Per què C’s podria estar molt inflat a les enquestes

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Com a exemple el CEO d’octubre del 2017, que li estima un percentatge de vot del 18,2% d’una intenció de vot 7,0% (2,6 vegades més que la intenció). Quan altres partits ni arriben a 1,5 vegades més: PSC(1,4 vegades més), CUP (1,3), Comuns (1,03) o ERC i JxCAT (1,12 vegades més)

Això s’ha considerat així perquè els analistes de comportament electoral detectaven un vot ocult i infrarepresentació a C’s (com en el del PP). El tema, és que la majoria del vot ocult del PP està al no contesto, llavors s’infrarepresenta C’s a les enquestes? NO

Mirem el record de vot a les eleccions al Parlament a C’s (4,8%) ui que baix, però mirem el record de vot a les generals (4,3%), només 1,12 més vots a les del Parlament que a les generals?

C’s al Parlament va tenir 734.910 vots, al Congrés 378.445, 1,94 vegades més al Parlament que al Congrés, lluny de l’1,12 dels records de vot a les enquestes, han desaparegut vots! On són?

Molts votants de C’s del 2015 diuen a les enquestes que van votar a PSC, ECPodem o abstenció perquè ho confonen amb les Generals. Per tant, al record de vot de 2015 de C’s no hi ha els 700.000 votants, hi ha quasi 500.000 aprox.

I com a moltes cuines d’enquestes, per no dir totes, es té en compte el record de vot, i passar del 4,8% de record al 7% en intenció, per regla de tres, ens posaria en més d’1 milió de vots en C’s, increïble!

D’aquí que a les enquestes C’s surti hiperinflat de la intenció de vot a l’estimació de vot. Què passaria si suposem que al record de vot de C’s hi ha 500.000 vots? Que tatxán, surten els mateixos 700.000 vots del Parlament.

Per aquest motiu, l’escenari més probable és que C’s estigui més a prop dels seus resultats el 2015, que d’un creixement desmesurat com auguren les enquestes.