Diumenge 31 Maig, 2020

Barcelona Pensa, Llavors Festival

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

George Floyd i les flames del oprimits

George Floyd no va tornar a sa casa i tota la seua ciutat va decidir que ja n’hi havia...

Experts estimen que hi haurà un augment de separacions i divorcis després del confinament

Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i fins i...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Alícia bufa el pastís amb tanta força que el fa volar en mil bocins i acaba per empastifar a Friedrich Nietzsche, Kant, Deleuze i fins i tot a Xavier Rubert de Ventós, Peter Szendy o al mateix Giacomo Marramao. El somriure sense gat esclafeix a riure i Humpy Dumpty es deixa caure al terra de la hilaritat que li suggereix l’escena. Evidentment es parteix en dos. L’escena no té preu.

Per imaginar que no quedi. El cas és que torna el Festival de Filosofia Barcelona Pensa i que aquest any centra la seva atenció en la figura literària creada pel genial Lewis Carroll. La seva proposta de trencament de la lògica binària li ha va valer ser investigat i pensat per diferents filòsofs, la majoria d’ells pesos pesats, al mateix temps que lleugers, d’aquesta disciplina.

El Pensa i Alícia al País de les Meravelles tenen moltes coses en comú. El Festival, impulsat per la Universitat de Barcelona, també pretén trencar, en aquest cas, amb la idea de què la filosofia ha de ser quelcom d’altes volades i aliena als problemes quotidians. La filosofia és cosa de tothom, el pensar està a les mans de qui vulgui dedicar-hi una mica de temps. Cal aproximar la filosofia a la gent.

Festival és sinònim d’alegria i tant Alícia com el Pensa la despleguen amb tota naturalitat. La filosofia també pot ser jovial, i pot ser-ho sense caure en la banalitat. Alegria i serietat. Sí perquè el Barcelona Pensa està plantejat amb rigor i cercant connexions entre diferents disciplines com poden ser la física, l’arquitectura, el teatre, la neurociència o el cinema, entre d’altres. Filosofia i ciència, filosofia i art, Barcelona Pensa.

“El Barcelona Pensa està plantejat amb rigor i cercant connexions entre diferents disciplines com poden ser la física, l’arquitectura, el teatre, la neurociència o el cinema, entre d’altres.”

“Una dona va venir a mi amb una pregunta sobre Levinas dient-me que havia llegit sobre aquest autor però que no sabia quasi res de filosofia” explica la impulsora del festival, Laura Llevadot, fascinada perquè algú que s’autoanomeni ignorant en aquesta disciplina hagués llegit un autor tan peculiar com n’és el lituà. És aquesta senzillesa la que impulsa les ganes de portar aquesta festa filosòfica a Barcelona, capaç de democratitzar el saber fent-lo arribar gratuïtament a tota la ciutadania.

Entre els actes hi podem trobar Cafès Filosòfics on la gent podrà establir un diàleg sobre un tema proposat anteriorment i que estarà moderada per un expert en el tema. També hi haurà conferències sobre ètica i neurociència, sobre física quàntica, així com també sobre temes tan propers com són l’amor i l’humor. Sessions de cinema apocalíptic a la Filmoteca de Catalunya, filosofia per nens i nenes o tallers sobre pensament lliure i debats sobre discapacitat intel·lectual seran alguns dels altres actes que tindran lloc del 16 al 21 de novembre amb motiu d’aquesta festa.

“Una dona va venir a mi amb una pregunta sobre Levinas dient-me que havia llegit sobre aquest autor però que no sabia quasi res de filosofia”

D’aquesta manera serà possible trencar amb la lògica moderna que recerca l’especialització portada a l’extrem i que promou la miopia en pro de la mecanicitat de les persones. Alícia és l’estrangera que arriba a un lloc que no havia visitat mai i hi veu allí una manera nova de pensar i de ser. El Barcelona Pensa comparteix la mateixa fascinació per tot allò que ampliï el nostre camp de coneixement i de reflexió. Aquest Festival és la intensificació de la sensibilitat cap a les problemàtiques i prejudicis que mouen el dia a dia. És, en definitiva, l’acompanyament durant els combats quotidians de la gent de carrer.

Alícia es mira el pastís, tots somriuen. Nietzsche es llepa els llavis, Rubert de Ventós aplaudeix i se’l mira murri i Xavier Antich i Giacomo Marramao li ofereixen el regal a la joveneta de cent cinquanta anys. És un rellotge; el temps oportú, la paciència i la mirada atenta. S’aproxima el Barcelona Pensa, n’esteu tots convidats.

Per a més informació:
http://www.barcelonapensa.cat/Festival_de_Filosofia

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima de la covid-19 mentre exercia...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca