Contra els anys seixanta

L’autocomplaença de la generació que va viure de jove els anys seixanta sempre m’ha fet molt de fàstic. Només ara que ja estan vells i es van morint i que jo mateix m’he fet gran m’ho sé mirar amb més calma. L’herència de l’època és però tremenda. D’entrada, la traïció de les elits a les classes populars va començar aleshores: quan els fills de papà comunistes van comprovar que la classe obrera els ignorava i no es deixava salvar, van començar a buscar noves víctimes i van entrar en escena els palestins, els drames del tercer món, l’opressió de les dones, el medi ambient i totes les “lluites paral·leles” d’avui i el càncer del llenguatge políticament correcte. Però d’aquella traïció miserable i impotent, d’aquell abandó de la classe obrera a la seva sort, ve l’auge de l’extrema dreta avui.

Dels anys seixanta ve també la llibertat personal que avui és irrenunciable per a tothom, de qualsevol color polític. Una anècdota ho explica bé: quan va fer quaranta anys del maig del 68, Andrée Glucksman i el seu fill Raphaël van treure un opuscle titulat “Maig del 68 explicat a Nicolas Sarkozy”. L’aleshores president francès havia clamat contra l’herència del maig: l’anarquia, el relativisme moral, la destrucció de valors socials i patriòtics, i cridava a liquidar-la. Els Glucksmann van replicar que Sarkozy, un home divorciat, no hauria pogut ser president de França abans del maig del 68.

Sarkozy participava d’una crítica a l’herència dels anys seixanta feta des del conservadurisme polític. Són discursos que evoquen el passat amb un to elegíac. Però el retorn a aquell món perdut és impossible. Ara bé, hi ha una altra crítica que, tot i que no falta mai l’idiota d’esquerra que ho qualifica de neconservadurisme, no és una crítica conservadora sinó feta des del distanciament emocional.

Aquests dissidents són de la pròpia generació, o dels fills. Denys Arcand és nascut el 1941, va fer 19 anys el 1960. Michael Houellebecq és del 1958, i per tant devia veure la dècada amb ulls de nen. Les pel·lícules del primer i les novel·les del segon es limiten a deixar constància dels danys causats. A Les partícules elementals, per exemple, surt una figura de mare que és una dona alliberada, promíscua, alegre i inconstant en el rol maternal. És cert que la permissivitat sexual d’avui és un “invent” els anys seixanta. Ho diu el poeta anglès Philip Larkin en un vers citadíssim: “Sexual intercourse was invented in 1963, a bit too late for me”. L’any el tria bé: la píndola anticonceptiva acaba de posar-se en circulació.

El personatge adult de Les partícules… constata el comportament dels pares i recorda com es va sentir abandonat i com va patir. La mateixa mare de Houllebecq en persona, ja anciana, va sortir als mitjans per dir que el seu fill sempre havia estat un desgraciat.

- Publicitat -

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Breus

A finals de gener es podria començar a vacunar contra la covid-19

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la covid-19 i...

L’ANC inicia aquest dilluns la consulta per ratificar la seva estratègia per incidir en les eleccions

L'ANC ha iniciat aquest dilluns la consulta telemàtica perquè els socis de l'entitat votin per ratificar l'estratègia per incidir en les eleccions catalanes del...

Forcadell no creu que superar el 50% dels vots independentistes canviï “res” pel que fa al Gobierno

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha admès aquest dilluns que és important que els partits independentistes superin el llindar del 50% dels vots en...

Calvet i Borràs rebaixen la importància de superar el 50% dels vots

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, tots dos candidats a les primàries de...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca