig sentir completament sol, vaig tornar a casa, sentint-me molt sol, fet que va accentuar totes les meves ansietats i vaig sentir que no tenia motius per viure i que ningú em trobaria a faltar. Em preguntava si podria superar aquesta sensació i continuar vivint”, detallava a Revista Mirall.

“Necessitava escoltar una veu”

L’Anthony va decidir trucar als Samaritans: “Només necessitava escoltar una veu en aquell moment. La trucada va ser summament breu. Vaig parlar. Vaig plorar. Vaig buidar una sèrie de sentiments i va ser molt alliberador. Aquella trucada va salvar la meva vida”.

L’escriptor recomana trucar-los perquè “salven vides”. “Són uns salvavides. Ells t’escolten i no et jutgen en cap moment”.

Anthony explica que “el dolor que sentia va anar minvant”. “Hi ha maneres i mètodes per poder controlar la teva depressió i l’ansietat. Demanar ajuda a la família, als amics, professors, als Samaritans, a un estrany a l’autobús pot fer que les coses vagin millor. Mai no estàs sol”.

Demanar ajuda a la família, als amics, professors, als Samaritans, a un estrany a l’autobús pot fer que les coses vagin millor

Encara hi ha dies que se sent trist però explica que “el pitjor és quan no hi ha un motiu clar però sempre hi ha maneres de recuperar el control. Trobo vies d’escapament en la música, llibres o en l’escriptura”.

Anthony creu que el moviment #Joinin durant el Nadal va ser una “bella unió de persones que s’ajudaven mútuament, navegant en el mateix vaixell”. I subratlla: “Va ser realment molt emotiu”.

Els Samaritans demanen a tots els territoris del Regne Unit i la República d’Irlanda un pla eficaç de prevenció de suïcidi i un grup actiu de múltiples agències que s’ocupi de les àrees més destacades segons les dades nacionals i locals.

Segons detallen a aquesta publicació, volen conscienciar sobre la problemàtica amb la voluntat de reduir l’estigma, animar-los a buscar ajuda abans d’arribar a un punt de crisi i assegurar el suport i els serveis adequats per a tothom.

Els Samaritans volen conscienciar sobre la problemàtica amb la voluntat de reduir l’estigma