La cultura i el setge

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els fets s’han precipitat. Barcelona s’ha despertat aquest dimecres amb un estat excepcional. La situació a Barcelona ha precipitat un seguit de declaracions creuades. Totes elles vingudes del món polític. Per aquest motiu hem decidit contactar amb diferents agents del món cultural per tal de sentir que respira el sector.

Els comitès d’empresa del MACBA i el CCCB han mostrat la seva solidaritat amb el setge a l’1-Octubre, i també el Primavera Sound ha fet un manifest recolzant la democràcia. En el cas del MACBA, han suspès la inauguració de l’exposició dedicada a Joan Brossa, tot i que no han rebut cap notificació oficial de l’Ajuntament o la Generalitat sobre la seva actuació. Això sabíem ahir al migdia. Al llarg del dia hem vist com la Fundació Tàpies i la majoria de centres culturals, llibreries, etc. s’han solidaritzat amb l’atac a les institucions catalanes.

Hem preguntat a diferents actors del sector cultural per tal de veure l’ambient que es respira. S’ha de disculpar la falta de ràcord de les declaracions, els fets s’han precipitat. Les declaracions són fetes el dimecres al migdia i responen als comentaris fets pels polítics en aquell moment.

La primera opinió ens ve de la capital espanyola, amb el ja entrevistat Ernesto Castro. Les seves paraules són de calma. Matisa les seves declaracions de dilluns i creu que ja es pot parlar de repressió; “Si detenen i arresten a particulars que estan repartint propaganda em sembla un atemptat contra la llibertat d’expressió. Una cosa és que amb la llei a la mà es pugui multar a una persona que ha fet un acte anticonstitucional. Més discutible seria prevenir aquests actes, com podria ser el referèndum. Evidentment sí que es pot considerar repressió a una llibertat fonamental, com la llibertat d’expressió, el fet de detenir a particulars amb propaganda. Detenir a càrrecs electes pel que estan punt de fer, o participar en un acte que atempta contra la llei això és discutible i és dubtós. Està al límit del fet il·legal. Detenir a gent em sembla excessiu.” D’altra banda afirma que parlar d’un cop d’estat és una exageració. Com també ho fa Pep Prieto, crític de cinema; “Les terminologies són espinoses. Vivim una situació excepcional. Em sembla inadmissible que la Guàrdia Civil entri a seus públiques de Catalunya. Utilitzar paraules com estat d’excepció em sembla aventurat. Més enllà dels fets estrictament judicials, més o menys discutibles”. I afegeix definint el 20-S; “crec que el dia d’avui serà recordat com el dia en què molts votants del no shan sentit interpel·lats. Això d’avui transcendeix les fronteres ideològiques. I s’instal·la com un atac més civil. L’1-Oct. serà un sí o un no reactiu. Per tan avui la Guàrdia Civil ha inaugurat el dia de més unió entre el sí i el no a Catalunya. Això d’avui provoca una reacció d’unitat i solidaritat. L’atac transcendeix el referèndum i té a veure amb l’autogovern de Catalunya.”

A l’hora de parlar dels fets de dimecres, l’artista Chamo San (actualment en una exposició col·lectiva a París) declara a Mirall que “El moment que un cos que és policial com la Guàrdia Civil, però també militar, entra d’aquesta manera a les institucions públiques… A això sempre se li ha dit cop d’estat i em fa por dir-ho en veu alta. No puc dir que em sorprengui, però sí que esperava que fossin més llestos. No sé com la poden cagar tan i es queden sense arguments. Em fa pena.” El pintor Xevi Vilaró, però és més agosarat. “Estem vivint repressió en tota regla i un cop d’estat. Els detinguts d’aquest matí no per mi no constarien com a detinguts sinó com a ostatges.”

Passada la bromera de la indignació, entrem en el fons. Chamo San, artista, es lamenta una falta de negociació per part dels agents polítics; “Em sap greu que partits que han defensat que el referèndum no tenia garanties no hagin fet una campanya del no i del dret a decidir. Això és una qüestió de dret a decidir que s’està vulnerant. Ha estat un xoc de trens. El govern central que s’està saltant totes les barreres amb el seu immobilisme. I al final, això va de votar i ja no té a veure amb la independència. Em sap greu que no s’hagi fet una campanya pel no amb un bon debat i amb una bona argumentació.”

- Publicitat -

El futur, però, és un país desconegut. Preguntats per Mirall ningú s’aventura a plantejar-se un escenari de futur. Pep Prieto, preguntat en aquest sentit ho compara amb una sèrie de ficció; “La veritable sèrie comença el 2 d’octubre. Fins ara només hem tingut pilots. Fins ara hem assistit a diferents proves de pilots. A partir del dia 2 comença la sèrie. Les coses ja no seran igual que abans. Les coses no poden continuar així. Jo que sóc fan del procés per les noves reaccions que s’hi han creat amb la ciutadania i en la política. El procés ha caigut en erros que no ha acceptat. La política ja no és percep de la mateixa manera, s’ha acabat l’oasi català. Ara la gent està mobilitzada. No potser al voltant d’una idea fixa, sinó al voltant de la mateixa ideologia de cadascú.” Ernesto Castro, però, afirma: Sincerament no tinc ni dea del que passarà. Si l’estat espanyol segueix en aquesta línia hi pot haver violència. El futur és imprevisible.

Des del tancament de les diferents entrevistes hem pogut veure com el món cultural ha anat condemnant les accions del règim del 78. Fins i tot col·lectius artístics com Democracia han expressat el seu punt de vist, compartint a les xarxes socials l’obra We are de rule of law. De la mateixa manera la llibreria Calders tancava amb l’explicació: “Tanquem. Si detenen gent nosaltres no ens podem quedar quiets.”

Davant de l’aire d’expectació i inquietud des de Revista Mirall hem volgut recollir diferents opinions per tal de posar llum al clima bel·ligerant de l’estat cap als catalans. Potser el dimecres 20 de setembre marcarà un abans i un després, això no ho sabem, com es sol dir, la història ens jutjarà.

- Publicitat -