Mireia Boya: “Les estructures d’Estat no existeixen, no s’han fet o s’han destruït”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Abans del ple d’aquest dijous, la diputada de la CUP Mireia Boya explica a Revista Mirall que no coneix cap país que s’hagi independitzat i que ho tingués tot preparat. Ressalta que el relat que s’ha venut és “enganyós” i que ningú reconeix un país abans de declarar la independència sense un referèndum acordat. En una setmana impossible, Boya segueix apostant per una declaració d’independència i la construcció de la república amb la força de la gent.

Hi haurà eleccions autonòmiques o declaració de la independència?

No entendria que fos d’una altra manera. Milions de persones van anar a votar l’1-O i van defensar les escoles posant els seus cossos per davant dels cops de porra de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i van fer-ho per una cosa: República i procés constituent. Unes eleccions portarien a un escenari que es contradiu amb el Parlament i amb la Llei del Referèndum. I també contradiu el mandat que va sortir de l’1-O. Unes eleccions ara seria reconèixer que aquella jornada no va servir per a res i aniria en contra de la voluntat de la gent i això, cap parlament ni cap govern pot fer-ho.

S’ha comentat que unes eleccions podrien evitar l’aplicació de l’article 155. Què en pensa la CUP?

El 155 no l’evitarem. L’Estat diu que hi haurà 155 de totes maneres i de fet, ja hi ha una intervenció en l’economia. Hi ha molts sectors que ja no tenen marge: sanitat, recerca, educació, subvencions… ja hi ha una afectació de l’autonomia. Per què volem eleccions? Per fer un altre debat que serà inexistent? I per fer què? No és un escenari que considerem de cap de les maneres i va contra el mandat de l’1-O. S’ha de parlar menys del 155 i més de construir una república.

Com es lluita contra el 155?

No és tan fàcil que l’Estat espanyol ens imposi coses perquè no té una administració estatal aquí. La força és dels treballadors i les seves imposicions es poden fer ingovernables mentre que des de la militància es pot anar construint república de manera paral·lela. Quan el nostre poder sigui superior al seu, haurem guanyat.

“No és tan fàcil que l’Estat espanyol ens imposi coses perquè no té una administració estatal aquí”

Fins ara, JxSí ha buscat el diàleg…

El diàleg no ha existit fins ara perquè l’altra part no ha volgut parlar. La seva reacció ha estat el 155, la repressió i dos presos polítics que fa més d’una setmana que tancats a Soto del Real, en Cuixart i en Sànchez. El diàleg no existeix, no és que no el vulguem, és que no és possible. L’única via perquè existeixi el diàleg és constituir-nos en un ens propi, polític i sobirà, i poder parlar de tu a tu amb algú de la comunitat internacional que et faci cas i es fixi en tu. Això encara no ha passat perquè som una comunitat autònoma. I diàleg per a què? Per a una reforma constitucional? Això no és el que es va votar l’1-O. La gent cridava “independència”, “votarem”, “fora les forces d’ocupació”.

Si anem cap a una república, la CUP estaria disposada a formar un govern de concentració amb JxSí?

Si hi ha una declaració d’independència clara, neta i solemne dijous o divendres i el govern la recull i se la fa seva, i els ajuntaments se la fan seva, nosaltres estarem disposats a participar fins al final per a construir aquesta república i fer-la independent. Per tant, qualsevol cosa que sigui necessària ho parlarem amb les bases, però si hem de ser-hi, hi serem.

“Estem disposats a participar fins al final per a construir aquesta república i fer-la independent”

Però hi ha estructures d’Estat?

No existeixen. No s’han fet o s’han desmuntat per part de l’Estat espanyol. Si algú s’imaginava que es declararia la república aquesta setmana i dilluns ja tindríem un poder judicial català propi, això no serà així. Si algú s’imaginava que ja podríem recaptar impostos, no serà així. Per tant, serà una construcció molt més lenta, en la que tots hi hem de col·laborar.

On són aquestes estructures d’Estat de les que s’havia parlat?

És curiós que sigui Artur Mas el primer que des de l’entorn de Govern digui que Catalunya no està preparada amb les estructures d’Estat pertinents, perquè ell va estar en una legislatura que precisament, tenia aquest mandat i per tant, aquest senyor no ha fet la feina que va dir que faria. En aquests dos anys que portem de govern sense Artur Mas no s’ha fet prou feina en algunes conselleries i en d’altres, les detencions del 20 de setembre, es van emportar una part de la feina que sí que s’havia fet.

“En dos anys que portem de govern sense Artur Mas no s’ha fet prou feina en algunes conselleries”

I en quin context ens deixa això?

En un de bastant més complicat. Ens deixa en el context de la resistència pacífica, no violenta, però resistència al mateix temps que construeixes la república. Nosaltres ja vam advertir que el discurs de la llei a la llei, la revolució dels somriures que des de JxSí s’ha estès, no seria així.

Com es construeix la república?

Depèn de la gent i d’altres estructures de poder que s’han d’esdevenir, aquest contrapoder al poder il·legítim que és l’Estat espanyol que ens imposarà, ho retallarà tot i ho tancarà tot. Des d’ajuntaments, consells comarcals, àmbits públics, treballadors, classes populars i ciutadans de manera individual podem fer moltes coses per resistir i construir república. O ens hi posem tots i deixem els 72 diputats i el president o això no tira endavant. Això és una construcció col·lectiva.

I no és llençar-se al buit fer-ho sense cap estructura?

A nivell de govern, no conec cap país que s’hagi independitzat i ho tingués tot preparat. El relat que ens han fet i ens han venut ja era enganyós. Ningú et reconeix abans que declaris la independència ni automàticament si no has fet un referèndum acordat, que no és el nostre cas. S’ha parlat d’una via eslovena. Ara estem en un moment de via lituana. Es va declarar independent i el president es va tancar un mes al palau presidencial mentre els tancs de l’exèrcit rus eren fora i va aguantar. Noruega va ser el primer que la va reconèixer i després ho van anar fent la resta, i ara fins i tot són de la UE. Rússia va tardar 10 anys a marxar. La realitat a Catalunya s’aproxima més a això. S’ha de treballar, resistir de forma pacífica però amb determinació. La força la tenim, hem votat, ens hem manifestat massivament. La gent hi és, per tant, no tinc cap mena de dubte que això es pot guanyar.

S’ha deteriorat la relació amb JxSí?

Ja vam comentar que el ple del 10 d’octubre, la confiança amb el President va quedar tocada. Va fer una cosa que no és el que s’havia parlat i nosaltres ens en vam assabentar gairebé per casualitat 50 minuts abans del ple. Fins que no es voti i es proclami la república tindrem aquest sentiment. Les eleccions constituents són un altre engany. Són un engany perquè serien eleccions autonòmiques perquè per celebrar eleccions constituents necessites dues coses: haver proclamat la república i haver fet un procés constituent. I no hem fet cap de les dues coses.

“Les eleccions constituents són un altre engany”

Us presentaríeu en unes eleccions d’aquest tipus?

No sabem si ens presentaríem en unes eleccions autonòmiques, no ho hem portat a les bases. Però, per a què volem unes eleccions autonòmiques? Les candidatures que apostin per la independència o seran il·legalitzades o ho seran els seus programes. I això no seran unes eleccions democràtiques. I ja no només parlem de la CUP, els votants d’altres forces polítiques que s’han saltat el mandat de l’1-O, votarien? La gent està cansada. Ara és el moment idoni per fer la república. La república ja no és ni un mandat ni un desig, és una necessitat.