Guanyem la República feminista

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“No cometáis un error histórico que no tendréis nunca bastante tiempo para llorar al dejar al margen de la República a la mujer, que representa una fuerza nueva, una fuerza joven…”

Clara Campoamor, Defensant el sufragi femení, 1931

Aquest proper 1 d’octubre Catalunya decideix el seu futur en un Referèndum d’autodeterminació i no podem cometre l’error històric de deixar a les dones al marge de la creació d’aquesta nova República. Ara tenim l’oportunitat de crear un projecte polític que trenqui amb el Règim del 78, ara tenim l’oportunitat de trencar amb un Estat pensat, dirigit i governat pel 49% de la població. Un Estat Espanyol on les dones hem estat tradicionalment excloses de tots els espais de presa de decisió i opinió i on el poder androcèntric i patriarcal ens ha tingut i ens té en constant repressió.

Des del feminisme i totes les seves onades les dones hem lluitat per conquerir tots els drets que ens eren negats, hem trencant totes les legalitats i ens hem autodeterminat com a subjectes polítics. No podíem votar i vam votar, no podíem ser representants polítiques i ara som presidentes de parlaments i de països, no podíem divorciar-nos, ni avortar, ni tenir dret sobre la nostra vida, el nostre cos i la nostra sexualitat. El nostre cos, segueix sent un camp de batalla però, malgrat tot, les dones som les abanderades de la desobediència i les guardianes dels drets civils. Les dones sabem que la llibertat no s’atorga, que la llibertat es guanya, amb ganes, amb empenta i si cal amb desobediència.

Title/Inv/Barcode.: Science Museum Photo Studio Date: 08/06/05 Colour Profile: Adobe RGB (1998) Gamma Setting: 2.2 Please note: This image is not currently fully processed.
Title/Inv/Barcode.:
Science Museum Photo Studio
Date: 08/06/05
Colour Profile: Adobe RGB (1998)
Gamma Setting: 2.2
Please note: This image is not currently fully processed.

Aquest 1 d’octubre, des del feminisme cal que veiem el Sí a la independència com un instrument per fer una nova República que garanteixi una vida digna i en igualtat de condicions per a tothom, perquè aquest proper 1 d’octubre el feminisme i la independència han de ser sinònims i han d’anar de la mà.

És evident que simplement per tenir un Estat propi les dones no aconseguirem la independència del patriarcat, però tindre un estat propi ens permetrà apostar per una profunda transformació tan social com econòmica on es pugui qüestionar tots els privilegis i els sistemes d’opressió que es pateixen per motiu de classe, d’origen, de raça o ètnia, d’opció sexual, de gènere o de diversitat funcional. Perquè governar-nos no vol dir que ho fem millor, però sí és l’oportunitat de poder fer-ho millor i de garantir a les nostres ciutadanes i als nostres ciutadans una vida digna i lliure on al centre de tot estigui la vida.

La República Catalana ens proporcionarà les competències i els recursos econòmics per garantir fer la revolució feminista que esperem des de fa tant de temps. Ens proporciona l’oportunitat de posar les persones al centre de l’economia, combatre la divisió sexual del treball i promoure una coresponsabilitat de l’ús del temps. Des del col·lectiu feminista cal que ens impliquem des del primer moment de la construcció d’aquest nou país per tal que la igualtat entre homes i dones es materialitzi des del primer dia. Cal que les dones feministes estiguem presents en tots i cadascun dels processos constituents de la nova Catalunya.

Una República feminista serà aquella on les polítiques d’igualtat i la lluita contra el terrorisme masclista siguin una qüestió d’estat, doncs no pot existir una democràcia real sense la participació activa de les dones. Una república justa i lliure serà aquella que inclogui la perspectiva de gènere en totes i cadascuna de les seves lleis, creant des d’un urbanisme de gènere fins a plantejar un sistema econòmic basat en l’economia feminista i la sostenibilitat de la vida.

Amb un Estat propi podrem seguir treballant pels drets de les dones i del col·lectiu LGTBI, uns drets en els que Catalunya és pionera però on ens cal seguir aprofundint. Cal que ens impliquem per una llei efectiva pel dret a l’avortament lliure i gratuït, també per les nostres menors de 16 anys. Catalunya ja ha estat capdavantera en desenvolupar lleis contra la discriminació dels col·lectius LGTBI, però cal inversió econòmica i humana perquè aquestes es puguin desplegar en la seva totalitat.

Amb la nova República, la societat catalana tindrà totes les eines i el poder per independitzar-nos del sistema patriarcal. Les dones catalanes hem de conquerir el dret a decidir sobre el nostre cos, la nostra sexualitat i sobre la nostra identitat i expressió de gènere. Perquè ara és l’hora de construir des de baix, una República feminista i en femení.

 

Gina Driéguez. Sóc Historiadora de l’art i comparo humanitats amb visió de gènere. Sembrant i construint a #OnSónLesDones. Parlo de feminismes i política a ràdios i teles, a vegades escric. Vull un món on hi càpiguen molts mons.