Cap de setmana Mirall

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Història amb H majúscula

Barcelona és una ciutat collonuda. Amb molts problemes, sí, no cal que entrem ara a enumerar-los, que això ja ho fem normalment. El que us convidem a fer aquest cap de setmana és descobrir el passat romà de la ciutat. Probablement molts de vosaltres conegueu el seu nom llatí: Barcino. Tot i que potser no tants en coneixeu el nom complet: Colonia Julia Augusta Faventia Paterna Barcino. En conegueu la nomenclatura o no, i aprofitant un cap de setmana llarg al bell mig d’agost, us proposem que  us planteu davant del Col·legi d’Arquitectes i enfileu el carrer del Bisbe (el Decumanus Maximus d’època romana), us deixeu caure pel fòrum (actual plaça St. Jaume) per acabar fent una visita a una de les coses més sorprenents que es poden trobar pel gòtic: les columnes romanes del temple d’August. Amagades al carrer Paradís, més amunt del Conesa de plaça St. Jaume, dins el Centre Excursionista de Catalunya, hi podreu trobar les quatre columnes posteriors del temple octàstil de la ciutat, del segle I dC. Hi acostuma a haver molt poca gent, i és un racó tranquil i fresc on anar a gaudir d’un dels punts forts de Barcelona: la seva història. I no ens enganyem: tant de modernisme comença a cansar….

6587d2081c5a3ee07890fc799af2045d

Nunes al Santa Mònica

Comences a caminar per les Rambles, vas apartant guiris a tort i a dret, i et deixes portar per la gravetat rambla avall fins a arribar al mar. No saps què fer un cop allà baix? Nosaltres et proposem deixar-te caure per l’Arts Santa Mònica a veure la flamant exposició sobre el cineasta d’origen portuguès José María Nunes. En aquesta mostra es torna a fer manifesta la dificultat que comporta exposar cinema, que el curador i crític Joan M. Minguet Batllori ha sortejat amb un plantejament molt hàbil que té com a eix central la relació del cineasta amb la ciutat de Barcelona, que va retratar en moltes de les seves cintes. No obstant això, hi ha altres nexes que connecten al desaparegut Nunes amb l’actualitat, com és el seu marcat inconformisme – un indignat avant la lettre, vaja – que el vincula amb una actualitat que necessita d’aquest tipus d’actitud més que mai. Des de Mirall intentem defensar el nostre petit racó ideològic amb la nostra indignació i el nostre propi inconformisme, i ara et convidem a unir-t’hi tot passejant pels passadissos del Santa Mònica.

13716039_1053755351387724_6840787045078597072_n

Música experimental a les Festes de Gràcia

Si fa unes setmanes recomanàvem que us deixéssiu caure pels carrers del barri del Poble Sec a Barcelona per gaudir de la seva festa major, ara toca aprofitar l’agost, el cap de setmana llarg (que també hi ha pobres dimonis que treballen) i escalfar motors per les Festes de Gràcia, que comencen aquest dilluns. Només equiparables a l’etern rival, les Festes de Sants, a Gràcia hi trobareu concerts, carrers decorats, suor, beguda i tot el que es pot esperar d’una bona nit d’estiu. No obstant des de Mirall sempre ens agrada filar prim i ens hem fixat en el carrer del Perill, que organitza la quarta edició del Festival d’Art Sonor i Música Experimental a la Festa de Gràcia.  Al tram de carrer comprès entre Venus i Lluis Vives, hi podreu veure, a partir de dilluns, grups i artistes com Lina Lab, Kallisti o Quaranta-Quatre, amb una menció especial al Fito Conesa, que actuarà amb la Laura Lianeli. Més enllà de les afinitats compartides amb qualsevol iniciativa cultural (recordem que el Fito Conesa va passar per l’Espai AnGram a fer una interessantíssima xerrada sobre la seva obra fa cosa d’un parell de mesos), trobem especialment interessant la inclusió en unes festes tan populars com les de la Vila de Gràcia de l’art sonor contemporani.