Què paguem els catalans a l’Estat espanyol?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Versión castellano

Catalunya és de les Comunitats Autonónomes que més esforç fiscal per càpita realitza per darrere de Madrid i el País Basc, és a dir, cada català paga de mitjana a l’Estat un 18% més del que ho fa la mitjana espanyola. En relació al PIB també paga més que la mitjana espanyola, concretament un 1% més per cada € de PIB generat. Catalunya pateix un sobreesforç fiscal general que no és compensat pel que torna a serveis públics.

Font : Balances fiscals de De la Fuente Elaboració pròpia.
Font : Balances fiscals de De la Fuente
Elaboració pròpia.

Catalunya amb el 16% de la població i el 18% del PIB d’Espanya paga el 19% dels impostos que cobra l’Estat espanyol i és la Comunitat Autónoma que més aporta a les arques per davant de Madrid segons les dades publicades per les balances fiscals de De la Fuente.

Font : Balances fiscals de De la Fuente Elaboració pròpia.
Font : Balances fiscals de De la Fuente
Elaboració pròpia.

No obstant això, en aquestes balances fiscals se li imputa a Catalunya el cost dels serveis generals amb un percentatge equivalent al de la seva població (16%). Aquest percentatge va servir per reproduir en el Diari Ara uns costos que li es atribuïen a Catalunya per al sosteniment de l’arquitectura general de l’Estat. És evident que els ingressos de l’Estat no són finalistes (menys les cotitzacions socials) i per tant, no es pot saber a què va destinat què, però resulta una mica irreal atribuir el 16% del cost a Catalunya quan paga el 19% dels impostos. ¿No seria més lògic calcular el cost de l’administració general de l’Estat d’acord amb aquest 19% d’impostos que paga Catalunya i no amb el 16% de la població que representa?

Tornant a calcular les balances fiscals, les dades publicades pel Diari Ara quedarien inflats al 19% del total del cost i no el 16%. A la taula que hi ha a continuació es reprodueixen algunes dades curioses per saber què ens costa als catalans alguns conceptes de l’administració general de l’Estat espanyol.

sin-titulo

- Publicitat -