Aquest mes d’octubre Revista Mirall celebrarà els seus dos anys d’activitat. Dos anys des que un grup de joves pluriocupats relacionats amb el món del periodisme i la cultura van emprendre un projecte comú per poder fer allò que més els apassiona: escriure, explicar històries anònimes, opinar, entrevistar i apropar actes culturals a uns lectors que enmig del mar de titulars i notícies d’última hora s’apropen al periodisme sense pressa.
Des del primer dia Mirall ha estat una capçalera sense lligams polítics, som un projecte que creu en un model de país progressista, un Estat del benestar inclusiu i que respongui a les necessitats dels seus ciutadans. Som catalans, d’orígens dispersos. Crítics amb qui faci falta, clars en les nostres idees i sincers en el contingut i en la forma. No creiem en l’objectivitat.
És per tot aquest seguit de motius, i per primera vegada, que Mirall exposarà el seu posicionament davant unes eleccions determinants pel futur de Catalunya. El motiu per fer-ho no és menor, la nostra declaració d’intencions ens obliga a fer públic el posicionament editorial si el moment electoral és decisiu.
Al llarg d’aquests dos anys Mirall ha donat suport als moviments socials que han lluitat per millorar les condicions de vida dels seus avis, pares, germans, fills i néts. Avui, davant l’excepcionalitat electoral del pròxim 27 de setembre, exposem el nostre posicionament.
L’equip de Mirall ha decidit donar suport a les llistes independentistes sense cap preferència. Tant l’opció transversal de ‘Junts pel Sí’ com la de l’esquerra popular i rupturista de ‘CUP-Crida Constituent’ compten amb el suport de Revista Mirall per tirar endavant un procés perquè Catalunya sigui un Estat i tingui les eines per poder combatre situacions d’injustícia social que l’Estat espanyol no ha sabut resoldre. Considerem que la Catalunya Autònoma és un projecte caduc i insuficient per combatre els problemes d’infraestructures i de pobresa del nostre país. Som una redacció de gent jove que veu com la seva generació perd la il·lusió, s’estanca en un atur del 50% i amb un panorama laboral en el qual el 67% dels primers contractes són de becari, majoritàriament sense cap remuneració. A més, contemplem com 50.000 joves han marxat per buscar un futur millor a Anglaterra, França o Alemanya entre altres. Som la generació més preparada i, a la vegada, la menys considerada per l’Estat.
Aquest posicionament s’ha definit davant la manca de projectes alternatius dels contraris a la plena sobirania catalana. La reforma que pregonen socialistes, populars, ciutadans i Podem, ‘Catalunya sí que es pot’, es mou en un mar de contradiccions que sembla més una promesa electoral que no pas un canvi real. Reunir dos terços del Congrés dels Diputats i del Senat per trobar un encaix de Catalunya és allargar el problema. No estem disposats a esperar dues generacions, com deia Lluís Rabell, per resoldre aquest encaix. No parlarem amb els murs, com exposava Espadaler, amb l’esperança que ens donin la mà. És hora de ser valents.
Aquest 27 de setembre els joves tenim una oportunitat única en la nostra vida per formar part de la construcció d’un nou Estat. Davant aquest repte, Revista Mirall fa suport a les llistes ‘Junts pel Sí’ i ‘CUP-Crida Constituent’.