Omai: “L’experiència a Youtube és intensa”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’Omai té 22 anys, viu a Madrid i és Youtuber. Però no només. Després de sis anys omplint el seu canal de Youtube omglobalnews de creativitat i d’estil propi, ara ha posat en marxa la seva pròpia agència de publicitat, omglobal. Al mateix temps, també es dedica a acabar el seu triple grau en periodisme, publicitat i relacions públiques i comunicació audiovisual. I tot això, sense deixar de banda el seu canal i els contractes publicitaris amb marques.

Com decideixes les teves col·laboracions?

Si no tens milions de visites al teu canal de Youtube, és molt difícil guanyar-t’hi la vida si no fas col·laboracions amb marques. Però he de reconèixer que també és divertit. Gaudeixo moltíssim fent publicitat per a diferents marques i també fent col·laboracions. Això sí, si no comparteixo els mateixos valors no ho faig.

Què vols dir?

Sóc vegetarià. En aquest sentit he rebutjat algunes col·laboracions amb carn però també per ideologia. No tindria cap sentit que fes coses en contra dels meus principis, seria perjudicial per la marca i també per a mi. Els meus seguidors i les pròpies marques no podrien prendre’m seriosament. Cal molta coherència.

 

Youtube, què és per a tu?

L’experiència a Youtube és intensa, s’ha convertit en una experiència de vida totalment, ja és quelcom natural i normal que forma part de mi. Sembla mentida però amb Youtube he crescut i madurat. Ara faig un contingut molt més adult que quan vaig començar. La meva audiència era entre joves de 13 i 17 anys, ara en canvi és de 18 a 33. El contingut ha madurat i la gent ha madurat amb ell.

L’Omai sempre apareix amb ulleres…

Al principi, quan vaig començar, a l’estiu del 2011, em feia moltíssima vergonya posar-me davant la càmera (riu). I aleshores, vaig decidir posar-me ulleres. Primer per crear un personatge i després també per crear una imatge entre la càmera i jo. M’agradava jugar també amb el ‘què hi ha sota les ulleres de l’Omai?’. Però ara la gent ja em reconeix pel carrer i sense ulleres!

I com s’han agafat la família i els amics el món Youtuber?

El 95% dels meus amics també són Youtubers, tinc relació amb un parell de persones de la universitat i algun de l’escola. La veritat és que mai acabava de crear un vincle o una relació en la que em sentís connectat amb les altres persones. A Youtube he trobat un munt de gent amb la que comparteixo moltes coses. La veritat és que el millor i el més gran que m’emporto de Youtube és el grup d’amics. Els meus pares des dels inicis també m’han donat molt de suport. Potser al principi veien una mica estrany el fet que pogués convertir-se en una feina però quan van veure que això era possible de seguida em van recolzar.

Youtube ha vingut per quedar-se?

Sense cap mena de dubte ha vingut per quedar-se però evolucionarà. El que sempre ha funcionat en el món de la publicitat és el boca  boca. La gent que ens segueix sent que som els seus amics i això és un vincle molt fort que no es crea en publicitat tradicional. Evolucionarà en com les marques entenen a un influencer. I de fet, ja està començant a passar. Per exemple, ara les marques volen una persona que tingui 150.000 seguidors a instagram però no miren l’engagement. I potser aquella persona que estan contractant per fer una publicitat té 300 likes per foto i molt poc retorn. Encara falta una mica però, es començarà a valorar la qualitat del contingut més que els números. Moltes marques han començat a treballar amb influencers no massius però amb un resultat molt professional.

“El 95% dels meus amics també són Youtubers”

Per què tantes crítiques?

Som un sector nou que ha fet trontollar el sector més tradicional. No acaben d’entendre el nostre món. No és fàcil guanyar diners, no puges un vídeo i et fas ric de sobte. A les entrevistes amb Youtubers parlen que guanyem milions i és totalment fals, n’hi ha poquíssims que guanyin tants diners. Vivim d’això sí però, segurament qui treballa en publicitat tradicional guanya més. No ho acaben d’entendre, senten por i ens ataquen. Abans ens afectava més, ara no tant.

“Sembla mentida però amb Youtube he crescut i he madurat”

Pots desconnectar?

Nosaltres vam començar perquè ens apassionen les noves tecnologies i les xarxes socials i desconnectar és molt difícil. Des de fora només es veuen coses positives perquè tampoc ensenyarem allò negatiu. És fàcil pensar que sempre estem de viatge, convidats a esdeveniments etc. Però també hem de generar contingut a Youtube, no pots parar, igual que a les xarxes socials, s’ha de fer soroll, i sobretot també negociar amb les marques. Quan fem un vídeo nosaltres ho fem tot, producció, promoció… si ho fes una agència hi hauria una persona per a cada cosa. Li dediquem moltíssimes hores. De vegades m’agradaria desconnectar permanentment però es molt difícil, la gent s’oblida molt ràpid de tu a internet.

Com et veus d’aquí cinc anys?

(riu). Fa poc he muntat la meva pròpia agència de publicitat. Segurament seguiré fent vídeos a Youtube perquè m’encanta, però em vull centrar laboralment en aquest projecte. Consisteix bàsicament en publicitat online i de moment va bé. Espero que d’aquí cinc anys estigui encara millor!