Quina serà la participació del referèndum?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Una de les preguntes que es fa molta gent respecte al referèndum de l’1 d’octubre del 2017 és si la participació arribarà a ser alta, si els que estan en contra faran boicot com va passar al 9N o si hi haurà garanties per arribar a una participació i mobilització dels contraris a la independència suficient per poder aplicar el resultat de forma clara i legítima. En aquest sentit, he decidit crear una estimació per veure com podria quedar el resultat en un context de risc de repressió i boicot de l’Estat espanyol. Els ciutadans de Catalunya s’acabaran mobilitzant?

Segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió hi ha un 95% de probabilitats que els catalans que estan a favor que Catalunya sigui un Estat independent estiguin entre el 41,7% i el 46,8% (una mitjana del 44,3%) mentre els que no ho volen estan entre el 46% i el 51,1% (una mitjana del 48,5%). Aquesta dada estadísticament representa un empat tècnic, ja que amb aquests marges tant és possible que els favorables a la independència siguin més (46,8% versus 46%) o siguin menys (41,7% versus 51,1%).

@sergicastanye
@sergicastanye

Les enquestes que fa el Centre d’Estudis d’Opinió porten donant un empat tècnic des de fa dos anys, quan es fa començar a fer aquesta pregunta. De fet, la mitjana de suport a la independència es manté sobre el 45,13%, mentre que els contraris a la independència tenen una mitjana molt similar del 46,75%. A més a més, la tendència és creixent pels favorables a la independència, ja que durant aquest últim any la mitjana dels favorables arriba al 45,63% mentre que els contraris baixen de mitjana al 45,33%. És a dir, empat.

@sergicastanye
@sergicastanye

Aquesta dada però no és la que sortiria en un referèndum. Una cosa és dir si estàs a favor o en contra que Catalunya esdevingui un Estat independent i una altra molt diferent és votar en aquest sentit. Existeixen molts condicionants que poden fer variar el vot: Una persona favorable a la independència podria no votar perquè no està d’acord que no estigui pactat amb l’Estat o una persona contraria podria no votar per fer boicot a la mateixa votació. També es podria donar el cas que una persona favorable acabi votant ‘No’ com a forma crítica a la gestió del govern de la Generalitat o en sentit contrari, que una persona contraria per crítica a statu quo espanyol acabi votant ‘Sí’. Poden existir molts condicionants perquè aquesta dada no es tradueixi en el resultat d’un referèndum. Per aquest motiu, el Centre d’Estudis d’Opinió va preguntar directament: “si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya convocat i organitzat per la Generalitat i sense l’acord del Govern Espanyol, què faria?”. Aquesta pregunta va donar com a resultat que sobre una participació del 73,47%, el 58,98% votaria a favor de la independència i el 30,22% hi votaria en contra.

Aquest resultat és perquè malgrat que el 90,96% dels favorables a la independència acabarien votant a favor, els contraris a la independència de Catalunya es divideixen entre els que anirien a votar en contra (44,3%) i els que no anirien a votar (35,44%).

@sergicastanye
@sergicastanye

Aquesta pregunta no està ben formulada, ja que en una enquesta és molt més còmode dir que aniries a votar i en quin sentit abans que dir que no aniries a votar. De fet, després del 9N es va preguntar sobre la participació i el resultat va ser que va participar el 57,18% dels catalans; la realitat és que no es va produir tal participació al 9N. Llavors, quina participació s’espera pel referèndum de l’1 d’octubre d’aquest 2017?

La mateixa enquesta ens pot donar pistes sobre quina podria ser la participació més probable. Per estimar aquesta participació probable s’han tingut en compte les respostes dels catalans a altres preguntes de l’enquesta. Primer de tot, s’ha tingut sobretot en compte si aquests ciutadans estan a favor d’un referèndum unilateral sense pactar, si només el volen pactat amb l’Estat espanyol o si no el volen en cap cas. Hi ha gent que diu que no vol el referèndum en cap cas i que a la pregunta de què votaria diu que ‘No’ a la independència. És força probable, per tant, que no tots els ciutadans que diuen que votarien però estan en contra del referèndum acabin votant al final realment. També s’ha tingut en compte si els ciutadans estan disposats a assumir riscos i en quin grau per calcular la probabilitat que una persona acabi votant en un context de repressió de l’Estat. També s’ha observat el seu interès per la política, si creuen que les decisions les han de prendre més directament els ciutadans que els polítics i si creuen que és prioritari defensar la llibertat d’expressió i la participació ciutadana com a objectius de país. Amb aquestes variables s’ha creat un índex que permet calcular la probabilitat que una persona acabi votant o no en un referèndum no pactat amb l’Estat espanyol i en un context de risc, és a dir, de repressió i boicot.

El resultat que dóna aquesta estimació implica un ampli % de participació possible, que va del 43,75% al 72,86%, malgrat això, els percentatges més probables van del 49,62% al 56,91%. En aquests dos escenaris el vot favorable a la independència estaria entre el 63,63% i el 64,64% i el vot contrari entre el 27,03% i el 26,18%, la resta en blanc i nul. És a dir, entre 1.753.226 i 1.979.459 catalans votarien a favor de la independència, mentre que entre 710.165 i 840.841 votaria en contra. Cal destacar que 1.525.615 catalans favorables a la independència i 103.725 contraris s’acabarien mobilitzant segur en qualsevol escenari hostil. Això vol dir que el 67% els catalans que diuen que votarien a favor són molt tolerants al risc i estan molt convençuts que cal anar a votar en un referèndum, en canvi, només el 7,94% dels que diuen que votarien en contra s’acabarien mobilitzant en aquest mateix escenari d’alt risc.

@sergicastanye
@sergicastanye

Tornant a l’escenari probable d’una participació d’entre el 49,62 i el 56,91%, veiem que aquesta situació respecte a la pregunta inicial del Centre d’Estudis d’Opinió implica que en realitat només es mobilitzaran en un escenari de no pacte amb l’Estat i context de repressió el 82,50% dels que diuen que votarien a favor i el 59,30% els que diuen que votarien en contra. En qualsevol cas, el context és un factor fonamental per garantir una participació més alta del 50%, ja que el risc de quedar a les portes del 50% de participació és alt, això sí, en qualsevol escenari l’independentisme guanya el referèndum; la qüestió que no està garantida és el 50% de participació, les estimacions actuals diuen que existeix el risc de quedar-se a les portes no és baix.