El Tinder d’artistes de Barcelona: tu jutges la bellesa de l’obra

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si tenim el cor encès, si volem venjança, si no sabem amb qui jugar o què fer o simplement quan la luxúria ens venç, recorrem a Tinder. L’aplicació cau del núvol i s’instal·la a tots els mòbils. Podem escollir una parella, la podem destriar d’entre milers de cromos. Podem trobar la mare dels nostres fills o una cita desagradable. Però gran part de nosaltres la fa servir en secret i és enormement popular. I per què no ho podem fer amb obres d’art? Això es pregunta Artsspot. Per això han fet el concurs Arts Seen in BCN 2017.

Un concurs segons Tinder

Artssspot juntament amb Openning Bcn i diferents associacions han posat en marxa un concurs per triar les 25 millors obres de 2017. S’ha obert aquest primer de gener i durarà un mes. El sistema és fàcil, emulant el Tinder pots posar un cor o una X a 100 obres, de 100 artistes. La que tingui més likes guanyarà. La vanitat de l’art es porta a la seva quinta essència, però també fa que més de 3000 persones consultin el concurs, hi juguin i puguin donar la seva opinió. Es democratitza l’art contemporani i es fa totalment accessible.

Aquest concurs compta amb 100 artistes que durant aquest 2017 han exposat a Barcelona. El 67% són de Barcelona o hi viuen. L’11% són “nacionals” i el 22% són d’origen internacional. Entre ells hi podem trobar a Xevi Solà, Mercedez Magrané, Aldo Urbano, Joan Brossa, Joan Morey, Gina Gímenez o Jordi Alcaraz, entre altres. Els 25 afortunats amb més likes, seran exposats virtualment a la mateixa pàgina. Si la vanitat és allò que alimenta el periodisme, també és allò que engreixa l’art.

intro

La vanitat de l’art arriba a Tinder

Els espectadors sempre som prou vanitosos per donar la nostra opinió. Els artistes cerquen el reconeixement. El clic, que encara que entre en contradicció amb els seus postulats, reconforta l’esperit i tranquil·litza la creació. Per això aquestes iniciatives estan condemnades al triomf. Com afirmen des d’Artssspot es tracta d’obrir la gana, no de ser exhaustius. Posen les obres i les eines per arribar a l’artista a la web, així hom es pot endinsar lliurement a la selva de l’art contemporani de Barcelona.

L’adjectiu superficial sempre va lligat a Tinder, a no ser que es nomeni a Estela Ortíz, llavors Tinder és un mirall, amb el seu projecte; Filósofos de Tinder. Un mirall on es veu reflectit tot el patetisme que som capaços de generar per poder estar 15 minuts despullats amb una altra persona. Des d’Artssport m’asseguren que són conscients d’aquesta superficialitat, però ve, per la superfície també s’entra. El que volen és fer-nos venir gana, darrere de cada obra hi ha enllaços a les webs, Instagram i etc. De l’artista, de tal manera que hom pot acabar de buscar-ne informació. Així, podem entrar a l’obra de l’artista, sense haver de casar-nos-hi, ja que a Tinder, qui hi cerca la seva promesa?

movil

Els artistes què no hi són

Durant tot aquest gener podrem votar les 25 millors obres del 2017. La selecció d’artistes deixa grans artistes fora de la seva selecció. Guim Tió, Francesc Ruiz Abad, Anna Llimós o Fito Conesa, noms que si ve potser, no s’ajusten a les bases del concurs, haurien de tenir ser-hi. La seva obra té prou consideració per a ser promocionats en els diferents fòrums de l’art. Per ser honestos amb l’art contemporani barceloní i fer-li honor. No podem estar sempre parlant de diferents noms que d’aquí a deu anys no tindran importància, i no parlar dels que d’aquí a uns anys seran els més importants.

Gràcies a Artssspot nosaltres som els jutges de l’art barceloní. La nostra responsabilitat no és cap altre de fer allò que ja fem amb el sexe oposat, o amb el que més ens agrada. Aquest concurs té un important joc sensual per la seva naturalesa. Durant un mes les obres seduiran els flâneurs digitals, intentaran fer match o simplement miraran. Deixem-nos seduir per l’art.