Burocràcia digital

Crec que a Mariano José de Larra li hagués agafat alguna cosa si en el moment en què va escriure Vuelva usted mañana hagués viscut el periple digital de la burocràcia. Ja no es pot fer res en paper, res! Tot digital, virtual i en 3D si disposes d’unes ulleres del Cinesa. Tot i que encara queda algun reducte que es resisteix a la tramitació digital, som testimonis de les últimes bategades d’un funcionament que va cap als discos durs, certificats digitals, documentació digital i signatura digital. En resum: Burocràcia digital.

La digitalització d’aquesta no és un problema, si més no, no ho hauria de ser. El funcionari a l’oficina t’avisa: “ho sento, això ja no es fa presencialment, ara és tot digital”. Ah, caram! “Ja veurà com és molt fàcil”. Si el grau de dificultat es mesura entre fer passar una fletxa en flames per sobre de la torxa olímpica d’un estadi i marcar un gol al minut 92 a Stamford Bridge en les semifinals de la Champions League… Doncs no, no és fàcil.

Aquest document que es vol descarregar requereix el sistema ARABUSCAL, actualització HÒSTIAENPATINET, desactivar les cookies i permetre l’entrada del servei AIXÒQUÈÉS. “Un cop tinguis això, la cosa funciona”. No. No funciona… Avís a peu de pàgina: *també pot descarregar-se el certificat via app mòbil i fer les gestions a través del seu telèfon. Genial, ja el tinc. Ara gestiona, declara, cita i signa des del teu mòbil. Un moment… El mòbil no detecta aquest document? Ni em deixa escollir el carrer?

24h després

– Hola, venia a presentar la documentació per donar-me d’alta.
– Sap que aquesta gestió es pot fer digitalment i és molt fàcil de fer?
– Per això mateix sóc aquí.