Xavier Milian (CUP): “L’única sortida és la via unilateral”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Xavier Milian (Reus, 1984) és el candidat de la CUP per Tarragona. Els donen un diputat per Tarragona però Milian no creu en les enquestes. El que té clar és que la CUP és l’única opció que garanteix que no hi haurà un retorn a l’autonomisme.

On estem ara mateix?

Ara? En un territori ocupat militarment per l’Estat espanyol. Cal recordar que a Tarragona hi ha 650 militars.

Per què cal votar la CUP?

Nosaltres veiem que de nou, igual que el 27 de setembre, és l’única garantia que no hi haurà marxa enrere cap a l’autonomisme. L’acció de majoria independentista ha de servir per continuar el mandat democràtic de l’1-O. Ara, veiem que des dels partits grans del bloc sobiranista tenen temptacions de buscar una tercera via inexistent o una solució pactada també inexistent. La desobediència és l’única via per marxar, optem per la via unilateral.

Què et semblen els resultats de les enquestes?

Les enquestes són propietàries de les empreses. Són empreses que treballen per unes altres, i les han d’acontentar. Sense anar més lluny, a Reus, amb el cas Innova, les auditories deien que eren perfectes. L’enquesta que nosaltres fem cas serà l’escrutini del dia 21-D. A partir de llavors, veurem què podrem fer.

- Publicitat -

I els Comuns, on queden en aquestes eleccions?

Els Comuns, tot i ser de tradició revolucionària, no entenen que quan ets equidistant es dóna suport explícit a qui té més poder. No pots ser equidistant entre un Estat i una regió. Ho pots ser entre dos iguals però no entre opressió i reprimit. El que nosaltres entenem és que la República amb procés constituent és l’única manera de sobreviure amb dignitat. Els Comuns hauran de decidir que és el que prefereixen: si quedar-se amb la monarquia borbònica i l’autocràcia de la UE o volen una República social amb majoria social que permeti avançar. Si donen suport al procés constituent, ERC, Comuns i CUP tindríem una majoria àmplia per apostar per polítiques socials i construir República. Convergència utilitza aquest procés perquè la República sigui un canvi de bandera.

“No pots ser equidistant entre un Estat i una regió”

La CUP podria pactar amb ERC i JxCAT?

El 21 de desembre la gent ha de saber què vota, això per començar. ERC i JxCAT estan vacil·lant. De vegades diuen A i altres diuen B. Nosaltres sempre diem A. Fet que implica que el 21 de desembre, si hi ha una majoria a favor de tirar endavant la República i procés constituent, nosaltres hi donarem suport. Això vol dir que ens és igual qui hi hagi, si Puigdemont o Junqueras. Nosaltres el que volem és una majoria que ens permeti tirar endavant això. Òbviament, si a la majoria hi hagués més partits d’esquerres que de dretes seria molt més fàcil. De la mateixa manera que si traiem 30 diputats, serà més fàcil que si en traiem 5. La política de pactes és i serà d’acord amb un projecte i hem de ser clars de quin volem.

Creus que han agafat una dinàmica diferent que la de defensar la República?

Ara estan fent un discurs ambigu i que en funció dels resultats puguin justificar una cosa o una altra. Que en funció del que passi, puguin fer marxa enrere o tirar endavant i tirar del processisme uns anys més. I aquí, la CUP serà clara i tirarà pel dret. Si convé entrar al nou govern, hi serem però si es torna al processisme, boicotejarem la legislatura. L’1-O la gent es va expressar i va demanar procés constituent i República.

“Si convé entrar al nou govern, hi serem però si es torna al processisme, boicotejarem la legislatura”

I com es construeix la República?

En primer lloc, tenint les institucions que avancin cap a aquesta direcció, no com fins ara que han anat plegant consellers fins a l’últim dia. Les institucions no són només la Generalitat i el Parlament. Una cosa així, també demana de consells comarcals, diputacions, ajuntaments, etc. Ells també han de remar en la mateixa direcció.

Però ERC i JxCAT van acceptar les eleccions molt ràpid després de proclamar la República…

Aquests partits que van fer la independència continuen tenint els seus representants a l’Estat espanyol, m’explico? Si no ho tenim clar, no avançarem. Des de les institucions només no ho farem. Necessitem el carrer. No podem continuar amb el paternalisme del Govern amb la ciutadania. No podem proclamar la República i anar a les festes de Sant Narcís, que hi hagi un embat de l’Estat i que no es digui res. El carrer ha de treballar amb les institucions i de forma paral·lela i plegats. La comunitat internacional només s’ha posicionat dos cops: l’1-O i el 27-O. Això ens diu que si volem posicionament el que hem de fer és actuar.

“Aquests partits que van fer la independència continuen tenint els seus representants a l’Estat espanyol”

La gent està desil·lusionada?

Durant molts anys s’ha dit que això era la revolta dels somriures. Hi havia gent que s’havia cregut que espanya pogués funcionar com una democràcia. Nosaltres fa temps que sabem que això no és així. Però també a partir de l’1-O hi ha hagut una caiguda de màscares de l’Estat espanyol. Aquí hi havia gent que es pensava que Espanya es podria reformar, que hi havia independència judicial, etc. I ara, la gent ha vist que no. La justícia no és independent, es vulneren drets, la policia utilitza la independència… Hi ha hagut una desil·lusió i li hem de donar la volta. Hem de veure i analitzar que ha passat i capgirar l’estratègia. Només ens tenim a nosaltres. O tirem endavant o està condemnat a fracassar.

Tarragona és la província amb més atur de Catalunya, quina solució hi ha?

Tarragona és la província amb més atur però la de Girona que és la que en té menys, vol dir que la xifra és correcta? S’utilitzen uns arguments com que s’ha d’assegurar que es tingui un 9% d’inversions de pressupostos de la Generalitat perquè és el que ens toca. Tota aquesta sèrie d’arguments són una enganyifa perquè no parteixen d’una anàlisi. El problema de l’atur no només és aquest, sinó que en ple segle XXI i en plena crisi capitalista, la problemàtica és més profunda. Hi ha atur, un 25% d’assalariats que estan en risc d’exclusió social… I això és un fenomen greu, tenim un problema més greu. Tanquen fàbriques a Flix, Reus, la vida útil de la Central de Vandellòs i Asco arriba al final… i molta gent al carrer. El model actual d’empreses i indústria és caduc. No hi ha cap pla de transformació de l’estructura productiva de les nostres comarques.

Aleshores?

Cal fer un debat de territori sobre quin model d’economia ens interessa per construir un futur per transformar una estructura productiva perquè estigui als interessos de la ciutadania. El Barcelona World i el Corredor del Mediterrani són el model de sempre, inversió de diners públics intensa que es concentra entre Reus i Tarragona que ofereix llocs de feina precaris, que fomenten la prostitució, la màfia i la ludopatia. O es construeix un pavelló olímpic al costat d’una escola amb barracons. No estem en unes eleccions autonòmiques sinó amb unes per construir República i obrir procés constituent per definir com volem que sigui el model econòmic. La principal política pública i econòmica és la política de drets socials. L’única sortida és la via unilateral.

La CUP parla de potenciar el territori. Com es fa això?

Potenciar el territori vol dir que cada comarca té unes particularitats, potencialitats i necessitats. Es tracta que els diners aconseguits arreu del territori no vagin només a Madrid i Barcelona. S’ha d’acabar amb les herències del model franquista i autonomista de centralització de les inversions i s’ha de començar a diversificar l’economia. No només s’ha de trencar amb el monopoli sinó també trencant amb el centralisme territorial per garantir el futur. Per exemple, la Ribera d’Ebre és la comarca amb el PIB més alt però també amb la renda més baixa dels Països catalans. Per tant, és la comarca amb més desigualtat de riquesa. Tenen les nuclears i empreses però els diners que generen se’n van a les seus socials i això provoca aquesta desigualtat. Cal trencar amb aquest model i fer un model productiu i econòmic als interessos de la ciutadania.

“Potenciar el territori vol dir que cada comarca té unes particularitats, potencialitats i necessitats”

- Publicitat -