Pensament i art: I sei sensi

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tot i que la tradició col·leccionista és minsa a Catalunya i Espanya en comparació amb altres llocs del món, comptem amb algunes col·leccions privades de gran importància al nostre territori – recentment parlàvem de la Fundació Sorigué – i, en relació amb la rellevància italiana en l’art, cal avui referir-nos a una altra fundació catalana: la Fundació Suñol.  Aquesta, situada al costat de la recentment desapareguda casa Vinçon al passeig de Gràcia, s’organitza entorn dos eixos principals: les exposicions de la col·lecció de Josep Suñol d’una banda i l’Nivell 0 de l’altra, on es porten a terme projectes transversals de nova creació.

Si hi ha un país al món la història del qual és indissociable de la Història de l’Art, aquest és sens dubte Itàlia. Des d’època clàssica i de manera ininterrompuda, el país amb forma de bota ha aportat sistemàticament autors i mecenes que han esdevingut peces clau en el desenvolupament de la cultura artística occidental dels últims vint segles. Sota el nom de ITALIA. I sei sensi, la fundació barcelonina revisa la seva col·lecció oferint un recorregut cronològic a través de l’art italià del segle vint, basant-se en els moviments més destacats: futurisme, formalisme, nova figuració i, per últim, l’art conceptual.

Si bé com ja he dit la mostra proposa una vista panoràmica de l’art italià fins als anys setanta, el títol de la mateixa, “I sei sensi”, fa referència a una obra homònima de l’artista Alighiero Boetti. A diferència d’altres casos d’obres que donen nom a una exposició sense ser-hi, com Perfect Lovers: Art en el temps de la sida també a la fundació Suñol, aquí sí que trobem la peça en qüestió en un espai destacat del recorregut expositiu de manera que aquests sis sentits dels que parla Boetti queden doblement emfatitzats. Aquesta obra, doncs, ressenya la importància del pensament ja no només en el procés artístic – quelcom propi d’un artista conceptual, d’altra banda – sinó en la vida de la humanitat, ja que no parla del pensament com a procés, ni com a eina, ni com habilitat; Boetti tracta el pensament com un sentit més, com un mecanisme més d’interacció amb l’entorn juntament amb la vista, el tacte, l’olfacte, l’oïda i el gust.

Així doncs, aquesta modesta exposició – en dimensions – permet  realitzar una doble lectura. En primer lloc, el recorregut cronològic-temàtic evidenciat per les quatre seccions en les que es aquest es divideix: Balla i el Futurisme, L’espai i la Forma, Noves Figuracions: el Gest, i Concepte: Pensare. En aquesta lectura més planera és on hom es pot entretenir badant entre prohoms artístics com Giacomo Balla o Lucio Fontana, entre d’altres com el ja citat Boetti o Achille Perilli. En segon lloc hom considera que es pot extreure una lectura més profunda d’aquesta mostra. Tal i com fan els tagli de Fontana, que conviden a l’espectador a reflexionar sobre l’espai endinsant-se en la matèria, ITALIA. I sei sensi, s’endinsa a través d’un tall en el teixit de l’Art i convida a fer un pas enrere i anar més enllà, qüestionant l’ús del pensament per a relacionar-se amb el món, la vida i l’art.

Altrament, la Fundació Suñol ens demostra que hi ha vida més enllà de les grans institucions l’art català – totalment necessàries, d’altra banda – que tendeixen a concentrar tota l’atenció quan, com intento emfatitzar sovint, hi ha propostes de petita escala molt ben treballades, amb discursos tant potents com ben estructurats, com és el cas que avui ens ocupa.

Amics, la potència pecuniària no ho és tot (però ajuda) i en paraules de Boetti: “en efecte, hi ha cinc sentits, i el pensament és el sisè. És el més important dels que posseeix la humanitat”. Cal que emprem més aquest sisè sentit, ja que és gràcies a aquest valuosíssim do que podem gaudir d’una de les millors coses a les que ha donat lloc l’ésser humà: l’art.

ITALIA. I sei sensi està disponible a la Fundació Suñol fins el 9 de gener de 2016.

- Publicitat -