Marc Colomer: “El moment que viu el país posa els mitjans públics en la diana de la batalla política”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ens trobem amb en Marc Colomer i Flores (Arenys de Munt, 1977) a la nova seu de l’Agència Catalana de Notícies a l’Avinguda de Josep Tarradellas. Ocupa el càrrec com a director des de l’abril del 2016 en substitució de Joan Maria Clavaguera, qui durant la seva etapa des del 2011 va batallar perquè malgrat la crisi econòmica l’agència mantingués l’excèl·lencia informativa. En Colomer ha passat per les redaccions de Ràdio Arenys, El Punt, Europa Press, la mateixa ACN i de l’ARA, on va formar part de l’equip fundacional.

Des de l’any 1999 l’ACN ha fet bandera d’una oferta periodística d’informació del país. Durant la crisi econòmica, etapa de Joan Maria Claveguera, va sonar amb molta força la fusió de l’ACN amb La Xarxa. Dos projectes que poden semblar molt similars a l’hora d’oferir contingut de proximitat. Quina és la funció que us distingeix?

Pot semblar que l’ACN fa funcions que es poden trepitjar amb altres plataformes com La Xarxa. però són dos projectes amb finalitats diferents. L’ACN és una agència de notícies que ha de donar dimensió nacional a tot el que passa a tot el territori, i tenir una funció d’articulació de l’espai català de comunicació com a part del nostre objectiu d’encàrrec de servei públic. Una altra cosa diferent és la tasca de suport i coordinació dels mitjans de comunicació locals com la que fa La Xarxa. Fem coses diferents, ocupem segments de mercat i d’interès periodístic diferenciat. Cosa que no és incompatible amb eventuals fórmules de col·laboració, tant amb La Xarxa com amb els mitjans de la CCMA, com ja fem amb TV3 i Catalunya Ràdio.

Per tant, La Xarxa és un mitjà de caràcter municipal.

- Publicitat -

Més que un mitjà de caràcter municipal, és un espai de coordinació, suport i enfortiment de la capacitat de producció dels mitjans del món local. Una finalitat que no és la mateixa que la de l’agència pública de notícies del país, que té una funció més encarada a facilitar, crear i, fins i tot, defensar un relat propi autocentrat en clau nacional del país des de la proximitat de tots els territoris.

Marc Colomer / Diana Colominas
Marc Colomer / Diana Colominas

L’evolució de l’ACN és paral·lela a la del país?

L’ACN serà tan ambiciosa com ho sigui el país. En la mesura que el país tingui reptes molt ambiciosos nosaltres hem de correspondre amb un projecte molt ambiciós. Això vol dir que hem de fer un creixement exponencial i de cop? Probablement, la situació pressupostària i les dificultats de la indústria periodística no ho permeten. Hem de ser capaços de ser prou àgils i hàbils per actuar amb mentalitat de prova i error fins a trobar fórmules que ens permetin créixer de forma sostenible. La crisi de la indústria periodística sumada a la revolució digital és una clara oportunitat per a reinventar-nos i adaptar-nos a les noves necessitats. Estem alerta i atents a què passa al nostre voltant. Hem de tenir ambició nacional per donar atenció a tots els racons del país, a més de projecció internacional i tenir l’agilitat d’estar pendents de com evoluciona el món tecnològic i quines oportunitats, més enllà dels inconvenients com el fenòmen anomenat de la postveritat i les fakenews, pot generar aquesta situació d’incertesa. Estem atents per ser una punta de llança pel que fa també a la innovació tecnològica, com ha estat històricament l’ACN

Relaciones la vostra ambició amb la del país, m’agrada que parlis de la projecció internacional perquè aquests últims cinc anys s’ha parlat molt del famós “internacionalitzar el procés”. Com s’està internacionalitzant l’agència, aposta per exportar l’actualitat catalana o importar informació del món?

El nostre primer encàrrec és el d’articular informativament el país no només des de la capital, sinó també des de tots els àmbits territorials. De fet és una de les nostres fortaleses, la presència quasi hegemònica a tots els racons del país. La internacionalització de l’agència ens la plantegem i la projectem com una oportunitat per donar a conèixer la realitat catalana a l’exterior, molt més enllà del procés polític en què està immers el país. rau en el fet d’exportar a l’exterior continguts informatius al voltant del país, perquè Som l’única agència que pot donar una projecció de la realitat plural catalana des de tots els punts de vista, amb una òptica i un imaginari propi autocentrat. Veurem les ambicions de la societat catalana, però ens sembla que és el moment de buscar un posicionament en l’àmbit internacional per exportar la pròpia realitat.

Marc Colomer / Diana Colominas
Marc Colomer / Diana Colominas

“Estem treballant per donar un impuls important a la Catalan News Agency amb la voluntat de contextualitzar de cara a l’exterior el que passa al país”

Això vol dir potenciar el portal en llengua anglesa…

Exactament, estem treballant per donar un impuls important a la Catalan News Agency (portal creat el 2010, ara en procés de redefinició) amb la voluntat de contextualitzar en anglès totes les informacions que pot rebre el públic exterior per fer-les comprensibles. Hem de tenir en compte que els nostres consumidors principals ja tenen un coneixement previ, però a l’hora de fer la informació de portes enfora ho hem de fer des d’una òptica externa de desconeixement. En poques setmanes serà visible aquesta aposta per l’exportació de la informació en anglès per a mitjans internacionals finalistes. Amb la web en anglès pensem en un producte finalista per poder explicar sense filtres la realitat del país amb cap altre interès que el de ser un mirall el més acurat possible a la realitat plural del país amb una voluntat de posar-ho fàcil als eventuals consumidors exteriors aprofitant les potencialitats de difusió que ens donen les xarxes socials.

El projecte s’alinea amb el Llibre blanc de l’audiovisual de Catalunya 2016 del Consell de l’Audiovisual, que parla de la necessitat de generar un producte audiovisual en angles encarat a un potencial consum extern. No tenim la projecció d’un mitjà finalista, però aspirem també a un reconeixement social de la marca. Estem ben consolidats entre mitjans i institucions, ara hem de potenciar les nostres xarxes socials per al posicionament i reconeixement social de la marca ACN.

“Busquem una audiència més qualitativa que quantitativa”

Hi ha dades de l’audiència que té el portal en anglès? Hi ha consum exterior de la informació que oferiu?

Busquem una audiència més qualitativa que quantitativa. El web Catalan News Agency es va crear fa set-vuit anys, en el que va ser la primera llavor de la voluntat d’explicar Catalunya al món. Ho va engegar, sota direcció d’en Saül Gordillo, l’Albert Segura, que també pilotarà aquest nou impuls de la internacionalització. Les dificultats econòmiques del país han fet molt difícil desenvolupar aquest projecte, i ara ens sembla un bon moment per aprofitar els recursos i fer un canvi per enfortir l’espai en l’aspecte del disseny i la tecnologia per tenir una plataforma que potenciï l’audiovisual i faciliti el consum exterior per tenir un mínim impacte d’influència a l’hora de crear un relat sobre la realitat de Catalunya. Ara és un bon moment perquè el país és en el focus d’atenció mediàtica i hem de fer valdre la nostra marca com agència pública del país. Tenim potencial i el desplegarem, sabent quina és la nostra dimensió.

Malgrat apuntar que l’ambició de l’ACN va lligada a la del país, el fet de dependre pressupostàriament de la Generalitat us fa anar de remolc amb l’aposta que en faci el Govern?

Farem una proposta de futur per a l’Agència en forma de pla estratègic. Però si no actuéssim amb independència i ambició, segurament ni tan sols s’hagués creat l’agència. Hem de fer un esforç per deslliurar-nos de les incerteses eventuals que es poden produir en l’àmbit polític, perquè entraríem en una etapa d’inacció que comprometria la continuïtat de l’Agència. Els primers que hi creuen són els accionistes i els professionals que la fan possible, no donem per fet que les coses aniran a pitjor. Treballem perquè vagin a millor.

Marc Colomer / Diana Colominas
Marc Colomer / Diana Colominas

 

“El moment que viu el país posa els mitjans públics en la diana de la batalla política, sovint sense motiu”

Us sentiu més respectats, o menys qüestionats, per l’oposició política que altres mitjans públics?

Fem un gran esforç, perquè és la nostra obligació, ser un reflex acurat de la diversitat i la pluralitat del país en tots els aspectes. El respecte i la credibilitat que tenim és mèrit de la gent que hi ha passat. No posarem en risc aquest capital de cap de les maneres. Mentre actuem amb independència i credibilitat, com a eixos principals d’actuació, i tinguem clar quin és el nostre paper a l’espai de comunicació català, crec que no hi ha risc que se’ns percebi com una cosa polititzada o instrumentalitzada. També és cert que el moment que viu el país posa els mitjans públics en la diana de la batalla política, sovint sense motiu. El dia que perdem el capital de la credibilitat perdrem el sentit. Som l’agència de notícies, no una agència de comunicació de ningú. El relat general que mostrem mirem que sigui reconeixible pels nostres consumidors.

El debat del moment en el món periodístic posa en qüestió la credibilitat i fa gala de la postveritat, o fakenews. Amb quines eines l’agència pot garantir la veracitat dels fets?

Sent molt originals, és a dir, tornar als orígens i fer el periodisme de sempre. Contrast al marge del que publiquen altres mitjans per molta potència que tinguin. Sense contrast no podem parlar de periodisme, així que les eines que tenim són les de sempre, el periodisme més genuí. Contrast i comprovació. Allà on no podem contrastar preferim no arribar. En aquesta era de sobresaturació d’impactes informatius els mitjans, en general, i les agències, en particular, són més necessaris que mai a l’hora de desgranar el gra de la palla. Ningú ha de tenir cap dubte que allò que surt de l’agència és veraç, contrastat i verificat encara que això impliqui renunciar en part a la immediatesa.

Un cas molt sonat és el de la mort de Muriel Casals, no només pel fet que mitjans com El Món i Nació Digital, tal com va mostrar el documental ‘Veritats de mentida’ del Sense Ficció on via Twitter anunciaven la mort tot i no tenir la confirmació familiar, sinó que el 3/24 davant l’allau d’usuaris de la xarxa que reclamaven que anunciessin la mort ho varen fer per, després, desmentir la notícia…

És un cas paradigmàtic que va provocar un sacseig per entendre la cara fosca de les xarxes. Per davant de la immediatesa, un valor que era de les agències i que ara amb les xarxes socials n’hem perdut el monopoli, ens ha permès canviar el tauler de joc. Ara on tenim més possibilitats és en el terreny de la credibilitat i la garantia de certesa.

Amb l’arribada de la Karma Peiró a la direcció del Nació Digital, el digital líder de Catalunya va fer una aposta molt clara pel periodisme de dades. Un fet que els ha distingit de la resta de capçaleres catalanes. Per a l’agència és una aposta de futur o no és prioritària?

Tenim l’ambició però som conscients de quina és la nostra funció com a agència: Nodrir els nostres subscriptors amb les informacions de carril perquè els mitjans finalistes destinin els seus recursos a la creació de continguts amb el seu propi valor afegit. Ambicionem un bon tractament de dades sempre que sigui sostenible amb el nostre funcionament ordinari.

Marc Colomer / Diana Colominas
Marc Colomer / Diana Colominas

Entra en els plans de futur tenir espais especialitzats per a tasques audiovisuals i de text? És habitual veure el periodista de l’ACN carregant amb tot, no només ha de fer la notícia sinó que també la de registrar en vídeo i àudio.

La filosofia que tenim és avançar en una direcció on tothom ha de saber fer de tot, el que no vol dir que tothom hagi de fer de tot sempre. Això vol dir fer cobertures dimensionades a les necessitats reals per poder atendre correctament i amb qualitat homologable fer tots els formats en totes les cobertures. Dit això, amb l’evolució de les tecnologies ens plantegem consolidar un model amb el qual hem estat reconeguts, que és el del periodisme multimèdia però d’una manera més sostenible. El periodisme mòbil permet unes oportunitats impressionants, estem atents per veure com podem aplicar la tecnologia mòbil en la com a producció periodística.

Per tant, mantenir el model…

A vegades veure un periodista de l’ACN és un espectacle, jo he estat periodista de base de l’agència, i quan parlo de la gestió del text, vídeo, àudio és perquè ho he viscut i perquè veus que acaba sent un valor afegit pel mateix periodista el domini de tots els formats. Quan l’ACN va néixer el 1999 ja apostant per internet Quan es va crear l’ACN, el 1999, ja ho va fer a internet. Des del minut zero va fer servir el correu electrònic en lloc del fax, i en aquell moment els ens prenien per bojos. Quan vam apostar pel model era novedós i sovint incomprès. El temps ha acabat demostrant que l’ACN no anava errada. No renunciem a la qualitat sinó que podem ser i hem estat un referent per altres agències i mitjans de comunicació de països d’unes dimensions similars al nostre, que requereixen models àgils per, adaptar-se als hàbits de consum canviants. D’aquí al 2021 es multiplicarà el contingut audiovisual a la xarxa, i l’agència estarà preparada per donar resposta al creixent consum. Hem incorporat en el llenguatge habitual el format multiplataforma. El temps ens ha donat la raó, quan plantegem evolucionar tecnològicament la realitat ens dóna la raó.

“Ser un periodista d’agència no ha de limitar la capacitat de projecció”

Treballar a l’ACN va lligat a un cert anonimat del periodista?

És un debat recurrent. A l’ACN els periodistes tenen l’oportunitat de signar amb nom i cognoms els materials que serveixen en tots els formats.  Ser un periodista d’agència no ha de limitar la seva capacitat de projecció, al contrari. El dia que l’agència fos un fre per a la projecció dels seus professionals faríem un mal favor a l’agència i als seus periodistes. Signar és responsabilitzar-se de la informació, els periodistes no signen per lluir sinó per responsabilitzar-se. Ens enorgulleix veure que els nostres redactors tenen projecció. Ser presents a tots els racons del territori els fa els millors periodistes en el seguiment especialitzat dels temes que tenen impacte social, polític, econòmic o cultural. Per exemple, en Jordi Marsal, un dels nostres periodistes a les Terres de l’Ebre, s’ha especialitzat com ningú en el seguiment de l’escàndol del cas Castor, i ser periodista de l’Agència no només no l’ha limitat, sinó que li ha permès tenir visibilitat. Cada vegada que té un èxit també el té l’ACN. Intentem facilitar i promoure la projecció dels periodistes.

Molesta el fet que els mitjans agafin el text de les vostres notes però canviï el titular?

La nostra obligació és servir la informació amb un format i plantejament que sigui útil per al mitjà de totes les tendències editorials. No ens posem en el tractament que en faci el mitjà subscrit, som aquí per facilitar les coses als mitjans que proveïm no per fer una reivindicació de l’enfocament que fem. Servim la informació a punt per ser pintada pel gust i color dels receptors.

Quin és el referent de l’Agència Catalana de Notícies?

Tenim model propi. Però ens fixem en les experiències els països que tenen les nostres dimensions. El mercat de l’espai català té la dimensió que té i hem de mirar de tenir una projecció i voluntat per ser comparables a realitats similars. Probablement l’ACN és de les agències dels països sense estat més ben estructurades que coneixem poden conèixer. En funció de cap a on evolucioni l’ambició nacional del país l’agència adaptarà la seva.

 

 

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca