“La Sra. Colau està ajudant a les màfies. Més màfies no, que ja en tenim prou”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Entrevista amb la presidenta de de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Maria José López Samper.

Què és el que us ha proposat l’Ajuntament per solucionar el problema dels manters?

Les solucions de l’Ajuntament són les mateixes que va dir Pisarello en roda de premsa. Que ells ja estaven actuant, que si un turista compra els hi posaran una multa, que quines d’aquestes persones els fa falta un servei social (que d’altra banda això últim ens sembla perfecte). Totes aquestes solucions estan molt bé, tot això que el Regidor va dir esta molt bé, però a veure, han d’actuar, fa un any que estan dient el mateix i com que no actuen, aquest problema va in crescendo. Ara, hem de dir que ara es comencen a posar les piles perquè acaba de sortir a les notícies que han pescat en un pis al Besòs amb material falsificat i fins i tot robat. Això ja és el colmo. No només venen coses falsificades, sinó que també venen coses robades. L’Alcaldessa de Barcelona no només permet una venda il·legal, també permet que venguin coses robades. Crec que això ja sobrepassa el límit, crec jo. L’Alcaldessa ha d’actuar ja, que amb un any els manters han augmentat moltíssim i tots concentrats en una zona.

“L’Alcaldessa de Barcelona no només permet una venda il·legal, també permet que venguin coses robades

Perquè ara que menciona aquest creixement de manters, tenen vostès dades d’aquest augment?

Sí. És cert que a Barcelona sempre hi ha hagut manters, però abans que arribés ella n’hi havia 150. En poc temps van pujar fins als 400, ara entre setmana n’hi ha uns 1.000 i els caps de setmana ja és incomptable.

Realment no estan complint tot el que han promès?  

No! Res! No han complert res de res. Es va fer la taula aquella de comissió que presidia el Regidor Corones d’ERC. I de tot el que es va dir en aquella taula no s’ha fet res. No s’han bellugat i això l’únic que ha causat és que altres manters que estaven en altres llocs vinguessin cap a la Barceloneta perquè sabien que aquí la policia no actuava. Han arribat a un nivell tan elevat que han privatitzat tota la zona del pont.

Tan exagerat és?

Sí! S’ho han fet seu de tal manera que a mi veïns m’explicaven que han anat pel pont a passejar amb el gos, amb els fills, amb patinet etc. que ho han fet tota la vida i que ara els manters els han fet fora. Això és massa. Ja no pots ni passar-hi. Aquest matí tenia una reunió que havia de passar per allà per anar-hi i tenia un pas súper estret per passar.  El que no poden permetre és que a més hi hagi aquest turisme incívic que els hi compri. Els manters atrauen els turistes. Tenen la seva zona privatitzada en un espai públic i els veïns quedem sense ni poder sortir de casa.

Estan corrent per les xarxes algunes fotografies d’un cotxe de la guàrdia urbana que passava per allà davant i ni els policies ni els manters s’immutaven.

Però el problema no és la policia. Fins que no els donin les ordres d’actuar, i quan diem actuar mai diem amb porres ni violència, així no ho arreglaràs tampoc, perquè són persones i mereixen un respecte, a més que són molts i podria ser una batalla campal i no volem això tampoc. Només demanem que la guàrdia urbana arribi abans que ells i no els deixin instal·lar-se. Tal com s’ha fet en altres llocs, que es faci aquí també. Això se’ls ha tret de la resta de llocs com a Colon, davant els Artesans etc. I ara hi ha una concentració enorme en una sola zona. L’altre dia vaig parlar amb companys de França i això allà ni se’ls passa pel cap! És clar que tenen manters, perquè n’hi ha a tot arreu, però no en aquestes dimensions.

A l’Alcaldessa li importem molt els veïns de la Barceloneta. Fins al punt que va acabar aquí la seva campanya electoral. Doncs no sé si ens estima tant, eh…

Com afecta realment això als veïns?

No només afecta els veïns, també als petits comerciants que són també veïns del barri de tota la vida.

Però els veïns es queixen que no tenen espai per passar. Si al pont ja era un caos abans que vinguessin els manters en massa imagina’t ara. Com et deia abans, a la gent li agradava passar amb bicicleta, monopatins, en grups… si ja es queixaven de les bicicletes i monopatins, que vam tenir un muntatge gros amb el tema imagina’t ara. Clar, ara aquest front ja no el tenim.

“Com vendràs el mateix si hi ha un manter que ven una cosa a 2€ quan el petit comerciant l’ha de vendre a 6€ per tenir un benefici i poder sobreviure?”

I quant a comerciants que també són veïns, els petits comerciants que són els més afectats. Com vendràs el mateix si hi ha un manter que ven una cosa a 2€ quan el petit comerciant l’ha de vendre a 6€ per tenir un benefici i poder sobreviure? I el turisme, evidentment, va directe cap als manters. Els manters maten el petit comerç. Perquè el que és el gran comerç aquests no els mata. Com que la seva venda és neta d’impostos i tot això, ho poden posar a qualsevol preu, ja que obtindran benefici igual., amés de la privatització de l’espai públic.

Desprès es queixen i multen perquè un restaurant té una planta fora i no als manters que privatitzen més d’1km de pont. És que tenen fins i tot marques de com han de col·locar-se els manters. Estan molt ben organitzats.

“El manters es fan marques a terra per col·locar-se, estan molt ben organitzats”

I al turisme?

El turisme no ha baixat, en tot cas al revés. Ara pel passeig hi passen molts més turistes. La platja els tira molt. El que si que s’han donat compte és que passen menys turistes per l’interior del barri. Abans passaven, compraven una tovallola i un banyador, unes xancletes… Però ara ni passen. Perquè han de passar si els manters els ho venen a meitat de preu i al costat de la platja? Els turistes no saben si això és il·legal o no. Més d’un es pensa que és una trampa imposada pel mateix ajuntament perquè compris als manters abans que als comerciants del barri. Si com a mínim advertissin que comprar als manters no és lícit i que els pot fer pagar una multa potser s’ho pensarien dues vegades… A més si veus, com a la fotografia que has comentat abans que la policia passa per davant i no fa res com es poden pensar que és il·legal?

Com a presidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, quina creus que és la millor opció realista per al problema?

Jo crec que s’ha d’actuar en conjunt amb totes les administracions. Realment la gent que està fent de manters que necessitin ajuda, subsidi o qualsevol cosa, que rebi aquesta ajuda. Estem totalment d’acord amb això. Són persones humanes i tenen dret a estar, com tothom, en situacions precàries. Però no són tots tan necessitats. Igual que no tots els manters són de raça negra. Hi ha de tot tipus: argentins, italians, de molts llocs, en definitiva. Tota aquesta gent han vist que a Barcelona no passa res. I com que no passa res, venen aquí a vendre. Fins i tot els venedors ambulants, amb acreditació per la venda ambulant durant les festes majors, venen com si fossin manters. Això ja és una burla.  

L’Alcaldessa ha d’actuar. Ha de fer una política social. Però ha de determinar qui sí i qui no.

“Als comerciants se’ls ha d’ajudar i els volem ajudar. A la Barceloneta queden molt pocs comerços de proximitat”

S’ha publicat un acord entre comerciants i veïns contra els manters del que formeu part.

Es va publicar aquest acord perquè clar, nosaltres som veïns. Però dins els comerciants també hi ha molts veïns. I als comerciants se’ls ha d’ajudar i els volem ajudar. A la Barceloneta queden molt pocs comerços de proximitat. Si a aquest poc comerç que queda ja els compliquen la vida amb les pujades d’impostos, amb la consegüent pujada dels lloguers i dels preus de venda, etc. Et trobes que molts comerços de proximitat que abans teníem pel barri ara hem d’anar fora a comprar-ne legalment, a Barcelona, que nosaltres diem (ja que els veïns de la Barceloneta diferencien Barcelona de la Barceloneta). Si al poc comerç que queda no l’ajudem… Hem d’anar tots a una. A més que la gran majoria també són veïns, com ja he dit abans.

Heu arribat a parlar alguna vegada amb algun manter per arreglar la situació?

No! I ara! Tenim amenaces si fem això.

De qui?

Dels mateixos manters. Una veïna que té un quiosc inclús la van amenaçar perquè li va dir a un turista que no comprès, que era il·legal i la van amenaçar. Després un amic del barri que es dedica professionalment a la fotografia que va passar per davant seu amb la càmera penjada al coll sense intenció de fer foto i li volien prendre la màquina. Ho argumentaven dient que fotografiar-los era il·legal. El van arribar a rodejar i tot. Sort que passava un mosso per la zona i va haver de calmar els ànims. No els pots fer res. Inclús han vingut alguns periodistes i els han fet fora. Ells es senten protegits per la policia. Si fins i tot un del sindicat va arribar a dir que els restaurants també ocupen espai públic. Ostres, però és que els restaurants paguen impostos i demès!

“Dels mateixos manters una veïna que té un quiosc inclús la van amenaçar perquè li va dir a un turista que no comprès, que era il·legal i la van amenaçar”

Amb tot això, creus que si es repetissin les eleccions municipals tornaria a sortir com a vencedora Ada Colau, com a mínim a la zona de la Barceloneta?

És complicat. Em consta que hi ha gent que l’ha votat i que ara se’n penedeix, però també té defensors. La Barceloneta està molt dividida. Com tothom, té defensors i detractors. Cal dir als que la defensen en el cas dels manters que aquí a la Barceloneta tenim 250 persones passant gana i que ajudem i que també podem ajudar-los si ho requereixen. També hi ha molts aturats i aquests no ocupen espai públic amb l’argument que són parats. S’han de fer altres polítiques! El que no vull tampoc és que ho passin al barri del costat o a qualsevol altre perquè el problema serà el mateix però en un altre barri.

Crec i espero que la solució acabarà arribant, però del que tinc por és que algun dia passi alguna cosa. Que algun veí s’enfadi o alguna cosa semblant. No cal que arribem a l’extrem per aplicar la solució, perquè quan s’arriba a l’extrem la solució no és tan senzilla. Ara, aquesta operació contra el pis amb material fals i robat ja comença a ser un pas. No deixa de ser una màfia tot el que hi ha darrere els manters. I la Sra. Colau està ajudant a les màfies. Més màfies no, que ja en tenim prou.

“La Sra. Colau està ajudant a les màfies. Més màfies no, que ja en tenim prou”

Creus que finalment acabaran actuant?

Sí, crec que sí. Ara han vist que la gent s’ha mogut i emprenyat i els comerciants al complet s’han unit per primera vegada per lluitar contra els manters. Això no havia passat mai. Que els grans comerciants, que el tema no els afecta gaire, s’ajuntin amb els petits comerciants costa molt, i això és una demostració que no és la Barcelona que volem ni la Barcelona que estimem, que ningú vol una Barcelona plena de manters.