Moby Dick

Herman Melville és un escriptor genial, d’això no hi ha dubte. A La sociedad del cansacio de Byung-Chul Han casi bé hi ha un capítol dedicat a la famosa frase de Bartleby, l’escribent; I would prefer no to. En el llibre de Han aquestes paraules casi bé tenen una connotació divina, cabalística. Hi ha qui diu que anticipa a Kafka, pel punt d’absurd o bogeria. Però Han al repetir la frase fins a la sacietat li treu tot el significat possible, i n’hi dóna d’ocults.

Moby Dick, però, té la que per a mi és la millor frase i més tòpica; Suposem que em dic Ishmael. Fill bastard d’Abraham, desposseït, explica una ficció que comença com una suposició. Tota ficció és una suposició, uns fets que  s’expliquen per aventurar el destí del protagonista, una lliçó moral o cap de les dues. Una aventura on el color blanc és el color terrible.

El pas dels anys no ha sigut indiferent amb la novel·la, les maneres d’explicar una història varien, però el mar, segueix fent espuma blanca, els gran cetacis encara inspiren la nostre mitologia i el mar encara és desconegut.

- Publicitat -

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els més llegits

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca