“El Pi sempre ha estat una comunitat amb les portes molt obertes a gent de tota mena”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Una entrevista de barcelonogy.com

MONTSE SACASAS, DIRECTORA D’AD SENTIA

M’acosto fins a la plaça de Catalunya, baixo per la Rambla, giro pel carrer de la Portaferrissa i agafo el carrer de Petritxol; al final, m’espera la plaça del Pi i la seva església. He fet aquest recorregut centenars de vegades, però després de pujar a la torre del Pi i contemplar tots aquests carrers des de l’alçada, tindrà un significat nou. Aquest any, la Basílica de Santa Maria del Pi s’ha obert al públic gràcies a Ad Sentia, el projecte dirigit per la Montse Sacasas (Barcelona, 1976) que ofereix visites guiades molt poc comunes pels racons del temple que, fins ara, només podien ser freqüentats per a uns pocs. Part dels beneficis que l’empresa generarà es destinaran a la restauració de la Basílica: un bon exemple de com una iniciativa privada pot ajudar a millorar el patrimoni que pertany a tothom.
DSC05529

DSC05526

DSC05432

DSC05435

DSC05487

DSC05521

- Publicitat -

DSC05516

DSC05500

DSC05505

 

«La gent del barri s’estima aquesta església»

Què vol dir Ad Sentia?

En llatí, Ad Sentia vol dir ‘des dels sentits’.

També es el nom de l’empresa que has començat. Per què l’has escollit?

Sí. Organitzem visites sensorials per la Basílica de Santa Maria Pi: es tracta de fer un viatge a través del temps passant per llocs de l’edifici com ara la sagristia o el campanar que normalment no estan oberts al públic. Però aquest recorregut no només es fa a través de la història, també mitjançant elements com la llum o les olors.

Com vas arribar a aquesta idea?

Durant set anys vaig treballar com a secretària de direcció a empreses de l’Estat espanyol i d’Alemanya. Després vaig deixar-ho per anar a Mallorca a estudiar comunicació audiovisual. Va ser una gran experiència perquè vaig poder desenvolupar el meu interès per la imatge. Ara puc aplicar tot el que vaig aprendre a Ad Sentia.

Quin procés vas seguir per arribar a crear la teva empresa?

Després de Mallorca vaig començar a treballar a la Generalitat, però amb les retallades em vaig quedar a l’atur. Mentre replantejava el meu futur professional em vaig apuntar a Barcelona Activa, una plataforma que realment agraeixo. Des d’allà, vaig analitzar el meu entorn i em va sorgir la idea de crear una empresa. El meu germà és el conservador i arxiver del Pi i em va comentar que hi havia un espai buit que podria tenir molt d’interès per crear visites guiades o altres experiències. A partir d’aquí, vam decidir tirar el projecte endavant.

Qui forma el vostre equip?

El Pablo, està amb mi coordinant tota la part de logística, el vaig conèixer a Barcelona Activa i està implicat en el projecte des del principi. També hi ha el meu germà, el Jordi Sacasas, que porta tota la part històrica. A part d’això col·laborem amb actors, músics, realitzadors i fins i tot perfumistes. Hem volgut crear unes guies diferents del que és habitual, aproximant-nos als sentits, vivint l’espai des de les emocions, i acostar-nos a la universalitat de la religió, un concepte molt nou a Barcelona.

El tema de la universalitat és molt interessant. Sovint, alguna gent no gosa entrar als temples si no pertany a la seva religió corresponent.

És cert que això pot passar, però la religiositat és una característica antropològica, independentment de quines siguin les creences individuals de cadascú. Nosaltres mirem alguns dels símbols que es troben per la basílica, observem el que representen i veiem com estan presents en totes les cultures i religions. Un exemple d’això és l’encens, que representa la materialitat que mitjançant la crema esdevé el fum, símbol de la connexió amb el més enllà. És una via pulchritudinis i un atri dels gentils.

Disculpes, el meu llatí és molt limitat.

La via pulchritudinis és una manera de transmetre la religió i l’Església des de la contemporaneïtat i la bellesa de l’art que involucra. L’atri dels gentils és el lloc on es convida a diferents nacionalitats i religions a entendre la nostra o, en aquest cas, la que representa la Basílica del Pi. Nosaltres convidem a visitar-la persones de tot arreu, siguin creients o no: el coneixement de la nostra història i de la bellesa d’aquest edifici és obert per a tothom.

Abans de que comencessis Ad Sentia, què representava el Pi per a tu?

El Pi sempre ha estat una comunitat amb les portes molt obertes a gent de tota mena. Aquesta església tradicionalment ha estat propietat del poble, no del bisbat ni de la l’Església. Segles enrere, els diferents gremis de treballadors venien a fer les seves reunions en aquest espai. Durant la Guerra Civil, els veïns van emportar-se les relíquies de l’església a casa seva per a protegir-les dels saqueigs i quan la guerra va acabar les van tornar. La gent del barri s’estima aquesta església.

Doncs esperem que a partir d’ara molta més gent la pugui conèixer i estimar! 

- Publicitat -