Dissabte 04 Abril, 2020

La Galeria Encantada

Més llegits

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

L’afició del València CF que alguns han amagat (I)

És un calorós dia de juny a la ciutat de València. Després de passar el matí llegint Twitter comence...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

El català es posa de moda durant confinament

L'aplicació mòbil per trobar "parelles lingüístiques" per aprendre, ensenyar i practicar català 'Apparella't', ha multiplicat per quatre les seves...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

 

A Patricia Carrasco li plau allò que fa. Per això ho fa bé. Ella és la directora? La comissaria? Ella és La Galeria Encantada. Una galeria que no obre cada dia, que no és gran i que està amagada. Si s’amaga, potser és per seleccionar els seus visitants, però la veritat és que s’amaga, ja que les coses bones s’ha de buscar.

La primera vegada que hi vaig entrar, em vaig confondre, no esperava l’edifici, esperava uns baixos ben il·luminats i cares afables mirant obres d’art, però no va ser així, vaig entrar en un laberint de botigues, en un basar, que ara veig groc i estret, un cert aire apocalíptic el governava. No trobava res, fins que aparegué un cub blanc. El cub blanc era La galeria Encantada i hom s’havia de posar en el carrer del mercat per seguir el piscolabis o veure les obres amb perspectiva.

Això mateix fa de la galeria un lloc especial. Fora dels centres, ella és el seu centre. Però cal veure una cosa, les últimes exposicions que s’hi ha fet, concretament a Fito Conesa, Marc Herrero i Llobet and Pons. Una triada que obeeix a una característica comuna. Són artistes que no són exposats i ho han de ser.

Fito Conesa, és un noi rabassut, teatral, que a les xarxes es diverteix subvertint allò kitsch, donant la volta a l’estètica de les nostres tietes. Però és rigorós en el seu treball i ho demostren les seves amplies col•laboracions amb fundacions privades i ens públics. L’habitació 1418, projecte del MACBA als adolescents és regit per ell amb gran encert. I també ho va ser la seva exposició Fantasía y Fuga para Tsushima, a La Galeria Encantada, on en trobar una carta naval de l’illa recreava una batalla que enfrontà l’Imperi rus amb el japonès el 1905. L’exposició de la batalla jugava amb diferents llenguatges, sigui el musical, el visual o el conceptual per explicar el fet històric.

Fito Conesa

Marc Herrero és un dibuixant d’espais blancs. Imaginem per un moment un gran full blanc, on hi ha la possibilitat de tot. Ara imaginem que al mig i dibuixem una suau cama amb una línia d’horitzó. De qui és la cama? Jugarà a football? Rugby? O ballarà a ballet? El dibuix deixa passar la imaginació, deixa que fem fabulacions sobre el que som, també, i potser no volgudament, entra en un joc de contenció, al només ser fets per una discreta línia i no per deu mil i un gargots. L’exposició de finals de la passada primavera, Validez permanente, veia la família sota aquest prisma, però també ho feia en el sentit que Javier Peñafiel ho explica; La familia provee al mundo de mesías y sus cultos pero no deja que los muertos entierren a los muertos, olvidando a aquellos que, en vida, fueron documento nacional de identidad, números próximos. Marc dibuja el lado culto del vivir como no, como si no mujer, como si no poder, cómo no. Sí, cómo no.

Llobet i Pons, dos artistes formats a l’Hangar, mostren a La Galeria Encantada Four Rooms; una conjunció d’objectes impossibles en la millor de les tradicions surrealistes. Escombres enganxades als recollidors, que inhabiliten les seves accions, escombres enganxades per evitar la seva utilització, etc. Ironia en la petja històrica que ha deixat Duchamp a les nostres testes.

Si parlo d’aquest espai, de Patricia Carrasco o dels artistes que mostra, és per la sinceritat, que tant es troba a faltar en el món de l’art. La galeria Encantada és el que és. No és res més. I això en un món que com deia Shakespeare és un teatre ja és molt. Patricia Carrasco, juga, observa, i s’equivoca, però és que l’error és necessari. Potser l’encant de la galeria resideix en aquest fet, en què és ella mateixa i no vol ser res més. En l’autoafirmació de la seva personalitat, és la personalitat que manca als altres i en ella llueix.

 

Les imatges són extrets del web: http://lagaleriaencantada.com/ i corresponen a Marc Herrero i Fito Conesa, per aquest ordre.

- Publicitat -

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Cultura treballa en una nova línia d’ajudes per a empreses, entitats i autònoms del sector

El Departament de Cultura treballa en una nova línia de subvencions per a empreses, entitats i autònoms del sector cultural afectats per les mesures...

Parlem contribueix amb 400 targetes SIM per connectar pacients amb familiars

Parlem Telecom ha contribuït amb 400 targetes SIM a garantir la connectivitat entre pacients hospitalitzats per coronavirus i els seus familiars, ha informat en...

El català es posa de moda durant confinament

L'aplicació mòbil per trobar "parelles lingüístiques" per aprendre, ensenyar i practicar català 'Apparella't', ha multiplicat per quatre les seves descàrregues durant el període de...

La PAH acusa el Gobierno d'”nou rescat encobert a la banca”

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha considerat que el decret espanyol sobre l'habitatge pel coronavirus és "insuficient" i suposa "un nou rescat...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca