3 llibres per a conèixer Sud-àfrica

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Sud-àfrica és sens dubte un dels països més fascinants del planeta per la seva naturalesa exuberant i variada,  pels contrastos de les múltiples cultures dels seus 55 milions d’habitants i per la seva història política recent. I quina manera més complaent que la lectura per viatjar sense moure’ns de casa aprofitant la calma de l’estiu? Així doncs, us proposo tres llibres per conèixer el país austral al mateix temps que gaudim de la lectura.

“Un arcoiris en la noche” de Dominique Lapierre

Aquest llibre publicat l’any 2010 repassa els fets més destacats de la història sud-africana des de l’arribada dels primers colons holandesos a l’actual Ciutat del Cap l’any 1652 fins a les primeres eleccions democràtiques celebrades al país el 1994. Lapierre utilitza un estil narratiu molt amè i ens facilita la comprensió de fets de gran complexitat.

A banda dels capítols dedicats a fets més coneguts sobre la història de país austral, com ara les guerres dels bòers o el règim polític de l’Apartheid, l’autor també s’atura en altres episodis cèlebres però menys populars pel públic general. Per exemple, Lapierre explica que el primer transplantament de cor mai fet a la història el va realitzar l’any 1967 el cirurgià sud-africà Christiaan Barnard  a l’Hospital Groote Schuur de Ciutat del Cap.  

“L’edat de ferro” de John Maxwell Coetzee

Qualsevol persona que vulgui conèixer Sud-àfrica ha de llegir Coetzee. Reconegut amb el premi Nobel de Literatura l’any 2003, aquest és possiblement l’autor més cèlebre del país. A “L’edat de ferro”, que va escriure el 1990, Coetzee descriu la Sud-àfrica de la part final de l’Apartheid a través del personatge de la senyora Curren, una malalta terminal de càncer que decideix escriure una carta de comiat a la seva filla, que viu als EUA i fa anys que no veu. La senyora Curren sempre s’ha oposat a aquest sistema polític però tampoc s’ha implicat per canviar-lo. Malgrat això, una sèrie de fets inesperats la portaran a conèixer la crueltat del sistema de primera mà.

- Publicitat -

“Ícaro” de Deon Meyer

L’autor sud-africà ha publicat diverses novel·les de misteri en els darrers anys i “Ícaro” és la seva última obra. El capità Benny Griessel, el protagonista, és un policia amb problemes d’alcoholisme de la unitat especialitzada de crims de la policia sud-africana. Juntament amb els seus companys de feina haurà d’investigar l’assassinat d’un emprenedor d’èxit i fundador d’una web que fabrica coartades per adúlters.

Aquest llibre ens transporta a Ciutat del Cap i als paisatges extraordinaris de les vinyes situades als peus de les muntanyes que l’envolten. L’edició en castellà, a més, manté les expressions en afrikaans que utilitzen els personatges (per sort, al final del llibre hi ha un glossari perquè no se’ns escapi res). “Ícaro” ens permet conèixer la Sud-àfrica actual i la seva societat, que avança per superar el seu passat difícil i modernitzar-se.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca