Diumenge 05 Abril, 2020

Una cuca de llum

Més llegits

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

Ha muerto Luis Eduardo Aute y ahora todo es peor

“Presiento que tras la noche vendrá la noche más larga, quiero que no me abandones, amor mío, al alba” Ha muerto Luis Eduardo...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

L’afició del València CF que alguns han amagat (I)

És un calorós dia de juny a la ciutat de València. Després de passar el matí llegint Twitter comence...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

És temptador i fàcil començar fer aquest títol. Dijous passat Marcel Rubio Juliana va inaugurar una nova exposició a l’Espai AnGram: Manual de Supervivència per a una Cuca de Llum. Aquesta mostra ha estat curada per Jordi Garrido. Per la intensitat dels dies que vivim, pot semblar una frivolitat escriure d’art. Pot semblar una frivolitat gaudir estèticament d’una obra. Fins i tot pot semblar evasiu. Però res d’això.

Aquests dies, tafanejant la feina d’en Jordi, i ja penjades les teles i contemplant-les, a més de rellegir el text de Garrido, m’ha vingut al cap l’única vegada a la meva vida que he vist una cuca de llum. Va ser fa 15 anys. Estava amb la meva germana en una feixa del jardí de casa. Era estiu. La nit era càlida i havíem sortit a esbargir-nos. Entre la malesa, hi havia una llumeta fosforescent. Alertats vam córrer a cercar algú que ens pogués dir que era allò i que ens assegurés que no era una amenaça per nosaltres. El meu avi, hem d’imaginar una gran figura barbuda (havia deixat de fumar a pipa), es va posar la cuca a la mà. Se la va mirar i ens va dir que la contempléssim. Segurament seria l’única vegada que en veuríem una.

Marcel Rubio ens presenta una sèrie d’obres marcades per l’alquímia. On és el Foc? On és la Llum? La resposta és clara: entre guerres, discussions i malentesos, es va perdre en la immensitat del Món, es pregunta retòricament l’autor. Aquesta sentència té dues explicacions. Una primera seria un amor pel barroquisme. Una altra seria un viatge cap a la pèrdua de la innocència.

El barroc ens ofereix una experiència estètica que culmina l’horror vacui. Com ens explica Jose Maria Valverde ve de la paraula baroco; utilitzada per parlar de perles de forma irregular a Portugal. També és l’última etapa de qualsevol moment històric. Així ho exposà l’alemany Johann Joachim Winckelmann. L’art barroc com el moment últim d’una tendència. Un moment necessari perquè neixi quelcom nou. Aquesta necessitat d’elaborar un discurs críptic, caragolat, bell, sublim, és el que s’ha triat. També és el que podia expressar millor allò que es vol dir. Només així l’alquímia, el Laocoont. La subtilesa d’un record d’infantesa d’una cuca de llum, tenen sentit. I això és un encert.

D’altra banda, els simbòlics records del barroc exposat ens traslladen a un moment pur de la història. Un moment que mor. Però també hi ha la voluntat d’establir una rutina, una xarxa de seguretat. Així es mostra el recorregut de l’exposició marcat per aquestes disposicions. Així finalitzem amb una llibreta alquímica, potser una solució al recorregut, potser un final.

Aquesta disposició marca la pèrdua d’innocència. Entrem per una gran porta, una plana d’un llibre antic i grandiloqüent. Seguim per un gran retrat de Lacoont. Arribem a un seguit de dibuixos que apliquen la numerologia per mostrar l’ordre de la Catedral d’Amiens. Acabem amb una llibreta, que segueix els manuals alquímics. Ho fa amb un llenguatge visual, amb dibuixos que poden ser criptogrames.

Marcel Rubio i Jordi Garrido mostren una exposició potent i sòlida. Un recorregut doncs, que combina el barroc en les seves diferents facetes. Sigui amb una presentació similar a un llibre del segle XVII, amb la numerologia, amb l’alquímia. Són elements que recorden a Umberto Eco, a Jorge Luis Borges o a la història de l’art.

Manual de supervivència per a una cuca de llum, és un seguit d’instruccions, una compilació de sabers imaginatius i irreals. Alhora que explícits i verídics. Una suma de conceptes basats en l’art del fet barroc. La perla imperfecta sempre és més bonica que la millor de les circumferències. Rubio i Garrido han jugat amb aquests elements i han aconseguit modelar-los per portar-los a l’Espai AnGram. Ara ens toca ser a nosaltres la cuca de llum i submergir-nos-hi.

- Publicitat -

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Vergés qüestiona la pròrroga de l’estat d’alarma de Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest diumenge que la pròrroga de l'estat d'alarma plantejada pel president del Govern,...

Els millors de la setmana

L'Espanya infectada Kershaw es fa les mateixes preguntes que ens hem fet sovint molts historiadors, i que també jo mateix, des de la meva condició...

Consells per recuperar el son durant el confinament

Més hores de mòbil, manca de rutines, excés d'informació negativa i més ansietat són alguns dels efectes del confinament i tot això perjudica tant...

Canadell preveu una pèrdua del 10% del PIB i un atur del 20% a Catalunya

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, preveu una caiguda del 10% del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya a...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca