Una ruta per la Barcelona literària

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Per tots és sabut ja que Barcelona és un dels destins favorits tant pels turistes locals, nacionals com internacionals. L’any passat, més de 8 milions de viatgers van decidir allotjar-se a la ciutat per perdre’s pels seus carrers, admirar els seus edificis i gaudir de les celebracions més tradicionals.

Ja sigui aprofitant festivitats, allotjant-se en hotels o fen intercanvis amb gent autòctona, sempre hi ha una manera ideal i personal de descobrir la ciutat comtal. Reclams tan turístics com l’arquitectura de Gaudí, el bon temps o la gastronomia, animen a molts a fer les maletes per traslladar-se, per uns dies, a la capital del Mediterrani.

Els visitants, guia en mà, recorren els carrers de la ciutat a la recerca de La Sagrada Família, el Parc Güell o Les Rambles. Però, i si substituïssin la típica guia turística per un llibre?

Les novel·les poden convertir-se molts cops, en la millor manera de conèixer la ciutat i descobrir el seu cantó més màgic. Per la seva arquitectura però sobretot pels seus racons amagats, Barcelona és l’escenari favorit d’un gran nombre d’autors. Centenars han estat les històries que en primera persona, han viscut els protagonistes de les seves novel·les.

Barri Gòtic de Barcelona -  FOTO: Valerie Hinojosa
Barri Gòtic de Barcelona – FOTO: Valerie Hinojosa

Els llibres de Ruíz Zafón o Ildefonso Falcones han destapat, des de ja fa uns anys, l’interès per les històries ocultes que amaguen els seus barris més emblemàtics. De fet el boom per la Barcelona literària va arribar amb la publicació dels llibres de Carlos Ruíz Zafón: L’ombra del vent (2002), la segona part El joc de l’àngel (2008) i l’últim llibre de la trilogia, El presoner del cel (2011). Ambientades en la Barcelona de mitjans del segle XX, les seves pàgines s’han convertit en rutes no convencionals de gran valor per als viatgers.

 

La primera d’aquestes dues novel·les, de la que aquest dissabte precisament es celebren 15 anys de la seva publicació, ha estat traduïda a 45 idiomes. El llibre, una excepcional carta de presentació de la ciutat, ha venut més de 25 milions de còpies a tot el món. Però no és l’única. L’exitosa novel·la d’Ildefonso Falcones La Catedral del Mar, apropa la història de la Barcelona més medieval als lectors.

Recorre el barri gòtic i transportar-se a l’imaginari literari dels seus protagonistes, és possible. Empreses de serveis culturals com Icono, organitza rutes temàtiques per la ciutat, submergint als visitants pels recòndits passatges dels barris del Born i el Raval, sempre seguint les petjades dels llibres de Zafón i Falcones. Però no només aquests best-sellers són el punt de partida per aquests itineraris. La ciutat dels prodigis (1986) d’Eduardo Mendoza o la Plaça del Diamant (1962) de Mercè Rodoreda ens apropen a la Barcelona del final del segle IXX i a la postguerra, respectivament.

Detall d’una de les gàrgoles que hi ha al Barri Gòtic de Barcelona -  FOTO: Jordi Payà
Detall d’una de les gàrgoles que hi ha al Barri Gòtic de Barcelona – FOTO: Jordi Payà

No cal massa per fer aquestes rutes, tan sols calçar-se una sabata còmoda o deixar-se emportar per les històries que succeeixen amb Barcelona com a teló de fons. Els itineraris solen durar entre 2 i 3 hores i tenen preus molt assequibles a partir dels 14 euros. Es realitzen durant tot el dia i en diversos idiomes: català, castellà i anglès. Els itineraris són aptes per a tots els públics, pel que grans i petits gaudiran per igual. La loquacitat dels guies es demostra en la seva habilitat per mesclar la història documentada amb la trama que envolta als personatges. De manera que, els que hagin llegit les novel·les es transportaran novament dins d’elles i els que no es veuran motivats a llegir-la al futur. A més, si tens un iPhone o un smartphone AndroidIcono ha desenvolupat aplicacions i guies culturals perquè puguis accedir des del teu mòbil.

Sens dubte una oportunitat per apropar-se i veure Barcelona des d’una òptica diferent, i encara que sigui només per una estona, sentir-te protagonista de la teva pròpia història de mites i llegendes.