És l’EFTA la solució per a una Catalunya independent?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea. Així ho han manifestat diversos líders europeus i el propi president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Malgrat tot, el Govern podria mantenir l’accés al mercat europeu a través de la seva integració a l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA, per les seves sigles en anglès). Això sí, es tractaria d’una solució “transitòria”.

Es tracta d’una organització comercial que agrupa Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein. I tot i ser una associació diferent de la de la UE, hi té una vinculació plena. S’hi apleguen estats que no volen formar part de la UE –Noruega ho ha referendat dues vegades i sempre ha guanyat el no– però sí que volen compartir l’espai econòmic i social.

“Per poder negociar tota mena de tractats has de ser Estat”, reconeixia la doctora en economia i professora de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), Montserrat Millet. Tot i això, l’experta assegura que l’EFTA “és un acord de liberalització de productes industrials”. “Una Catalunya independent necessitarà el vistiplau de tots els països membres per entrar dins la UE i també per accedir a l’Espai Econòmic Europeu”, detallava.

“Estratègia transitòria”

Per al professor d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Josep Lladós l’entrada de Catalunya a l’EFTA seria “una estratègia transitòria per entrar a la Unió Europea”. “En si mateixa, l’entrada a l’EFTA no té cap mena de sentit si no és amb aquesta finalitat”, subratllava.

- Publicitat -

Per al professor d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Josep Lladós l’entrada de Catalunya a l’EFTA seria “una estratègia transitòria per entrar a la Unió Europea”. “En si mateixa, l’entrada a l’EFTA no té cap mena de sentit si no és amb aquesta finalitat”, subratllava.

Una opinió que també comparteix Millet: “l’EFTA és un producte caduc”. “Com a tal, aquesta associació només serveix únicament per a productes industrials, els serveis o l’agricultura es queden fora”, explicava al Més Economia.

L’experta també exposava que les dificultats amb les quals s’està trobant el Regne Unit amb el Brexit, com per exemple, la negociació de tots els tractats, l’adaptació d’una nova unió duanera o els nous aranzels per tal de donar resposta al panorama amb el qual es podria trobar una Catalunya independent.

L’EFTA no és la UE

Tot i que és un escenari nou i ambdós experts coincideixen que és difícil de predir com aniran les coses, Millet assegura que l’entrada de Catalunya a l’EFTA podria tenir en si més interès polític que no pas econòmic perquè implicaria que altres països reconeixerien Catalunya com a país independent i que per tant, hi voldrien tenir relacions comercials. Ara bé, també constatava que “l’aixopluc que ofereix la UE no serà el mateix”.

En aquesta mateixa línia, Lladós remarcava que “una Catalunya independent hauria de tenir l’objectiu d’entrar a la UE a curt o mitjà termini”. I defensava així que l’EFTA “oferiria una oportunitat d’accés invertida”.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca