La revolució sexual es farà amb The Chanclettes o no es farà

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El que fan The Chanclettes damunt de l’ecenari és molt important. Molt. De fet fa més de vint anys que ho fan, amb alguns canvis en la seva formació, però sempre amb la necessitat de mostrar el millor de si mateixos. En la meva humil opinió, l’aportació artística del grup al panorama teatral català, tot i que poc reconeguda per les instituacions públiques i la crítica, és absolutament fonamental. M’explicaré.

Ara ja fa uns quants articles us parlava del teatre comercial arran del show piroclàstic que va muntar La Cubana al Teatre Colisseum de Barcelona. Per alguns teatre per a les masses sense complexos ni limitacions, teatre per fer diners, teatre per evadir-se. Teatre frívol i superficial per uns altres. Però a mi tot això em fa olor a mandra, a prejudicis, a excuses. El teatre no necessita res de tot això. El teatre és i serà vida en estat pur, i per tant, cal afrontar-lo des de l’individualitat i la col·lectivitat a la vegada. Anem, provem, olorem. Cantem!

The Chanclettes 2 (1)

És precisament aquest esperit vital, tant i tant teatral, el que es respirava el passat diumenge a l’Eixample Teatre. The Chanclettes oferien la seva última actuació de l’exitosíssim espectacle #DPutuCool, estrenat l’any 2014 al Molino de Barcelona i la platea era plena d’amics, coneguts, familia i fans. I entre tots ells jo, qui no havia gaudit encara de cap de les seves propostes en directe fins aquell dia. La Mega Pubilla i la Lola Bastarda, dues “vedettes” descomunals, es van encarregar de presentar al públic un show cabaretesc que en el seu origen es va plantejar com un homenatge als vint anys de trajectòria de la companyia. I dic en el seu origen perque aquest ha estat un show d’aquells que muten i muten sense parar, adaptant-se a tot allò que té al seu voltant, com tot bon cabaret hauria de ser capaç de fer gairebé a diari. A mi em va semblar exemplar com van introduir el context polític a l’espectacle, sempre amb un grandiós i infinit respecte cap a totes les posicions polítiques, com ha de ser. The Chanclettes saben fer riure i emocionar, saben preguntar, saben respondre. Saben estar i saben no estar. Mostren autenticitat des de la irreverència, ja sigui de caire polític, cultural o sexual. Una irreverència utilitzada com a eina d’alliberament, de transgressió, de provocació, per finalment arribar al plaer, a l’hedonisme. El triomf de la revolució sexual.

I entre tot plegat, la proposta esdevé un homentage, una exaltació, una glorificació al plyaback com a art subversiu, marginal i marginat. El playback com la capacitat de construir el discurs a partir del sample, la rèplica, la còpia, en una lògica postmoderna de retalls i tons distorsionats. Pur hedonimse dicotequer. Pur alliberament sexual.

Josep Maria Portabella, Josep Coll i Xavier Palomino són The Chanclettes. Ho són des de la diferència, la proximitat, l’ambiguitat. Ballen, canten, riuen, interpreten, improvitzen. Fan un teatre popular i populista, ple de tòpics i llocs comuns però s’ho passen bé. S’ho passen molt bé i aconsegueixen transgredir l’impostura, els prejudicis i la moral més moderada. Què els seu playback arribi fins al Teatre Nacional de Catalunya. El que fan The Chanclettes és important. Quina llàstima que hagin de passar tants anys per a que ens n’acabem adonant. Quina llàstima, amics meus crítics

- Publicitat -