Totes les claus del referèndum

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

M’he vist obligat a escriure aquest article per acabar amb la lectura partidista que fan els partits polítics de les enquestes i explicar què diu l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió sobre el referèndum d’independència de veritat.

Actualment, els partits favorables a la independència només llegeixen de forma interessada la pregunta “En aquest referèndum, què farà?” on surt un 67,5% de participació mínima amb un 57,8% dels vots a favor de la independència. Però obliden on es pregunta si els catalans són favorables a la independència, on guanya el no clarament, i si estan d’acord amb un referèndum no acordat amb l’Estat espanyol, on no hi ha majoria clara.

De la mateixa manera, els contraris a la independència i al referèndum només llegeixen de forma interessada la pregunta “I més concretament, Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?” on surten un 49,4% de contraris i un 41,1% de favorables. Però obliden on es pregunta el sentit del vot en un referèndum, on guanya el sí clarament, i si estan d’acord amb fer el referèndum, on la majoria de catalans són favorables.

Ni els independentistes ni els contraris a la independència tenen raó amb aquesta lectura triomfalista i partidista que fan, la realitat és més complexa. Per conèixer la realitat social catalana cal creuar aquestes tres preguntes, si una persona està d’acord o no amb la independència, si està d’acord amb un referèndum i què votaria en aquest. D’aquesta manera surten tres escenaris possibles davant l’1 d’Octubre.

El primer escenari és el que sortiria del vot de només els partidaris d’un referèndum encara que no el vulgui el Govern espanyol. La participació estaria entre el 44,8% i el 40,7% en funció de si acaben votant indecisos que estan a favor d’un referèndum sense l’acord espanyol. En aquest referèndum guanyarien els independentistes amb un ampli marge, seria un escenari molt semblant al 9N.

image1

El segon escenari és el que sortiria del vot de només els partidaris del referèndum, amb aquells que el voldrien pactat però podrien acabar votant perquè no són contraris al referèndum. La participació estaria entre el 60,7% i el 53,1% en funció de si acaben votant indecisos favorables i contraris a la independència que encara no saben si anar a votar. En aquest referèndum guanyarien els independentistes amb un 65,6% – 72,4% del vot. Aquest escenari s’allunyaria del 9N, tindria una participació alta i una majoria molt clara.

- Publicitat -

image3

El tercer escenari és el que sortiria del vot de tota la població de Catalunya, amb aquells que són tant favorables com contraris a un referèndum. La participació estaria entre el 78,7% i el 67,4% en funció de si acaben votant indecisos favorables i contraris a la independència que encara no saben si anar a votar. En aquest referèndum guanyarien els independentistes amb un 51,7% – 57,9% del vot. Aquest escenari seria molt semblant a la crida a tota la població que es fa per unes eleccions i dóna un resultat molt clar.

image2

La realitat és que existeix una majoria molt clara a favor de la independència i guanyaria un referèndum d’autodeterminació en tots els escenaris. La qüestió és que no existeix un context favorable per a l’exercici de la democràcia per culpa d’un Govern espanyol que es nega a pactar. És per aquest motiu que es generen tres escenaris, un menys favorable pels independentistes per la participació. Com ja vaig explicar en un article anterior que els escenaris més probables (50% més probables) estan amb una participació del 56,9% i el 49,6% però cal no oblidar que el mínim de participació probable en el primer escenari és del 40,7% i també té probabilitats en un context de màxima repressió i d’inseguretat ciutadana.

És un èxit però, de l’independentisme no haver fixat un mínim de participació, ja que en la majoria d’aquests referèndums al món no han superat el 50% de participació i una participació de més del 40% és legítima fins i tot en qualsevol elecció a parlaments, com per exemple, l’europeu. També és un èxit relatiu el fet de fer campanya més per la participació basada en arguments de la manca de garanties democràtiques de l’Estat espanyol, ja que una gran part de les persones disposades a abstenir-se argumenten que ho fan per la manca de permís de l’Estat espanyol.

A continuació us presento algunes característiques dels que votarien a favor o en contra de la independència i dels que no votarien:

En primer lloc, destacar que el motiu principal per no votar és el desinterès i la manca d’informació, és un tipus de gent que normalment ja no vota en eleccions i que li és indiferent tot això de forma majoritària. El segon motiu recau en el boicot promogut per l’Estat espanyol, de persones amb un perfil que consideren normal la tutela de la seva llibertat per part de l’Estat espanyol. La resta de motius passen per qüestions dogmàtiques nacionals o de percepcions d’empitjorament i d’inviabilitat del procés.

image5

En segon lloc, destacar que el motiu principal per votar a favor de la independència és tenir expectatives de millora, de llibertat i de canvi, un motiu no basat en emoció nacional sinó en la raó. Encara que el segon motiu principal és totalment nacional i de sentiment identitari. La resta són motivats per la reacció contra l’actitud de l’Estat espanyol.

image4

 

En tercer lloc, destacar que el motiu principal per votar en contra de la independència és la concepció nacional de la unitat d’Espanya, que a diferència del primer pels independentistes, fonamentat en la raó, pels contraris el primer està fonamentat en l’emoció nacional. Encara que el segon motiu principal és totalment racional, que són les expectatives que tenen en relació a empitjorament i viabilitat del procés. La resta són motivats per la preferència de federalisme i de l’autoritat de l’Estat espanyol.

image7

Finalment, exposar a continuació les característiques principals dels que votarien a favor, en contra o no votarien en funció del seu origen, la seva identitat, la seva llengua materna, la seva preferència territorial i la seva ideologia:

1) Els nascuts a Catalunya amb com a mínim un pare o mare nascut/da a Catalunya són molt més favorables a votar que sí a la independència, en canvi, els que tenen els dos pares nascuts fora de Catalunya tendeixen més a votar que no a la independència.

 

 

image6

2) Els que es consideren catalans que viuen a Catalunya independentment del seu origen són els més favorables a votar que sí a la independència, no passa el mateix amb la resta d’identitats nacionals.

image9

3) Els que tenen com a llengua materna el català i el castellà i el català per igual són els més favorables a votar que sí a la independència. En canvi, els que tenen només el castellà com a llengua materna, són els més contraris.

image8

4) Els independentistes estan mobilitzats per votar que sí, els federalistes estan dividits entre els que votaran a favor de la independència, els que votaran en contra i els que s’abstindran. Els autonomistes en canvi, estan dividits entre els que votarien en contra i els que s’abstindrien, molt pocs votarien a favor.

image11

5) La gent d’esquerres i centre-esquerres és majoritàriament independentista, en canvi la gent de centre-dretes està completament dividida entre els que s’abstindrien, els que votarien a favor i els que votarien en contra. La gent de dretes sí que és més partidària de votar que no a la independència.

image10

- Publicitat -