Barcelona Pensa, Llavors Festival

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Alícia bufa el pastís amb tanta força que el fa volar en mil bocins i acaba per empastifar a Friedrich Nietzsche, Kant, Deleuze i fins i tot a Xavier Rubert de Ventós, Peter Szendy o al mateix Giacomo Marramao. El somriure sense gat esclafeix a riure i Humpy Dumpty es deixa caure al terra de la hilaritat que li suggereix l’escena. Evidentment es parteix en dos. L’escena no té preu.

Per imaginar que no quedi. El cas és que torna el Festival de Filosofia Barcelona Pensa i que aquest any centra la seva atenció en la figura literària creada pel genial Lewis Carroll. La seva proposta de trencament de la lògica binària li ha va valer ser investigat i pensat per diferents filòsofs, la majoria d’ells pesos pesats, al mateix temps que lleugers, d’aquesta disciplina.

El Pensa i Alícia al País de les Meravelles tenen moltes coses en comú. El Festival, impulsat per la Universitat de Barcelona, també pretén trencar, en aquest cas, amb la idea de què la filosofia ha de ser quelcom d’altes volades i aliena als problemes quotidians. La filosofia és cosa de tothom, el pensar està a les mans de qui vulgui dedicar-hi una mica de temps. Cal aproximar la filosofia a la gent.

Festival és sinònim d’alegria i tant Alícia com el Pensa la despleguen amb tota naturalitat. La filosofia també pot ser jovial, i pot ser-ho sense caure en la banalitat. Alegria i serietat. Sí perquè el Barcelona Pensa està plantejat amb rigor i cercant connexions entre diferents disciplines com poden ser la física, l’arquitectura, el teatre, la neurociència o el cinema, entre d’altres. Filosofia i ciència, filosofia i art, Barcelona Pensa.

“El Barcelona Pensa està plantejat amb rigor i cercant connexions entre diferents disciplines com poden ser la física, l’arquitectura, el teatre, la neurociència o el cinema, entre d’altres.”

“Una dona va venir a mi amb una pregunta sobre Levinas dient-me que havia llegit sobre aquest autor però que no sabia quasi res de filosofia” explica la impulsora del festival, Laura Llevadot, fascinada perquè algú que s’autoanomeni ignorant en aquesta disciplina hagués llegit un autor tan peculiar com n’és el lituà. És aquesta senzillesa la que impulsa les ganes de portar aquesta festa filosòfica a Barcelona, capaç de democratitzar el saber fent-lo arribar gratuïtament a tota la ciutadania.

Entre els actes hi podem trobar Cafès Filosòfics on la gent podrà establir un diàleg sobre un tema proposat anteriorment i que estarà moderada per un expert en el tema. També hi haurà conferències sobre ètica i neurociència, sobre física quàntica, així com també sobre temes tan propers com són l’amor i l’humor. Sessions de cinema apocalíptic a la Filmoteca de Catalunya, filosofia per nens i nenes o tallers sobre pensament lliure i debats sobre discapacitat intel·lectual seran alguns dels altres actes que tindran lloc del 16 al 21 de novembre amb motiu d’aquesta festa.

“Una dona va venir a mi amb una pregunta sobre Levinas dient-me que havia llegit sobre aquest autor però que no sabia quasi res de filosofia”

D’aquesta manera serà possible trencar amb la lògica moderna que recerca l’especialització portada a l’extrem i que promou la miopia en pro de la mecanicitat de les persones. Alícia és l’estrangera que arriba a un lloc que no havia visitat mai i hi veu allí una manera nova de pensar i de ser. El Barcelona Pensa comparteix la mateixa fascinació per tot allò que ampliï el nostre camp de coneixement i de reflexió. Aquest Festival és la intensificació de la sensibilitat cap a les problemàtiques i prejudicis que mouen el dia a dia. És, en definitiva, l’acompanyament durant els combats quotidians de la gent de carrer.

- Publicitat -

Alícia es mira el pastís, tots somriuen. Nietzsche es llepa els llavis, Rubert de Ventós aplaudeix i se’l mira murri i Xavier Antich i Giacomo Marramao li ofereixen el regal a la joveneta de cent cinquanta anys. És un rellotge; el temps oportú, la paciència i la mirada atenta. S’aproxima el Barcelona Pensa, n’esteu tots convidats.

Per a més informació:
http://www.barcelonapensa.cat/Festival_de_Filosofia

- Publicitat -