Ser mare i professional: com fer-ho menys Odissea

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si ja costa ser professional, encara costa més ser professional i mare a la vegada. Avui en dia una dona amb fills encara és vista com a menys productiva en el lloc de feina. Qui sinó es quedarà a casa quan el nen tingui una febrada? En canvi, per a un home tenir fills és símbol de responsabilitat, de que ha centrat el cap i que, per tant, és una persona de confiança.

Hi ha societats que han aconseguit allunyar-se, una mica més, d’aquests prejudicis i altres que menys. Per exemple a Itàlia, país conservador, el 70% de la població creu que és dolent per a un fill que la seva mare treballi, segons l’European Values Study. Aquesta xifra contrasta amb el 10% de Dinamarca. Com és que existeix aquesta diferència? Mentre Itàlia té la tendència a regular de manera paternalista i per motius polítics, Dinamarca té una millor regulació, més flexible, transparent i científica.

De vegades, tot i que s’apliquen amb bona intenció, les regulacions per maternitat es queden lluny d’aconseguir els seus objectius, o fins i tot aconsegueixen exactament el contrari. Moltes vegades aquest fet és conseqüència de regular per motius polítics, sense mirar què ens diu l’evidència empírica. No és la meva intenció alliçonar sobre què haurien de fer les entitats regulatòries, ni quins objectius ens hauríem de fixar com a societat. Simplement pretenc exposar els efectes de diferents tipus de regulació en la situació de les mares al mercat laboral. De fet, tractaré tres tipus de regulació: les llicències per maternitat, el crèdit fiscal i el percentatge del PIB que es destina a educació i cura dels infants.

Una llicència per maternitat és un permís per no treballar durant un temps per poder donar a llum i cuidar del fill. Sovint, aquesta llicència ve acompanyada d’un “sou” i de la protecció del lloc de feina, és a dir, que l’empresa no li podrà donar la teva posició a un tercer mentre tu ets fora. Si aquesta llicència és massa llarga, de massa temps, tindrà efectes perniciosos per la carrera professional de les mares, sobretot per les dones amb més nivell educatiu. Això es deu, segurament, a que per a aquestes dones l’experiència en el mercat és clau per a la seva productivitat. A més, com més alta sigui la xifra de l’ajuda, com més es cobri, més baixa serà la taxa de retorn al mercat laboral de les mares. Sembla lògic: al cap i a la fi, és una subvenció per quedar-se a casa. El que sí que és beneficiós, tot i que té un efecte baix, és la protecció del lloc de feina durant aquest període fora del mercat laboral. Per tant, l’evidència ens diu que una llicència per maternitat amb ajuda moderada i que no sigui massa llarga (s’estima un màxim de 50 setmanes) i amb protecció del lloc de feina pot ser beneficiosa per la taxa d’ocupació de les mares. Tot i així, hi ha estudis que adverteixen que aquest retorn al mercat laboral es fa en gran part amb feines de mitja jornada i, per tant, ens estaríem allunyant de la igualtat home-dona en el mercat laboral.

El crèdit fiscal consisteix en que famílies o individus amb fills, si treballen, paguin menys impostos. S’ha demostrat especialment efectiu per famílies monoparentals, que reaccionen a aquesta regulació tornant molt més al mercat laboral. Tot i així, si el crèdit fiscal és familiar, s’ha vist que pot comportar que l’home treballi més i la dona menys, i per tant, s’aconseguiria l’efecte invers al desitjat. El crèdit fiscal sembla que és inefectiu si va acompanyat d’expansions d’ajudes pel progenitor que es queda a casa a cuidar els fills, ja que s’estarien donant incentius contradictoris. El crèdit fiscal és una bona eina de redistribució i, en conclusió, pot ser molt beneficiós si es destina a un determinat perfil enlloc de fer-ho universalment.

Finalment, la inversió en educació i cura infantil és una de les eines més poderoses per aconseguir que les dones continuïn amb la seva carrera professional al ser mares. Tot i que pot semblar anti-intuïtiu, aquesta mesura té molt més efecte que les llicències per maternitat. És sobretot útil en països on els serveis d’educació i cura infantil són cars i on no existeixen mecanismes informals que ja cobreixin aquesta necessitat. Les principal beneficiades en són les mares solteres, però té un efecte positiu per a tots els models de família i nivells de renda. Ben mirat, tothom tornaria molt més tranquil a la feina si sap que ha deixat el seu fill en bones mans.

Bé, potser ens estem oblidant d’un actor important, oi? Sí: el pare. Hi ha països que han començat a regular amb l’objectiu d’elevar la implicació del pare amb els fills. Tot i així, encara no hi ha prou evidència empírica per assegurar quins efectes té això en el nivell d’ocupació de les mares. Sí que sembla que aquestes polítiques aconsegueixen que els pares s’impliquin un xic més, al menys en el curt termini, però de moment sembla que les mares continuen portant la veu cantant.

Així que si sou dones que voleu excel·lir en la vostra carrera professional, sou ambicioses i voleu arribar lluny, però no voleu renunciar a ser mares, deixeu-me que us doni un consell: mireu-vos amb lupa la regulació del país on tingueu fills i procureu que no sigui un país amb una llarga tradició de regular per motius polítics. És important que aquest país posi èmfasi en la inversió en educació i cura infantil primordialment. També cal fixar-se en la protecció del lloc de treball durant un termini moderat de temps i en l’aplicació de crèdits fiscals per determinats models de família.

Meritxell Camp