Moby Dick

Herman Melville és un escriptor genial, d’això no hi ha dubte. A La sociedad del cansacio de Byung-Chul Han casi bé hi ha un capítol dedicat a la famosa frase de Bartleby, l’escribent; I would prefer no to. En el llibre de Han aquestes paraules casi bé tenen una connotació divina, cabalística. Hi ha qui diu que anticipa a Kafka, pel punt d’absurd o bogeria. Però Han al repetir la frase fins a la sacietat li treu tot el significat possible, i n’hi dóna d’ocults.

Moby Dick, però, té la que per a mi és la millor frase i més tòpica; Suposem que em dic Ishmael. Fill bastard d’Abraham, desposseït, explica una ficció que comença com una suposició. Tota ficció és una suposició, uns fets que  s’expliquen per aventurar el destí del protagonista, una lliçó moral o cap de les dues. Una aventura on el color blanc és el color terrible.

El pas dels anys no ha sigut indiferent amb la novel·la, les maneres d’explicar una història varien, però el mar, segueix fent espuma blanca, els gran cetacis encara inspiren la nostre mitologia i el mar encara és desconegut.

- Publicitat -

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Breus

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca