Alícia Romero (PSC): “La reforma constitucional és molt més viable que la independència”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La número sis del PSC per Barcelona, Alícia Romero, té clar que cal reconciliar-se amb els catalans i buscar allò que ens uneixi per sobre d’allò que ens separa. La fins ara diputada i actual responsable de polítiques econòmiques, acompanya al costat de sis candidats més del Maresme a Miquel Iceta en la seva cursa per presidir la Generalitat de Catalunya.

Com veus les enquestes?

Les enquestes al final són la foto del moment, d’un moment determinat i el que està clar és que en aquesta campanya, el que ens diuen és que hi ha 600.000 persones que han decidit que aniran a votar però encara no saben a qui. I és justament aquest gruix de ciutadans qui pot moure la balança. Ara sembla que n’hi ha tres o quatre realment molt igualats i els indecisos són els que acabaran donant la victòria a un o a l’altre.

I pels socialistes?

Per nosaltres la tendència és positiva, algunes més que d’altres però els que ens diuen les enquestes és que serà molt difícil fer pactes i acords. S’haurà de ser generós per acabar investint un govern. Per això, caldrà reconciliar-nos des del diàleg perquè és el que ens demanaran els resultats.

“Caldrà reconciliar-nos des del diàleg perquè és el que ens demanaran els resultats”

PSC podria pactar amb Ciutadans o repetir tripartit?

Cap de les dues coses. Nosaltres no farem president a un candidat independentista. Les persones que ens han portat fins aquí, no ens trauran d’aquest embolic. La situació d’aquests dos anys no ens ha portat res positiu per Catalunya ni cap projecte estratègic. Davant d’aquest engany de les forces independentistes cap aquells que legítimament volien la independència, nosaltres no els podem avalar ni donar suport. Ciutadans és un partit de dretes. Ja fa molts dies que diem que la nostra opció és fer president a Miquel Iceta i fer un govern de gent transversal i independent que ens permeti fer avançar el país amb acords puntuals segons les lleis que es necessitin. Pot ser difícil però tal com està la política catalana, en aquests moments és més difícil que mai.

- Publicitat -

I amb els Comuns?

Els Comuns s’haurien d’aclarir i dir si volen a un president independentista. Si no voten a Miquel Iceta, poden votar a un president independentista, encara que ells diuen que no són un partit independentista. Nosaltres no veiem acords de govern ni amb forces independentistes ni de dretes. Nosaltres demanem el suport de tothom. Si comencem a posar tantes línies vermelles, ningú serà president. Demanem el suport de tothom per investir Miquel Iceta. No busquem fer un govern de coalició sinó en solitari, en el que nosaltres puguem portar gent transversal. Els acords s’hauran de fer al Parlament i dependrà de cada tema per si els fem amb uns o els altres. Per exemple, la proposta de reforma fiscal la vam aprovar amb Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP, altres lleis amb Ciutadans, CUP i Junts pel Sí. Intentem posar allò que ens uneix per fer avançar el país i no allò que ens separa.

“Els Comuns s’haurien d’aclarir i dir si volen a un president independentista”

Aleshores, la proposta dels socialistes és fixar-se en el que ens uneix.

Exactament, és això que és justament el que no hem fet últimament. En els darrers dies, en debats ens hem portat d’acord en lleis sobre ciència o sobre infraestructures. Intentem valorar allò que ens uneix per fer avançar el país i no en allò que ens separa, que és el model polític i territorial. Acords i consensos amplis per fer avançar el país. En aquesta línia, demanem el suport de tothom que vulgui avançar.

Per això hi ha ex membres d’Unió i de Societat Civil Catalana a la llista del PSC?

Us oblideu que també hi ha gent de Federalistes d’Esquerres i de CCOO. S’ha volgut incorporar incorporar gent des de l’esquerra fins al centre, i això ens ha donat una llista molt transversal. Hem volgut fer això perquè després del 21 de desembre caldran consensos amplis i acords que seran difícils. Abans del 22 de desembre nosaltres ja hem volgut mostrar i donar un missatge de què necessitem, i això passa per ser generosos i cedir i posar sobre la taula allò que ens uneix. I el que ens uneix és justament el no a la independència. Volem avançar en allò que ens uneix amb un nou pacte que permeti més autogovern i finançament. El que hem volgut fer és obrir-nos per fer uns acords que estan sent ben entesos per part de les ciutadanies perquè no ens queda una altra que pactar. Mostrem aquesta capacitat de diàleg que serà molt necessària a partir del 21-D.

“Volem avançar en allò que ens uneix amb un nou pacte que permeti més autogovern i finançament”

Com es reconstrueix aquesta Catalunya fracturada?

Nosaltres som un partit no independentista i no hi estem a favor. No enganyem a ningú. Hi ha molta gent que vol la independència però sabem que hi ha gent que està en aquest bloc perquè no creu que hi hagi una altra opció. I nosaltres volem mostrar que sí que hi ha una altra opció.

I quina és?

Una reforma constitucional que situï Catalunya a un millor reconeixement de la cultura i la seva llengua, més autogovern i més finançament. Ho hem dit molt clar. Això trigarà, serà un procés a mitjà termini. Cal negociar amb l’estat un nou sistema de finançament. La Generalitat no ha negociat res en aquest sentit. Volem agafar els famosos 46 punts de Mas i Puigdemont que estan acordats per tots els grups i negociar. Hem d’asseure’ns amb el president del Govern espanyol i veure com podem avançar amb tots aquests elements i generar millores. I paral·lelament, la reforma de la Constitució. I és clar, quan tinguem aquest acord, amb un nou encaix per a Catalunya, el que voldríem és votar-lo. El que oferim als catalans és un nou acord que puguin votar. Ens sembla molt millor poder votar un acord amb què molta gent es pugui sentir satisfeta que no pas un referèndum que acaba trencant el país en dues parts.

Què passa si Madrid no vol fer aquesta reforma?

El diàleg no acabat de funcionar perquè aquí no s’ha volgut. El que no es pot fer és negociar el 2012 un pacte fiscal i no tornar més perquè t’han dit que no. La negociació és complicada, no són de dies i setmanes, són de mesos i anys. Ens ho han demostrat països com Escòcia, que durant molts anys es va negociar el referèndum. El PP no té majoria al Congrés ni tan sols amb Ciutadans, hi ha alternatives diferents. Entre altres coses perquè la comissió per a la reforma constitucional ja s’ha aprovat i posat en marxa i per tant creiem que s’avançarà en aquest sentit. No sé si al 100% de satisfacció però està clar que sempre s’ha de cedir per arribar a punts d’acord. Si no sabem que és una negociació potser ens equivoquem de lloc. La política és això. Negociar i per tant, cedir. La reforma constitucional és molt més viable que la independència.

Els independentistes podran “perdonar” als socialistes pel suport del 155?

Li perdonarem a Puigdemont que no convoqués eleccions aquell dijous? Vam dir que no volíem ni 155 ni declaració d’independència. Vam intentar fer tots els possibles perquè no s’apliqués el 155 i Puigdemont convoqués eleccions. Fins i tot Pujol li va dir per carta que convoqués eleccions i preservés les institucions catalanes. No va poder perquè la pressió dels seus i d’Esquerra el van fer canviar i finalment va declarar la independència. I això comportava l’aplicació del 155. L’error és de Puigdemont, per no haver convocat les eleccions. No ens agrada el 155 però ha permès que hi hagi unes eleccions el 21 de desembre. El PSC no podia evitar aquesta situació, el PP té majoria absolutíssima al Senat, per tant, no necessitava a ningú per aplicar el 155.

“Li perdonarem a Puigdemont que no convoqués eleccions aquell dijous?”

Quina relació té el PSC amb el PP?

Nosaltres no vam votar al president Rajoy. Això ens va generar una crisi amb el PSOE. Malgrat tot, quan és investit president, el reconeixem com a tal, com sempre reconeixerem a qualsevol president de la generalitat i després hem de buscar i intentar col·laborar amb allò que estigui a les nostres mans. Està clar però, que no ha sabut gestionar bé la crisi catalana. Tenim una relació de respecte i amb allò que sigui possible, ajudar al fet que les coses vagin bé. De moment però, no ens ho han posat gaire fàcil però a veure si canvia després del 21-D.

S’acabarà el 155 si guanyen les forces independentistes?

El Govern ha dit que el 155 s’acabarà quan hi hagi eleccions. Ara, si el nou Govern independentista segueix saltant-se les lleis i continua per la via unilateral doncs no ho sé però, estarem al mateix lloc on estàvem. Jo espero que veient on ens ha portat la declaració d’independència no cometin el mateix error. Tampoc no han aclarit massa que és el que faran, ni quin full de ruta se seguirà si finalment, surt un govern independentista.

Miquel Iceta ha comentat en campanya que si és president, oferirà a Rajoy la Generalitat per celebrar la pròxima conferència de Presidents. Què et sembla?

Nosaltres creiem que cal reconciliar-nos amb els catalans primer i amb els espanyols i europeus. Per tant, em sembla una bona proposta. Que això es faci a Catalunya, que Catalunya ocupi la seva cadira en la negociació del sistema de finançament… Miquel Iceta diu una cosa molt sàvia i és que en comptes de tenir un Institut Ramon Llull pel món, que fos l’institut Cervantes que ensenyés català i euskera dins del seu institut. Hi ha una institució a l’Estat que és federal que no només ensenya castellà sinó altres llengües pròpies. Entendre aquest Estat com a federal i que es comprengui la seva plurinacionalitat.

“Nosaltres creiem que cal reconciliar-nos amb els catalans primer i amb els espanyols i europeus”

- Publicitat -