Referèndum: legal o il·legal?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“L’Estat està bloquejant el referèndum i és un clar cop d’Estat, és la imposició d’un Estat d’excepció, una invasió de les finances, una invasió militar i és la mostra més clara i contundent de què no vivim en un Estat de dret sinó en un Estat de dretes”, explicava la diputada de la CUP Gabriela Serra. El coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, en aquesta mateixa línia, assegurava que “està clar que diumenge votarem”. “Si es volia aturar el referèndum, s’hauria d’haver fet de forma legal i s’ha intentat evitar tot a través de la Fiscalia i la Fiscalia no en té les competències per fer tot això”.

“Hi haurà referèndum perquè la gent anirà a votar”, sentenciava Serra. Declaració que difereix amb la de la diputada de Ciutadans Sonia Sierra: “El diumenge referèndum el que es diu referèndum, no n’hi haurà”. “Potser es fa un 9N o pitjor, però un referèndum amb garanties, amb reconeixement internacional no hi serà”, afegia.

“No hi haurà res que s’assembli a un referèndum, no és legal. De fet, es va aprovar de manera il·legal”, detallava Sierra a Revista Mirall. “Se salten la seva mateixa llei que diu també que hi hauria d’haver una sindicatura electoral que ja no existeix: se salten normes i lleis catalanes”. En aquest context, la portaveu al Parlament del PSC Eva Granados, assegura que “no hi pot haver referèndum perquè la llei està suspesa”. I constata que “no hi pot haver referèndum perquè no hi ha garanties per convocar-lo, ni tan sols amb les normes que ells mateixos van aprovar”.

“Cues davant els col·legis”

Per altra banda, el diputat de Podem al Parlament dins la coalició de Catalunya Sí Que Es Pot Joan Giner, espera “que hi hagi referèndum” i exposava que “està tot preparat perquè es voti”.

“Hi ha d’haver força gent, moltes cues davant els col·legis i que puguem posar les paperetes dins d’una urna”, confessava la diputada de la CUP. “Si això no és possible, els carrers seran sempre nostres i la força i la raó nostra seran més fortes que la repressió de l’Estat”. Bonvehí afegia que “cap jutge serà capaç de precintar col·legis electorals, la gent anirà a votar”.

Per què no hi ha hagut campanya del ‘no’?

“He trobat a faltar una campanya pel ‘no’“, comentava Bonvehí. Però des de Ciutadans la resposta és contundent: “Si no hi ha referèndum, no es pot fer campanya”. “Cap votant de Ciutadans s’ha pogut sentir desemparat, en tot cas, els qui s’hi han sentit són les persones que volien la independència i que se’ls va prometre en 18 mesos i que no ha passat. Els que han enganyat han estat ells”, exposava Sierra. “Nosaltres hem complert amb la nostra promesa. Trobem suport fins i tot, de persones que no ens han votat”.

“No hi ha campanya del ‘no’ perquè no hi ha un referèndum”, assegurava Granados. “Tot això és una estafa. El xoc de trens va arribar el 6 i el 7 de setembre quan es va pervertir el reglament del Parlament, l’Estatut d’autonomia i les ordres del Tribunal Constitucional”. “Ara molta gent vol votar i és legítim i als que volen la independència es fan creure que pot passar amb l’1-O. I tothom sap que això no pot ser”. I afegia que “aquesta gent pot estar desil·lusionada perquè s’han cregut a un Govern que els ha dit una cosa que no poden fer”. “El PSC vol treballar perquè el referèndum sigui acordat pels que pensem diferent. Totes les opcions han d’estar representades i ara no és així”.

“La repressió que està aplicant l’Estat espanyol i aquesta estratègia de la por és una fractura molt greu”, ressalta Giner. “La campanya ha virat cap a un tema de valors democràtics, poder votar o no, no s’ha parlat ni d’economia ni d’altres arguments. El Govern espanyol ha fet que el referèndum s’hagi convertit en una lluita per la democràtica”.

El diàleg amb Espanya

“Creiem que és molt difícil dialogar amb una persona o persones que diuen públicament que se salten la llei perquè es creuen immunes”, comenten des de C’s. “El que s’ha de fer és que els ciutadans parlin i triïn un nou govern i a partir d’aquí dialogar, però aquí fa por donar veu als ciutadans”.

“El Govern d’Espanya fa molts anys que no hi és, que no ha fet política i que no ha fet el diagnòstic de què passava a Catalunya, només cal veure les lleis que s’han aprovat i que no van enlloc”, recalcava Granados. “Davant el creixement de voler fer un referèndum no s’ha posat a negociar ni a pensar res”. “L’ex president José Montilla ja ho deia, Rajoy ha estat absent aquests anys. Des del 2010 hi ha una desafecció de molts catalans cap a la resta d’Espanya i això s’arregla amb política, respectant l’autonomia, fent les inversions que toca… però Rajoy ha fet créixer més el conflicte”.

I després de l-O, què?

“Si es poden comptabilitzar els vots, pot ser que passin dues coses: que es perdi el referèndum o que es guanyi”, subratllava Serra. “Si es perd, s’hauran de convocar eleccions si es guanya, s’haurà de declarar la independència, obrir el procés constituent i defensar-lo amb ungles i energia. Caldrà una vaga general”. “Amb un ‘sí’ a la mà, el president de la República catalana haurà de negociar amb el president de la monarquia borbònica”.

La idea de vaga general, és compartida també el diputat de Podem: “A partir del 2-O s’ha de convocar una vaga general com a protesta de tot el que ha passat aquests dies amb la repressió del Govern espanyol, és un moviment per defensar-se”.

Bonvehí constatava que “Puigdemont ha dit que primer cal arribar a l’1-O, a partir del 2 s’ha de moure la política”, i afegia que “hi ha unes lleis que diuen que s’ha de fer el recompte i després ha d’entrar en vigor la llei de transitorietat”.

Una sentència que no comparteixen des del PSC: “Si hi ha resultats positius proclamaran la independència. És possible que JxSí i la CUP acabin formalitzant una DUI“. “La setmana que ve, al ple del Parlament, tocaria parlar de la llei de ports. El que està passant és excepcional, hi hauria d’haver un ple específic per parlar de les conseqüències polítiques de l’1-O, i esperem que sigui una mobilització pacífica, el que tocaria una valoració de Puigdemont i començar a fer diàleg i fer política”.

“Sóc pragmàtica i crec el que veig però sobre la taula tenim una llei que van aprovar per declarar la independència en 48 hores si surt el ‘sí’“, exposava Sònia Sierra. “A l’entrevista amb Jordi Évole de diumenge passat no es descartava una DUI“. “No sé si hauran canviat d’opinió però això és el que van votar en el darrer ple”, sentenciaven des de Ciutadans.

- Publicitat -