“El Transsiberià era una necessitat pel comerç i pel control militar i governamental”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El passat mes d’octubre, el Transsiberià va celebrar els seus 100 anys. El darrer tram sobre el riu Amur es va acabar de construir el 5 d’octubre de 1916. El pont de 2.568 metres i el més gran d’Euràsia havia rebut el nom de “Miracle d’Amur”, per la dificultat de la construcció. Amb una longitud de 9.288 kilòmetres, el Transsiberià és el tren més llarg del món. Comença a l’estació moscovita de Yaroslavsky i arriba fins a la ciutat russa de Vladivostok, a l’altra punta del país. La construcció del tren, que creua 11 províncies, cinc territoris, dos repúbliques, una regió autònoma, 88 ciutats i 16 rius, i que uneix la Rússia europea amb Siberià i l’Extrem Orient, va començar al 1891 prop de Vladivostok. Per conèixer amb més detall la línia de tren més llarga del món, el ‘project manager’ de Real Rusia, Andrew Glenister, empresa que gestiona viatges en Transsiberià explica les motivacions del govern rus per construir aquesta línia i les adversitats que es van haver de gestionar.

Quines van ser les motivacions per a la construcció del Transsiberià?

Les motivacions eren nombroses. Breument, podria explicar-te que el govern rus ja tenia moltes motivacions per construir una línia d’aquestes característiques al segle XIX i si no va fer-ho abans, fou per la manca de tècnica i de pressupost. De totes maneres, Rússia va adonar-se ràpidament que la construcció del Transsiberià era una necessitat pel comerç i el control militar i governamental. De fet, originalment la línia passava pel nord de la Xina però quan els russos van veure que els japonesos podrien prendre el control de la regió de Mantxúria –on va ser construïda–, van traçar i optar per la construcció d’una nova línia que seguia el riu Amur dins de les fronteres de Rússia, per no perdre’n el control si finalment els japonesos envaïen la Xina.

“Si el Transsiberià no es va construir abans fou per la manca de tècnica i de pressupost”

Què predomina, el transport de passatgers o el de càrrega?

- Publicitat -

La línia del Transsiberià és famosa per ambdues coses, a més a més, transporta una càrrega molt important. Segons l’empresa estatal i administradora del Transsiberià, Russian Railways, el tren transporta milers de turistes durant l’any, ja que és un mitjà de transport usat no només pels russos si no per una enorme quantitat de turistes. A més a més, per les vies del tren més llarg del món hi van circular l’any passat més de 113 milions de tones de càrrega entre importacions i exportacions. A més a més, no hem d’oblidar que el mateix Transsiberià uneix Moscou amb Pyongyang, un mínim de dos cops al mes.

29

Per què és tan important aquesta línia?

Avui en dia, el Transsiberià és una línia electrificada de doble via i es considera una eina de connexió entre Europa i Àsia. De fet, el trajecte entre Moscou i Vladivostok dura sis dies i deu minuts. A més a més, el Transsiberià juga un paper molt important en el desenvolupament socioeconòmic del país. Les regions per les quals passa el tren tenen una producció de carbó del 65% i duen a terme el 20% dels refinaments, proporcionant així el 25% de la fusta a Rusia.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca