21-D: Imperi o República

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i el secretari general tècnic del ministeri de l’Interior, Juan Antonio Puigserver, compareixen per informar dels preparatius de la jornada electoral del 21D. La posada en escena no pot ser més explícita, l’escut de la Generalitat acompanya les figures de dues persones que ningú ha votat a Catalunya. L’imperi va contraatacar amb el 155, gaudeix del moment, es vanta d’empresonar polítics i líders del moviment independentista. La República, debilitada i sentenciada a la resistència, espera recuperar les institucions derrotades per la repressió i l’autoritarisme.

Eleccions del 21 de desembre, Imperi o República. Han estat quinze dies de campanya on els rebels han batallat contra el poder econòmic i mediàtic de l’Imperi. Amb els seus líders empresonats i exiliats, la resistència ha fet a una campanya on el dol i el record d’allò que varen ser i aquells que no hi són ha estat molt present. S’esperonen amb l’escalf d’una victòria electoral que permeti el retorn del Jedi i la caiguda de l’Estrella de la Mort. El 21D serà una batalla, important, però no determinant per guanyar la guerra. La República només serà possible si al costat dels vots es manté intacte l’esperit rebel que ha acompanyat el moviment independentista. El mateix que va resistir el 1716 quan Felip V va aprovar el Decret de Nova Planta que va escapçar les institucions, constitucions i llengua catalanes i que ara ha de fer front amb la seva rèplica, l’any 2017, amb el 155 de la monarquia de Felip VI.

Dues setmanes de campanya, dos blocs i un Star Trek

ARRIMADAS

Darth Vader

És el rival a batre del bloc unionista, les enquestes la situen en primera, segona i tercera posició segons la cuina de dades. No, els sondejos electorals no són el seu fort, sobretot quan el CIS va pronosticar 66 diputats i després en van ser 40 a les eleccions al Congreso del 20 de desembre del 2015.

- Publicitat -

Aquest cop, però, ha sabut aglutinar tota la força del costat fosc del nacionalisme espanyol per arreplegar tots els vots del Partit Popular, que tot i ser el comandant en cap de l’Estrella de la Mort a Catalunya amb prou feines pot fer front a la rebel·lió amb Kylo Ren.

 

ALBIOL

Kylo Ren

Porta màscara, però és tan innecessària com el llacet amb la bandera espanyola que exhibeix a la solapa de la jaqueta quan té un debat televisiu. En el setè capítol d’Star Wars hom ja es pregunta per quin estúpid motiu algú que no necessita tapar-se el rostre ho fa només per semblar més violent. Perd els nervis i es descontrola amb facilitat, et diu “tarat” si et manifestes a la plaça de la Vila per denunciar l’empresonament dels soldats rebels o celebra que Enric Millo, representant del Primer Ordre de Rajoy, ofereix una roda de premsa per anunciar que en aquesta cita electoral hi haurà 17.000 soldats de l’Imperi. Una xifra que quasi dobla els 8.100 agents que en les eleccions del 27 de setembre del 2015 van vetllar per la seguretat dels votants.

ICETA

Darth Maul

Durant una pel·lícula penses que té opcions de tenir un rol important, fins i tot guanyador, però al final acaba derrotat i partit per la meitat com pot resultar el PSC si l’aposta per incloure exmembres d’Unió i Societat Civil Catalana no té els resultats esperats. Ahir a TV3 es podia veure com entre els periodistes que seguien la campanya electoral confessava que “necessitaré sort”. La mateixa que l’actor que va interpretar Darth Maul, ningú sap qui és, o la del seu company Borrell que demanava “desintoxicar” els mitjans públics catalans.

PUIGDEMONT

Luke Skywalker

Tenia una vida més o menys tranquil·la a l’alcaldia de Tatooine, però el destí el va cridar per posar-se al capdavant de la resistència el 10 de gener del 2016. Era un rol que d’esperar no se l’esperava ningú, però va rebre l’espasa làser per capitanejar el Govern que havia de proclamar la independència i així ho ha fet.

Quasi dos anys després es troba a l’exili, a Ahch-To. El mateix lloc on es va refugiar el jedi Francesc Macià quan combatia la tirania de Primo de Rivera. Les eleccions del 21 de desembre poden ser l’escenari perfecte perquè prepari el seu retorn i acompanyi la rebel·lió fins a la victòria. Això sí, és una lluita que no interpel·la només a un líder.

ROVIRA

Rey

El nom no fa honor a la seva causa, la República. El dol per la pèrdua dels seus pares, en concret d’Oriol Junqueras, l’ha empès a fer un pas endavant malgrat els temors. El protagonisme ha arribat de la mateixa manera que ho va fer el robot BB8 quan va caure de rebot al planeta Jakku.

La seva poca experiència en el combat va fer que perdés la seva primera batalla contra Arrimadas en el cara a cara a Salvados, fet que ha reforçat la consciència que si ha de fer el pas i presidir la resistència ho farà en pro de la proclamació de la República i per derrotar l’Imperi.

RIERA

Obi-Wan Kenobi

L’última esperança de la unilateralitat. Arran de la judicialització del procés, seguit dels empresonaments i l’exili forçat, l’independentisme rebel ha refredat la idea de la unilateralitat davant l’amenaça de repetir el tancament de figures representatives del moviment. Ho deia Jordi Turull en l’entrevista publicada a Revista Mirall, “hi ha un judici que m’impedeix parlar d’aquests temes”, quins? “Quan abordes qüestions com la unilateralitat i la legalitat”.

Kenobi ha defensat sense complexos la unilateralitat de la resistència per proclamar la República. Les naus del Primer Ordre esperen qualsevol moviment en fals per fracturar la rebel·lió.

DOMENECH

Star Trek

Neutrals. Equidistants. La pel·lícula no va amb ells, tenen una clau per obrir la porta a unes majories que uneixen la resistència amb l’Imperi. Marca distàncies amb tothom mentre Monedero assegura que “segurament s’havia d’aplicar el 155 perquè els altres s’havien tornat bojos”.

Van reivindicar la defensa de les urnes dels rebels mentre governaven amb Darth Maul a Barcelona. Volen una República dins l’Imperi intergalàctic. Es van presentar per trencar amb el Primer Ordre del 78 i han esdevingut la rebel·lió dòcil.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca