L’app de l’1-O que evita la censura

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Davant l’amenaça constant de censura, amb anul·lació webs amb informació sobre el referèndum, trobar informació sobre aquest o simplement esbrinar on votar aquest pròxim diumenge és una odissea. Per això, un grup de professionals independents de les TIC, conjuntament amb col·laboradors d’altres àmbits, han decidit posar fil a l’agulla. Han creat una app per difondre tota la informació bloquejada dels darrers dies.

“Creiem en la llibertat d’informació i difusió i és per això que hem decidit obrir-ne nous canals”, expliquen des d’1-O App. “La Generalitat no ha obert cap aplicatiu Mobile, i actualment l’accés a internet s’efectua més d’un 50% de les vegades des de dispositius mòbils”.

“L’app està orientada sobretot a usuaris Mobile d’entre 40 i 60 anys que encara no es familiaritzen amb Twitter o que no coneixen suficientment Internet com per accedir a webs a través d’un Proxy”, detallen a Revista Mirall. “Hem intentat aglutinar tota la informació estratègica pels usuaris partint de 3 conceptes: informa’t, participa i difon”.

Informa’t, participa i difon

Els usuaris que es descarreguin l’app de l’1-O, poden consultar el punt de votació que tenen assignat. Els creadors han fet una rèplica del cens electoral i l’han allotjat en servidors protegits per tal de poder donar alternatives als atacs de la web oficial.

L’aplicació també permet accedir a la ja bloquejada web oficial sense necessitat de fer-ho a través de Proxys i a tota la informació de Twitter relacionada amb l’1-O sense necessitat de ser-ne usuaris.

Ofereix també un ampli ventall de material gràfic relacionat amb l’1-O, des de cartells a díptics, amb la possibilitat de compartir-los a les xarxes socials i diferents aplicacions de missatgeria instantània. I com tota app, permet activar-ne les notificacions per estar informat al minut de qualsevol novetat.

Difícil de tancar

Dos dies de publicar l’aplicació i crear el canal de Twitter han tingut més de 5.000 descàrregues i 150 verificacions a Google Play amb 5 estrelles.

De moment, l’1-O App es distribueix via Google Play i Apple Store i tot el seu “core” es localitza en aquests servidors. “Si l’Estat espanyol volgués retirar-la, hauria de demanar-ho per tant a Google i Apple”, comenten. “No és un tràmit ràpid, i a part, pel tipus de contingut i estructura, no és una aplicació susceptible per a ser tancada ràpidament”.

- Publicitat -