Mindfulness, una recepta contra la depressió i l’ansietat

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Sentim a parlar molt del mindfulness. Però per una vegada no és d’un d’aquells anglicismes que es posen de moda i que són buits de contingut o plens de fum. Darrera d’aquesta paraula hi ha una autèntica filosofia de vida, una recepta per viure millor i sobretot per superar els problemes de la depressió i l’ansietat. En parlem amb l’Encarna Expósito, psicòloga especialista en Mindfulness a Vidal & Espejo.

En què consisteix exactament? El mindfulness és prestar atenció d’una manera intencional al moment present, sense jutjar-lo. Molt bé. I què vol dir això? “Si tu i jo estem xerrant el meu cervell s’ha de centrar en tu i en mi, en aquest moment que compartim, i no en el que ha passat abans de trobar-nos o en el que vindrà després. Si ho aconseguim assolirem la consciència plena”. Aquest és un dels conceptes clau. La consciència plena és pensar purament en present, sense tenir en compte passat ni futur, i deixar-se sentir. Per entendre-ho millor l’Encarna ens posa un exemple: “Una noia, a consulta, molt preocupada, dubta si de veritat estima la seva parella. Per dissoldre el dubte és tan fàcil com preguntar-se què sents quan ets amb ell, quan t’abraça, quan et besa. T’agrada l’olor que fa? T’agrada la seva pell? La veritat està en aquest moment i en aquestes sensacions, no en la racionalització que intentes fer després o abans, quan et preguntes si de veritat l’estimes o no”.

Podem educar el cervell?

El midfulness és una nova actitud, una filosofia de vida que beu de la tradició oriental i que ens ha arribat a Europa en una versió més pràctica, com un conjunt de tècniques que es poden aprendre. Però com es pot aprendre a sentir més i pensar menys? “Practicant cada dia. Comencem fent-ho de forma artificial, i després ho anem aplicant a la nostra vida diària”. Per exemple, abans d’anar a dormir podem practicar l’atenció plena amb un senzill exercici que ens proposa la psicòloga: “Concentra’t en la respiració. Sent com respires i pensa només en això. D’aquesta manera ensenyes al cervell a experimentar només en present.”

Molt bé, però com evitem que se’ns colin al pensament les mil i una preocupacions que ens amenacen? “Concentrant-se en la respiració i deixant fluir les emocions. Tant se val si són positives o negatives. Accepta-les sense jutjar-les. A mesura que deixes de controlar les emocions aprens poc a poc a gestionar-les. Aquest és el camí correcte: identificar què sents, assumir-ho i llavors començar a treballar l’emoció”, sentencia l’Encarna Expósito.  

Aquest és, més o menys, el camí  que faria el pacient amb ajuda d’un psicòleg en un espai terapèutic. L’avantatge és que el mindfulness et permet fer-lo per tu mateix.  Així és, en teoria, tot i que és probable que necessiteu una mica d’ajuda, com a mínim al principi. “S’han de conèixer les tècniques per això  hem posat en marxa unes sessions sobre mindfulness. Expliquem l’origen, la tradició i els beneficis que té a nivell terapèutic. I després hi ha una part experiencial on ensenyem tècniques assequibles per a tothom. Les properes sessions que farem seran el 2 d’abril i el 7 de maig”.

Si us interessa participar podeu informar-vos al correu info@vidalespejo.com

- Publicitat -

Ansietat i depressió

Per molt interessant que ens sembli el mindfulness, si se’n parla tant és per l’èxit de les seves tècniques en casos d’ansietat i depressió. Com ens pot ajudar en aquests casos? “L’ansietat és, finalment, una preocupació constant pel futur. Aplicant el mindfulness els símptomes ansiosos desapareixen perquè ens centrem en l’aquí i l’ara, i deixem de pensar en el futur”.

Una cosa similar passa amb la depressió:  “La depressió és mirar constantment cap enrere. A vegades es tracta d’experiències traumàtiques, doloroses, que probablement necessiten alguna mena de tractament però altres cops només rumiem sobre el que hem fet i el que no i com les nostres vides han canviat per fer-ho o no. El mindfulness ens permet deixar enrere aquest passat i pensar en present, perquè el passat només existeix si jo el recupero un i altre cop”. És una bona sentència aquesta, de les que fa pensar, però no és tan fàcil això d’oblidar-se del passat… “Si ho vas passar malament, si vas sentir por o dolor, és una cosa que ja va passar. Ho sents ara? Llavors no has de centrar-te en què et va passar o vas sentir sinó en el present. Per això diem que el mindfulness ajuda en casos de depressió, i per descomptat contribueix a prevenir els símptomes depressius: la tendència a la malenconia, a culpar-me pel que vaig fer o deixar de fer… Tot això desapareix i aprenem a acceptar l’ara, per molt imperfecte que sigui”.

Costa d’entendre a principi però si ho penses detingudament l’Encarna té molta raó. Quan perds alguna cosa important passes per cinc fases. Segur que n’heu sentit a parlar. Primer negues que hagi passat, després t’emprenyes, comences a negociar, ho acabes acceptant i finalment pots reconstruir la teva vida. Però, per exemple,  si et quedes encallat en la negació, durant anys, mai no arribes a reconstruir res. “Potser en el dia a dia et funciona això de reprimir o negar, però aquest assumpte continuarà influint en moltes de les teves decisions. Per això és tan important acceptar el passat i viure el present”.

Si se’n parla tant del mindfulness últimament és precisament per la gran quantitat de casos d’ansietat i depressió que ens afecten. “No és només que hi hagi problemes sinó que duren molt. La nostra societat està malalta d’expectativa. Vivim pensant en el que hauríem de ser o el que hauríem d’haver fet”. Certament les expectatives del segle XXI són molt altes i se’ns fa molt difícil aïllar-nos de tanta pressió. “D’acord, acceptem-ho: les expectatives que teníem no s’han acomplert. I jo em pregunto: com podien complir-se? Si eren projeccions d’un futur que no existia! I quan ho descobrim llavors ens sentim insatisfets, i no deixem de donar-hi voltes. Així no es pot viure”. Per això el mindfulness és una bona solució, perquè ens ensenya que l’important no és el passat ni el futur, ni totes les expectatives creades o somiades, sinó el moment present i com gaudir-lo.
Molt bé, llavors per on comencem? “Gaudeix del que ets” ─recomana la nostra psicòloga─“No es tracta del que tens sinó de qui ets i què sents per l’altra persona, o per la realitat que t’envolta. El ser parteix del sentir. No hem de viure al món de les idees sinó en el dels sentiments. Pregunta’t què sents quan ets amb algú, fes auto-observació”.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca