Puerto Rico continua immers en el caos després de l’huracà Maria

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“Encara no hi ha electricitat i l’aigua va i ve”, explicava Israel M. Ayala. “La cobertura és molt dolenta i encara hi ha llocs que no tenen comunicació possible, de cap de les maneres”.

Milions de persones de l’illa de Puerto Rico no tenen electricitat després del devastador huracà Maria. Les autoritats ja han titllat la situació de “crisi humanitària”.

“Puerto Rico està tornant molt lentament a la normalitat, però això només passa l’àrea metropolitana, que és la que menys danys ha rebut”, detallava Ayala a Revista Mirall. Fora d’algunes zones de la capital, San Juan, algunes poblacions tenen energia de manera parcial, però les autoritats ja han advertit que es podria tardar mesos en restaurar la normalitat a la xarxa elèctrica.

Imatge del Viejo San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala
Imatge del Viejo San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala

Les comunicacions estan completament paralitzades, i es calcula que un 95% dels telèfons mòbils no tenen cobertura. A més a més, els subministraments d’aigua potable i mèdics també són escassos.

Per tal de facilitar les coses, el Govern de Puerto Rico ha posat a disposició dels seus ciutadans una web oficial on es poden veure a temps real els hospitals que funcionen, les gasolines que disposen de combustible o bé per exemple, els supermercats que estan oberts.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tardat 13 dies a visitar l’illa després de les conseqüències devastadores de l’huracà. Trump va tardar dos dies a visitar Texas després de l’huracà Harvey i tres en visitar Florida després de l’Irma.

Imatge del Viejo San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala
Imatge del Viejo San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala

Tot i tardar gairebé dues setmanes a visitar Puerto Rico, el president nord-americà no només no ha anunciat mesures concretes de suport sinó que va retreure al Govern local l’enorme deute financer que arrossega i va atrevir-se a dir que “odio dir-los això, però hem gastat molts diners a Puerto Rico”. “Em sento tan i tan enfadat”, confessava Ayala.

Això sí, Trump va tenir temps i paraules per lloar els esforços “increïbles” que ha fet la seva administració en l’assistència als damnificats. No va marxar però sense “col·laborar” en les tasques de repartició de productes i aliments, llançant rotllos de paper de vàter als porto-riquenys.

Més problemes per l’illa caribenya

L’illa té un deute de 73.000 milions de dòlars i aquest any es va declarar en fallida. Però a aquest problema, se li ha d’afegir l’arribada de Maria amb vents de més de 250 kilòmetres per hora i pluges torrencials. De fet, aquest huracà, ha estat el pitjor que colpeja l’illa des del 1929.

L’huracà Maria ha destrossat el 100% de la xarxa elèctrica del país, deixant només un 25% de torres de telecomunicacions operatives, el 77% de les gasolineres obertes, un 79% dels supermercats accessibles i milers de persones incomunicades.

Les activitats comercials i industrials del país han quedat aturades. “Jo encara no he pogut anar a treballar, de la meva família, només el meu tiet i perquè treballa per al Govern”. “La situació està molt i molt fotuda aquí”, lamentava Ayala.

Imatge d'una avinguda de San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala
Imatge d’una avinguda de San Juan de Puerto Rico / Israel M. Ayala