Laia Altarriba: “Creiem en un periodisme fet des d’un compromís transformador”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Un grup de periodistes i persones de l’àmbit cooperatiu i cultural treballen per impulsar un nou mitjà de comunicació generalista i independent dels grans poders. Està previst que surti a finals de la tardor en paper, i serà actiu a internet. El finançament per l’arrancada prové d’aportacions de socis, entitats i col·lectius de base popular. Però, com serà aquest nou diari? Ho explica la directora de Jornada, Laia Altarriba.

Com neix Jornada?

Neix d’unes reunions que vam fer aquest estiu passat. D’unes reunions amb un grup de periodistes que entenem la comunicació com una eina per a la transformació i on també hi van participar gent del món cooperatiu i d’editorials petites nascudes els últims temps amb unes lògiques molt diferents de les grans editorials que saben que d’un llibre en vendran milers d’exemplars. Avui dia les coses ja no són així. El paper encara interessa però no amb unes xifres com les d’abans. Estructures i plantejaments diferents de les grans editorials.

En l’àmbit comunicatiu, tot i que hi ha projectes molt seriosos i molt madurs i rellevants de base popular no s’havia fet el salt al periodisme de masses. I va sortir la reflexió d’intentar fer un mitjà de base popular però d’abast massiu.

- Publicitat -

“Un mitjà de base popular però d’abast massiu”

Què vol dir?

La comunicació de masses és bàsicament la televisió, la ràdio, i el paper. Per tenir un impacte potent necessites un producte lligat a aquests suports. Aleshores, en una d’aquestes reunions, ens vam preguntar: encara hi ha partida a la premsa en paper? I durant tota la tardor vam estar fent números i al desembre vam decidir que era possible i tirar-ho endavant.

Com serà el nou diari?

D’una banda som conscients que l’última hora es juga a les xarxes socials i a la ràdio. Per tant, quan vas a fer un diari en paper, quan escrius has d’anar més enllà del titular i la notícia. Has d’analitzar el context, què passarà què vindrà a partir d’ara, etc. Vivim en una voràgine informativa amb molts imputs, un diari en paper permet ordenar la informació. Els periodistes sí que estem al dia de tot el que passa i de tots els titulars però, nosaltres tenim un producte molt pensat per anar als bars perquè la gent es pugui informar, tot i que no volem deixar de banda els temes propis.

Prioritzareu els temes propis?

No farem una revista diària sinó un diari en paper, que vol dir explicar que passa. El paper té aquesta virtut, hi ha molta gent que li agrada fer el cafè i tenir un diari en paper i donar una ullada al que ha passat al dia. Tindrem una plantilla justa i volem fer un diari que s’adeqüi amb les nostres capacitats. Entre setmana, farem un producte de lectura ràpida.

Més lleuger?

Sí, perquè creiem que la major part de la gent no tenim temps de parar dues hores per llegir un diari. Hi haurà anàlisi, molta columna, opinió… i les notícies seran notícies, més o menys llargues o més o menys crònica, però notícies. De llegir uns quants titulars i saber que passa. En canvi, els caps de setmana serà moment per fer un diari més pausat.

I el digital?

Estem debatent el model. No volem anar a la guerra del clickbeat però tampoc volem deixar de donar les notícies perquè si ets un diari, la gent espera de tu que li expliquis el que està passant. Hi estem treballant.

“Hi haurà anàlisi, molta columna, opinió… i les notícies seran notícies, més o menys llargues o més o menys crònica, però notícies”

Què vol dir exactament esquerra transformadora?

És una definició en la qual molta gent que es pot sentir representada. Farem periodisme rigorós. No som naïfs i volem ser honestos. Qualsevol mitja es mira el món des d’un punt de vista. Si tens un gran propietari, et condiciona a veure el món d’una determinada manera. Nosaltres no donem lliçons de res, hi ha periodistes molt bons en tots els mitjans. Però el que determina l’embolcall és molt important: què poses en portada i on poses l’accent. Si tens dos propietaris amb molts diners, voldran que el món es miri des d’un punt de vist concret. Nosaltres volem defugir d’això.

Des de quin punt de vista mirarà el món Jornada?

Nosaltres creiem en un periodisme fet des d’un compromís transformador i això vol dir que aquest món en què vivim és un drama per la major part del planeta. S’ha de poder viure dignament i és des d’aquí on ens mirem el món i ho expliquem. Per exemple, no titularem mai que els estibadors van a la vaga en defensa dels seus privilegis, com ja hem vist titulat perquè mai parlarem de drets com a privilegis. Tenim molt clar des d’on ens mirem el món: defensa dels drets humans, dels treballadors i treballadores. A això li posem l’etiqueta de les esquerres transformadores.

Un acte presentació de Jornada / @laiaaltarriba
Un acte presentació de Jornada / @laiaaltarriba

I qui són les esquerres transformadores?

Bàsicament, l’esquerra institucional, Comuns, Podem, Iniciativa-EUiA, famílies del voltant de la CUP, ERC, món llibertari, sindicalisme compromès, feminismes, ecologisme, cooperativisme… i totes aquestes inquietuds i moviments que hi ha arreu que comparteixen aquest diagnòstic sobre el món.

Però no serà un diari convencional…

Hi haurà les seccions pròpies d’un diari, internacional, economia, opinió, actualitat, on política i societat aniran de la mà perquè considerem que el límit entre una i altra és difús. El que no tindrem són ‘esports’. Amb aquest pla de treball hem hagut d’ajustar molt els costos i volem fer un producte que funcioni i que sigui viable. I per això, havíem de sacrificar una secció perquè les volíem fer ben fetes. Per tant posar dues o tres persones fent esports en un territori tan ample com el que fem nosaltres (Catalunya, País Valencià i Balears)… n’hi ha tants i tanta gent que es mou que caldria posar-hi més gent. I el que no volem, és centrar-nos només en els resultats del futbol perquè ens sembla que això no aporta res.

“Si tens dos propietaris amb molts diners, voldran que el món es miri des d’un punt de vist concret. Nosaltres volem defugir d’això”

De moment, doncs, els esports queden fora?

Creiem que s’ha d’informar d’esports però de moment aquesta aposta es concentrarà els dissabtes en un suplement esportiu. Si succeeix un fet esportiu rellevant, tenim una secció que es diu ‘actualitat’ i per tant hi podríem posar esports, sempre que ho considerem noticiable.

Sortiríeu en paper cada dia?

Cada dia als quioscos en paper excepte dilluns, també per ajustar costos. Dilluns el dia més fort dels esports i com que no tenim secció d’esports renunciem a aquest dia. I a més, ens assegurem que diumenge tota la plantilla podrà descansar segur, excepte qui porti continuïtat aquell dia.

Una de les reunions de Jornada / Diari Jornada
Una de les reunions de Jornada / Diari Jornada

I naixereu després del referèndum…

Nosaltres sortirem quan tinguem les condicions per garantir la viabilitat. Ara estem amb la campanya de socis. Al setembre farem una campanya forta de subscripcions i quan aconseguim el repte que és apropar-nos als 8.000-10.000 subscriptors que necessitem, si assolim el mínim que necessitem per començar, al cap de dos mesos ens hi posem, per tant a finals de tardor, finals de novembre comptem posar-nos-hi.

“Nosaltres sortirem quan tinguem les condicions per garantir la viabilitat”

Fareu alguna prèvia?

Ens agradaria, ser al carrer pel referèndum és un moment informativament molt potent. Però fins que no tinguem garantida la viabilitat no ens ho plantegem. Estem valorant fer algun tipus de producte informatiu però encara no ho tenim molt clar, no podem avançar res (somriu).

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca