Okja, com s’han de veure les pel·lícules?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquesta pel·lícula, de nom gairebé impronunciable, bé hauria pogut passar de manera silenciosa entre les tantes i tantes produccions de Netflix, si no fos perquè es va creuar pel seu camí el jurat del Festival de Cannes. És curiós que aquest film sigui el desencadenant d’un debat a l’ordre del dia, però alhora s’hagi parlat tan poc de la pel·lícula en si, la qual està dotada d’una bona càrrega crítica al seu torn.

En un futur llunyà, els humans han desenvolupat els processos necessaris per crear animals que poden acabar amb la fam al planeta. Un d’aquests animals es diu Okja i el fet d’haver estat criada en un ambient natural fa que la seva carn sigui única. La nena que l’ha criat durant els deu anys que dura el programa, la Mija, mou cel i terra per evitar que la sacrifiquin, desenvolupant així una persecució i posterior fugida gairebé impossible.

Està molt clara la humanització de l’Okja que, d’entre tots els altres animals que formen part del programa, és l’única de qui en coneixem el nom i les persones que l’han criat. El vincle amb l’espectador es construeix a partir del propi vincle entre la Mija i l’Okja: la ingenuïtat i l’amor d’una nena es trasllada directament a l’espectador que percep aquesta relació entre ambdues com l’única cosa del tot pura que queda a la societat futura. Aquesta estratègia d’identificació o preocupació acaba explotant al final en un clímax del tot esperat i del qual sempre en queda una última esperança per a la salvació.

okja

És una pel·lícula crítica amb el fet de criar els animals només per al propi abastiment dels humans, el que la fa estar totalment lligada amb la producció actual. Però la critica s’exten en diferents actors implicats: els sectors més radicals que lluiten pels drets dels animals de manera gairebé sobrehumana, i també contra les grans corporacions que produeixen en massa sense tenir en compte qui o què es veu afectat per la seva producció més enllà dels beneficis. Aquest conjunt de crítiques la fan especialment interessant perquè mostra en un ventall molt ampli les diferents parts involucrades i com cap d’elles té “la raó” ni són els herois de la pel·lícula, sinó que preval, per sobre de tot, el vincle afectiu entre animals i humans.

Els principals antagonistes són els representants de la corporació que sacrifiquen els animals. Tot i així, la seva voluntat és la d’acabar amb la fam al món; no és aquest un objectiu que tots volem? Mentre que la clàusula inicial és positiva, els mètodes no són els adequats, ja que es sacrifica en massa uns animals criats per només alimentar als humans. Però no passa ja això? Potser no estem tan lluny d’aquests processos de cria i sacrifici en detriment dels drets dels animals. L’escàndol que ens provoca la mort d’un dels animals de la pel·lícula no ens el provoca un animal real perquè no hem vist com n’és d’amic amb el seu granger? Lavors, no podríem sacrificar cap animal ni abastir-nos de carn, pell, etc? No sé vosaltres, però em sembla a mi que hi ha molta controvèrsia de fons que per culpa del rebombori Netflix no se n’ha parlat.

mpl0040_final_1292

- Publicitat -

Per acabar, com hem de mirar pel·lícules doncs? Juguem al seu joc i només gaudim dels films a les sales del cinema cada setmana a preus que estan pels núvols i, la majoria de vegades, en versió doblada. No és l’ideal per a tots aquells que consumim productes audiovisuals a casa abans d’anar a dormir o al tren anant a treballar. Hem de celebrar el gran nombre d’opcions legals que actualment existeixen per gaudir de cinema i sèries que mai arribaran a les televisions convencionals. Aquesta pel·lícula és menys pel·lícula perquè no està pensada per veure en pantalla gran? No té actors i actrius que formen part del star system de Hollywood? Un misteri més que avui no solucionarem perquè el vídeo sota demanda encara no ha dit l’última paraula.

- Publicitat -