Quan ERC sospitava de l’evolució de la hisenda pròpia

Un dels temors d’ERC a l’hora de fer la llista conjunta fou, entre altres raons, la sospita que les estructures d’Estat que la Generalitat anava desenvolupant en realitat estaven en stand by. L’estiu del 2014, mesos abans de la consulta del 9N, membres del partit ja alertaven de la lenta evolució d’aquestes, sobretot de la hisenda pròpia, i posaven en dubte el compromís del govern, de Mas, i de retruc CiU, en posar les urnes si l’Estat prohibia la votació. Recordo un membre d’ERC exclamar “som a setembre del 2014 i no s’ha fet absolutament res!”.

Els republicans es van equivocar, les urnes es van posar i el compromís del govern i el president Mas es constata amb els processos judicials. Tanmateix, la sospita sobre la lenta evolució de la hisenda ha esdevingut realitat quan Oriol Junqueras ha agafat les regnes de la conselleria d’Economia i ha vist que el camí per estructurar-la és encara llarg, potser el suficient per a estirar la data límit dels 18 mesos -ara 16- marcats per Junts pel Sí.