Barcelona diu adéu a l’art

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Fireplace Project és un espai al carrer Teulats, 42 (al Poblenou) on Quim Packard i Angela Palacios han creat un co-working, galeria, sala de concerts i lloc de reunió. Un espai d’art que s’obre al jove artista i crea unions, records, art i sentiments en comú. Han organitzat saraus memorables alhora que han participat en exposicions a Fabra i Coats o a l’encontre Supersimetrica en el context d’ARCO. Situats al Poblenou, han creat una xarxa bohèmia que travessa la ciutat, els podem trobar connectats amb el MACBA o amb l’Espai 13 de la Fundació Miró, però també amb Hangar, Espai Colona, Green Parrot i amb l’avantguarda barcelonina. Empesos pels nous propietaris de l’edifici on són, a finals d’aquest mes han d’abandonar el seu local.

FIRESESSION 0
FIRESESSION 0

L’edifici del carrer Teulats on són va ser venut a l’empresa OceanViewBarcelona farà uns dos mesos. L’edifici acollia aquest espai, dos habitatges i un petit restaurant. Fireplace Project tenia un contracte de lloguer de set anys, però OceanviewBarcelona els volia fer fora, i ho ha aconseguit. Ara però l’edifici ja no és de l’empresa esmentada, l’ha comprat un altra persona. Se suposa que tot l’edifici anirà a terra i s’hi construiran pisos nous.

Packard afirma que primer els hi van oferir era un altre local, després els van fer dubtar de la legalitat de la seva activitat (fent-los creure que a Fireplace duien a terme actes il·legals) i per últim els van fer arribar a un acord i els han indemnitzat, tot a canvi de no anar a judici. Fireproject no podia pagar advocats per fer valdre la seva situació. Davant de notari, tal com afirma OceanviewBarcelona, i amb una compensació Fireplace ja no té el seu local. Quim Packard descriu tot aquest procés com el resultat d’un procés violent, en la qual es fan fora els elements del barri que no poden oposar una resistència real a les grans empreses. D’aquesta manera els espais independents que viuen per crear i experimentar es troben expulsats del barri que els ha acollit.

FIREPRESENTATION 2: ST/PROJECTS | 22nd APR 2016
FIREPRESENTATION 2: ST/PROJECTS | 22nd APR 2016

D’altra banda també consideren que aquest fet, segons Packard, prova la violència estructural del sistema. A raó de fer diners i especular es fan fora els petits negocis i espais que donen vida al barri. El 2016, l’Ajuntament de Barcelona va fer una menció espacial en els Premis Ciutat de Barcelona a Espai Colona, Fireplace, The Green Parrot, Halfhouse, Homesession, El Palomar i Passatge Studio, per ser espais independents autogestionats i per haver engegat un circuit de pràctiques artístiques i curatorials emergents. Els tres primers i el Palomar ja no tenen una seu física. Aquest tema tractat a les jornades The museum is closed del MACBA, mostra una realitat, després de destruir les llibreries mítiques i convertir-les en MANGOs o MCDonals, ha arribat el torn dels espais d’art. Suposem que es convertiran en pisos turístics, que llogaran estrangers amb ganes de veure la Barcelona guay, que ells mateixos han contribuït a destruir. Destruir aquesta Barcelona d’espais alternatius és destruir l’art de Barcelona d’aquí a 15 anys.

- Publicitat -

Fireplace anuncia que s’acomiada aquest diumenge amb una festa per començar una nova etapa sense seu fixa. La festa estarà amenitzada amb el següent programa: menjârs de nyam-nyam, disc jokey’s oscurs, Karaoke de comiat amb Jordi Mercader, degustació de begudes amigables amb Always Blowing Bubbles, exposició de l’Auca del Senyor Esteve d’Aldo Urbano, pintura dels Indispensables i grand performance final d’Estel Boada (sic). Un últim moment per gaudir de l’art al carrer Teulats, número 42.

Fireplace

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca