Escarxofats i esgotats, el dinar s’acaba i per fi ens podem recloure a llegir per oblidar les tedioses i alegres converses de Sant Esteve. Els canalons han estat un èxit, els amfitrions es senten cofois i ja ens hem cruspit els últims torrons. Davant de l’abisme d’una tarda de doble digestió, us recomanen cinc llibres que faran més amena la tarda.
Un cementiri de llunàtics de Ray Bradbury
Les males herbes és una editorial petita, i com el nostre país, molt ben parida. La seva selecció de llibres i autors mostra la gran feina de Ricard Planas, Ramon Mas i Pau Clemente. En aquest cas recomanem una de les seves novetats; Un cementiri de llunàtics, una novel·la on Ray Bradbury retrata el Hollywood de l’època daurada per tal de narra una història de gènere negre per on passeja personatges reals i ficticis. L’autor de 451 Fahrenheit va ser efectivament guionista a Hollywood i arribà a participar en el film Moby Dick de John Huston.
La comuna de Paris de Marx Engels i Lenin
Aquests dies de turbulències polítiques, se sol argumentar molt sobre bases de vegades poc solides. En aquest sentit el recull d’articles sobre la Comuna de París, a més de ser una important reflexió sobre la derrota obrera de la primavera de 1871, és un diàleg sobre la qüestió nacional. Carl Marx, Engels i Lenin ens mostren un debat, en el qual s’aprofundeix entre l’alliberament de la nació i l’alliberament del capital. Aquestes reflexions són d’una gran actualitat, a banda que potser secretament ens donaran la raó després d’una exaltada conversa amb un familiar.
La confabulació dels irresponsables de Jordi Amat
L’assaig sobre el procés ha arribat de la mà de Quaderns Anagrama. Jordi Amat ens planteja al llarg de cent pàgines el llarg camí ideològic que ens ha portat fins a les passades eleccions del 21 de desembre. Un pamflet tal com descriu l’autor que desprèn nou periodisme i una visió global. Un assaig on s’estableix un llarg diàleg i descripció dels poders de l’estat i la seva ombra, no exaltada per falsos fets, sinó pel bisturí dels fets empírics. Un llibre que s’ha de llegir si es vol tenir una conversa civilitzada sobre el TEMA.
El último libro de la vieja europa de Jordi Corominas Julián
Enmig de la voràgine, enmig d’una situació incòmode, el poeta Jordi Corominas escriu El úlimo libro de Europa, un viatge al cor de la gran pàtria cultural que és el continent. Una defensa de les no-fronteres, del viatge i en última instància de la civilització. Un al·legat que descobreix París i Florència en un llibre de viatges, de flâneur, un llibre per reposar del brogit i relaxar la ment en una tasca intel·lectual.
Un clàssic; Moby Dick
Entre tots els canalons, sempre hi ha temps per un clàssic i en aquest cas Herman Melville ens serveix per a passar una estona excel·lent lluny del xivarri de la taula. En un moment on les masses semblen empeses per un capità per vèncer un enemic invisible. A Moby Dick trobem la literalitat de la fabula. Una aventura que pot ser complementada amb la visió de In the Heart of the Sea, un film que mostra els fets reals que inspiraren la novel·la.