“El problema a la Vila Olímpica no són els turistes”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Jordi Giró, fa poc reelegit President de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) i President de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica, és l’entrevistat d’avui.

T’acaben de reelegir president de la Confavc. Podries explicar què és aquesta Confederació?

Aquesta Confederació és l’entitat que aglutina totes les associacions veïnals de Catalunya, com bé indica el nom mitjançant les seves pròpies federacions. L’associació de veïns és l’element que es constitueix en el barri, després la suma de diferents associacions fa que es conformi una confederació que sol ser a escala de ciutat o inclús d’un espai més ampli. Després hi ha una instància superior que seria aquesta Confederació, que com he dit abans, uneix totes les confederacions de veïns i veïnes de Catalunya.

I la teva tasca com a president quina és?

La tasca del president és complir amb el programa de treball ajudat de la seva junta directiva escollida per l’assemblea. Aquesta assemblea nomena diferents membres de diferents confederacions o associacions veïnals, i al president li correspon la tasca de representar l’entitat alhora que marcar les polítiques i planificar el sistema de treball i fer la tasca d’acció reivindicativa i prepositiva al Parlament o on calgui.

A partir d’aquí, la Confederació compta amb un consens federal compost per totes les associacions de veïns de Catalunya que és l’ordre rector o regulador. Al cap i a la fi, és l’òrgan amb més capacitat de decisió de l’entitat i, d’alguna manera, passa comptes amb la junta trimestralment. És tot una maquinària que funciona en conjunt. I el president més enllà de representar l’entitat també ha de coordinar aquests òrgans. També a vegades em toca fer d’activista per aconseguir els nostres objectius.

A més a més, també ets president de l’Associació de veïns de la Vila Olímpica. La tasca és més o menys la mateixa, salvant les distàncies?

Més o menys. L’àmbit territorial òbviament és un àmbit molt més concret, més de proximitat, però en definitiva és una situació més reduïda a nivell d’espai però que has de procurar la millora de vida dels veïns de, en aquest cas, la Vila Olímpica. En aquest petit àmbit es produeix tot d’una manera més activa, et toca tot més d’aprop. Sempre intento estar en contacte amb els ciutadans de les dues Confederacions, ja que la situació està constantment canviant, és una cosa dinàmica. Per tant, diguem que això no és com una fotografia, és un vídeo que està constantment canviant. Per això m’agrada tenir contacte amb el territori.

“Amb els manters s’ha de tenir una acció molt correctiva i molt pròxima”

Abans de cobrir la polèmica que ocupa la Vila Olímpica, com valores la situació dels manters a Barcelona?

És un tema molt complex. És complex perquè s’ha anat complicant els últims temps. Ara hi ha una més gran massificació de persones que, a més a més, també complica fins i tot que es puguin guanyar ells mateixos la vida. Quan aquestes coses les massifiques al final crees problemes inclús entre les persones que desenvolupen aquesta mateixa activitat. El que passa és que aquí jo crec que s’ha de tenir una acció molt correctiva i molt pròxima. Molt pròxima en el sentit que puguis conèixer la realitat i puguis enfocar tipus de programes socials i alhora també vigilar que no se t’incorporin altres elements que en principi no pateixen aquesta problemàtica però que al final s’acaben incorporant en aquest moviment. Bé, realment no és moviment, sinó una acció al carrer.

Per què s’ha complicat?

Perquè s’ha anat comprimint més en els espais i és una qüestió que s’ha d’abordar. I s’ha d’abordar en el punt social, en el punt de l’anàlisi perquè és l’única manera que tu pots treure una bona resposta en això. S’ha de fer d’una manera immediata perquè si no això anirà en augment.

El que també s’ha de sotmetre a un control més exhaustiu és el tema de les mercaderies que venen. Perquè en definitiva estem perjudicant també a tota aquella gent que tenen els seus comerços i que tenen tot el dret a guanyar-se dignament la vida i hem de procurar que aquesta venda il·legal no sigui així. S’hauria d’eliminar la part fraudulenta de la venda d’aquesta gent.

Quin és exactament el problema del carrer Moscou?

Abans de començar hi ha una qüestió important a destacar: aquest no és un problema que surti d’ara. És una situació que es va repetint any rere any a la que arriba el bon temps, cap al mes d’abril. Hi ha un punt inicial que és l’estació de metro. Cada dia hi passen per allà molts milers de persones i totes surten en un punt i un percentatge importantíssim va al mateix destí. El 99% va a les zones d’oci, aquí sota l’hotel ARS. Fan el que volen en aquest espai i és un lloc on realment hi ha persones vivint. El problema és que hi viuen veïns i veïnes. A vegades dóna l’impressió que és un espai realment lliure, sense cap tipus de límit i on no visqués ningú.

“Fan les necessitats humanes, siguin les menors o les majors, venen a fer botellón, a llançar objectes a les cases, a fer ús de la prostitució, a passar amb el cotxe”

Aquestes persones que arriben a l’estació arriben i la seva actitud no és bona i quan després tornen a aquesta zona desgraciadament no van en condicions. Això provoca que aquest incivisme es produeixi on viuen veïns. I es manifesta de diverses maneres. Fan les necessitats humanes, siguin les menors o les majors, venen a fer botellón, a llançar objectes a les cases, a fer ús de la prostitució, a passar amb el cotxe i amb aquestes actituds al carrer provoquen que la gent no pugui viure al seu barri. Aquests elements són els de fricció. La gent que hi passi o no, no és important, el problema és com i perquè hi passen.

L’estació és una de les importants de la ciutat de Barcelona i això el president del TMB ja ho sap. Després venen les possibles solucions.

D’això en parlarem més endavant, perquè ara li vull preguntar què han proposat des de l’Ajuntament per acabar amb el problema.

L’Ajuntament en principi ha posat en marxa una cosa que havíem parlat el mes de maig, que l’ambient ja estava molt escalfat. El que vam demanar és que es tanqués el carrer i estan en procés de fer-ho. Que aquests vehicles que arriben amb música a tot drap a fer botellón i a fer ús de la prostitució no puguin fer aquestes pràctiques. També s’està intentant millorar l’enllumenat, que feia molt temps que no es revisava. S’està fent molt més baldeig i l’Ajuntament ara està treballant en dos elements que són: la creació d’un carril Bicing que com deia encara no s’ha fet però estan intentant fer-lo immediatament i l’ampliació de la vorera, ja que aquesta vorera per la qual passen tantes persones resulta que no pot inquirir tota aquesta gent, ja que hi ha llocs per on passen que fa menys de metre i mig i és preocupant que no s’hagi arreglat fins ara. Demanem que s’ampliï provisionalment aquesta vorera.

I realment estan complint amb tot el que estan dient?

Sí, estan complint més o menys amb tot els que se’ls demana i amb tot el que diuen, però encara queda molta feina. Per exemple, encara no hem estat cridats per parlar sobre el projecte del Port Olímpic. Ja han parlat amb totes les parts i crec que nosaltres hem de dir la nostra, no estem d’acord en no participar d’aquest debat tant de la concessió com del pla d’usos. Anteriorment hem estat afegits i creiem que en aquest també hauríem de ser-hi. Crec que els veïns hem de decidir quin Port volem. Nosaltres volem un Port per a la ciutadania, ja que ara està segrestat. Al Port ha d’haver-hi tot tipus d’activitats, però també activitats en les quals els ciutadans puguin gaudir d’aquesta instal·lació.

“Ja han parlat amb totes les parts i crec que nosaltres hem de dir la nostra, no estem d’acord en no participar d’aquest debat tant de la concessió com del pla d’usos”


Quan vam quedar per fer l’entrevista em vas dir que vindries directament de l’Ajuntament, ja que s’anava precisament a tractar el tema del carrer Moscou. Què ens pots explicar del que s’ha dit?

Aquest matí hi havia comissió de Presidència i en aquesta comissió hi ha hagut un grup que ha fet una interpel·lació al Govern i el Govern ha contestat una mica en la línia que ja et deia. Diuen que estan prenent mesures. Després s’ha acabat la comissió. Nosaltres només podem assistir-hi com a oients per observar la pregunta i la resposta. He manifestat el nostre desacord en alguna resposta per part del Govern i que el problema no només és el turisme, ja que diuen que és causat per turistes. A més, hem protestat una sèrie d’accions que enteníem que han de prendre i no s’estaven prenent.

De quina manera afecta als veïns, més enllà del que ja has comentat?

Afecta de diferents maneres. Primer que tens un espai que quan et lleves al matí semblava que hagués hagut una batalla campal amb totes les restes tirades per terra: excrements, botelles, preservatius, bosses… Ara ja no passa, ja que fan baldeig més d’hora al matí, però eren escenes quotidianes durant molt temps. Et poso un exemple: Una persona que anava a entrar a casa seva amb els seus fills petits i  aquests s’han trobat escenes de sexe a la rampa de baixada del seu pàrquing i fins que aquests no van acabar i marxar, aquest veí no va poder entrar a casa seva. Perquè una cosa són les despulles del botellón, un altre és anar amb nens petits i trobar-te escenes que no són gaire agradables. Perquè a més aquests que venen amb el seu cotxe a fer el botellón van amb la música a tot drap, hi ha cridòria, hi ha baralles, etc. Pertorben el descans nocturn, bàsicament.

“Una persona que anava a entrar a casa seva amb els seus fills petits i  aquests s’han trobat escenes de sexe a la rampa de baixada del seu pàrquing i fins que aquests no van acabar i marxar, aquest veí no va poder entrar a casa seva”


Per acabar, quines són les possibles solucions realistes?

Lògicament tot té la seva solució. Des del metro aquesta gent ha de tenir una actitud cívica, de ciutadà normal i corrent. Que quan arribin se’ls inciti a tenir una actitud decent. També tenim l’altre extrem que són els locals d’oci. Hem de procurar que aquests locals funcionin d’una manera més ordenada, que compleixin amb tots els protocols. El bon funcionament dels locals d’oci i de la parada del metro ajudaria moltíssim, més enllà que creiem que hauria d’haver-hi una major presència de policies per poder prevenir i actuar davant aquest problema i un major manteniment del material públic, on hi incloc l’enllumenat, la mobilitat, el parc, etc.

També demanem, per estrany que sembli, que l’estació de la Vila Olímpica és l’única estació de Sant Martí que no té un ascensor. Per altra banda és l’única que compta amb només una sortida i entrada i això és molt perillós. Nosaltres ja hem fet una proposta i estem esperant que TMB ens cridin a parlar amb ells, ja que de moment encara no ho han fet. El que proposem és que hi hagi una sortida que desemboqui fora de l’àmbit residencial del veïnat. Per acabar, ens sumem a la petició del projecte per un nou Port Olímpic.

“L’estació de Vila Olímpica és l’única de Sant Martí sense ascensor i només compta amb una via d’entrada i sortida”

En general, és un conjunt de petites mesures que d’alguna manera farien una vida més confortable dels veïns i veïnes que en definitiva no demanem ni més ni menys que poder viure com la resta de Barcelona. Que no estem en una zona privilegiada, és com qualsevol altre espai de la ciutat. Cal destacar, ja per acabar, que el problema no són els turistes, el problema són les persones que fan ús d’aquest espai. Com et deia abans, he sentit aquest discurs dient que són turistes i no és cert. N’hi ha que fan aquestes pràctiques, però majoritàriament són residents de Barcelona.