Europa cultiva l’odi de les futures generacions dels refugiats

Com més decebedora és la gestió de la Unió Europea a l’hora d’afrontar la situació dels refugiats, més penso en les idees que cultiven i cultivaran els joves refugiats que contemplen com el sacrific dels seus pares per escapar de la guerra és frenat per la mercantilització del drama. L’acord amb Turquia, que es pot tapar amb qualsevol eslògan, es pot resumir amb la situació actual de les organitzacions humanitàries que es plantegen abandonar les seves tasques perquè es neguen a formar part d’una política covarda. Resten en el dilema d’ajudar o marxar fruit del seu desacord en formar part d’una cadena que es mou en el rescat dels nouvinguts per a la següent deportació cap a un lloc del continent dels valors humans on no molestin gràcies a un xec de la Unió dels 28, la mateixa que l’any 2012 va guanyar el premi Nobel de la Pau com Obama el 2009.

Gasejats, colpejats, insultats, menyspreats i deportats. És conscient la Unió del tracte que està dispensant a una gent que fuig d’una guerra en la qual occident hi participa a través de finançament, venda d’armes i interessos geopolítics? Europa està gestant odi, rebuig als qui demanen ajuda i, el que és pitjor, les generacions més joves són conscients d’aquest tractament que a la llarga pot tenir conseqüències terribles. Els moviments terroristes que atempten contra occident es nodreixen d’individus que justifiquen les seves accions com una resposta a les agressions. Amb la facilitat amb què recapten joves, qui pot negar en rotund que d’aquí 10-15 anys la situació no s’haurà agreujat i els qui avui són víctimes a la llarga no seran botxins?

La Unió està jugant amb foc, i ho fa a més a més amb un fals postureig com el que van exhibir a principis de setembre quan la foto de l’Aylan, el nen de tres anys mort a les costes de Grècia, va tenir la primera mesura d’Europa: Fer-se una foto.

Potser seria hora de replantejar l’estructura de la Unió, qüestionar-nos si allò que diu representar és, en essència, allò que practica.