Smartbox, l’engany perfecte

Fa pocs anys, de cop i volta, els centres comercials i fins i tot els supermercats, van començar a aparèixer unes estanteries amb una mena de caixes estranyes anomenades Smartbox que venien viatges, estades d’hotel, caps de setmana de relax… La primera impressió que vaig tenir fou la mateixa que quan van sorgir com bolets aquelles dones i homes a la boca del metro amb uns llibres com “encuentra la felicidad” o “Dios te escucha”. Una certa desconfiança, sembla massa fàcil trobar la felicitat amb la lectura d’un llibre.

A diferència dels segons, els productes de l’Smartbox es van anar propagant. Aquests últims anys han estat motiu de regal, un dels últims en rebre’l he estat jo i puc constatar que és un engany collonut. El gran llistat d’hotels, la qualitat que exposen, els serveis i el preu de compra generen unes expectatives massa elevades per la realitat: la reserva no depèn de tu. Totes les dates que són susceptibles de ser bones per poder gaudir d’aquelles nits contractades no estan disponibles.

Un calendari, tres colors: verd, groc i vermell. Verd, està disponible. Groc, l’hotel ha de confirmar la disponibilitat. Vermell, no hi ha disponible cap habitació. Verd, els pitjors dies de l’any -si és poble de costa, l’hivern-. Groc, tots els dies que són festius o temporada alta. Vermell, els dies ideals. Resum, els dies que hom té vacances no estan disponibles, ja que l’hotel es reserva aquests espais per posar el preu més alt. Vols aprofitar l’Smartbox? Fes com aquell que un cop acabades les vacances de Nadal va anar a Madrid no fos cas que caduqués l’oferta. Un engany perfecte.