Art Emergent a Sabadell, l’avantguarda de la perifèria

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’aire de Sabadell, tant fred i ric com industrial, m’abraça les galtes. És fosc i dins de l’auditori estan a punt de donar els premis. L’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell inaugurà dissabte la seva mostra “Art Emergent Sabadell” on es van entregar el premi d’Art Emergent, patrocinat pel Banc Sabadell. Més de 140 artistes s’hi han presentat. 30 han estat seleccionats i 1 guanyà el premi.
L’Auditori fosc de l’Acadèmia té en el teló de l’escenari una gran reproducció del seu logotip. Un logotip fet amb la seva fundació i que ha resistit el pas de les dècades, un logotip que ens recorda el Sabadell noucentista, clàssic i industrial. Una època passada que il·lustra el present i el futur de l’Acadèmia. Una imatge que em distreu de la conferència de Samuel Salcedo. Arriba el moment de l’entrega de premis. L’emoció es pot masticar entre els artistes presents. Gerard Torres Sanmartí crida a Joan Llonch a l’escenari. Comencen pels accèssits. Els assistents no volen sentir el seu nom primer. Volen que en una pirueta del destí, el seu nom sigui l’últim. I Juan Antonio Cerezuela té aquesta sort. “Encara estic tremolant” em confessa minuts després.

Concert d'Alba Corral i Björt Rúnars
Concert d’Alba Corral i Björt Rúnars

El guanyador d’un concurs molt disputat

Juan Antonio Cerezuela basa la seva obra en tres eixos, la memòria la identitat i la confessió. Instal·lat al seu estudi de l’Hospitalet, és doctor en Arts Visuals per la Universitat Polítecnica de València, exposa des del 2005 en espais de tota la península. Seguint les petjades d’una obra coherent que tracta els temes que ens afecten col·lectivament.
La peça guanyadora i presentada per Cerezuela; 1 minut de silenci a Google, es compon de tres lleixes en diagonal plenes de fulles, totes elles amb el codi generat pel cercador en el lapse d’un minut. “Visibilitzar el fet intangible és allò que m’interessa. La peça també vol donar volum a una cosa que no en té” afirma l’artista. Preguntat per les targetes perforades; “És molt curiós, ja que m’inspiro en les cartes perforades, d’una manera intuïtiva hi he anat treballant“. Cerezuela ha guanyat el favor del jurat en una edició marcada per la seva qualitat. Anna Llimós hi presentava l’obra Estudi II d’una qualitat que il·lustra la difícil decisió del jurat. D’altra banda, s’ha premiat amb el segon accèssit a Carles Piera, amb el primer Acessit a Gloria Regal i a Cecile Hug amb el premi a la categoria de ceràmica.

Performance de Carlota Carvajal
Performance de Carlota Carvajal

Un vernissatge amb dansa i música

Parlem i divaguem sobre la seva obra a la vegada que Carlota Carvajal agafa vida i em fa fer un bot. La ballarina completament coberta de terra comença la seva performance-ball que amenitza la vetllada. La contemplem enmig de les obres d’aquesta edició de la mostra d’Art Emergent, per al cap d’un moment ser submergits en l’actuació musical d’Alba Corral i Björt Rúnars. Una actuació que jugava amb la construcció de fantasies digitals sobre la base de la música.

WhatsApp Image 2017-12-18 at 6.22.36 PM

L’Acadèmia de Belles Art de Sabadell encara el futur

L’agradable cervesa de piscolabis amenitza un vernissatge marcat pels nous aires que l’Acadèmia de Belles Arts està agafant. És amb l’empenta de Gerard Torres, artista i col·laborador de l’Acadèmia, que s’escolta una música molt agradable. I és la música de l’art contemporani. Una visió que encertadament projecta a artistes rellevants i fa reviure un moment on l’avantguarda estava instal·lada a Sabadell. La Colla de Sabadell, anys després amb el grup Gallot. En són exemple.

D’aquesta manera tot l’equip de l’Acadèmia està reactivant una possibilitat d’avantguarda a Sabadell. Aquest camí de llarg recorregut, mostra una tendència visible a Sant Cugat o l’Hospitalet. Iniciatives com el Centre d’Art Maristany, l’ADN Platform o La Puntual (on aquest dissabte inaugurava Marcel Rubio de la mà de Jordi Garrido). Una tendència que mostra com a la vegada que es tanquen espais d’art a Barcelona, la perifèria metropolitana s’activa en una nova onada d’art jove i emergent.