Dimecres 13 Novembre, 2019
eyJsYW5kc2NhcGUiOiJNyVMiLCJwb3J0cmFpdCI6Ik3pcyJ9

  #SaveGenderMuseum

  Potser ara per ara ens queda allunyada d’una realitat sobretot centrada en la política i les noves formes de vertebrar la nostra societat, però m’agradaria treure a la llum una petita lluita que s’està portant a terme dins del sector cultural d’Ucraïna. “Ucraïna?”, pensareu… “què se’ns ha perdut ara a Ucraïna?”… Segurament, si estem interessats en un model social equitatiu i igualitari, molt, se’ns hi ha perdut molt!

  Des de fa un temps, l’únic Museu de Gènere de l’Europa de l’Est es marceix en unes condicions deplorables per manca de finançament. Es troba situat a Járkov, la segona ciutat més gran d’Ucraïna, i compta amb més de 3000 peces, testimonis de la visibilitat de la dona en una societat marcada pel masclisme i la tradició més carrinclona. Només l’esforç personal de Tatiana Isaeva -membre d’una associació de dones local-  i la seva família ha fet que, dins de moltes limitacions, es puguin seguir fent algunes visites i mantenint, parcialment, les instal.lacions.

  Fruit d’una estada vinculada al Servei de Voluntariat Europeu (SVE), l’artista i doctoranda de la Universitat Complutense de Madrid, Maria Sánchez (@PimientaSanchez), va endegar una campanya destinada a recaptar suports i fons que garantissin la pervivència del projecte museístic. Parlem d’una problemàtica que ha de superar des d’obstacles lleus -com la manca de recanvis quan es fon un llum- fins a problemes estructurals referents a absència de personal fixe, manteniment de la col.lecció o els mínims requeriments de seguretat i salut a l’hora de poder afrontar visites externes.

  Però, i això ho explica meravellosament bé la Maria, el cas té molt més fons…Partim del fet que la paraula “Gènere”, com a concepte polític i antropològic, no existeix en la llengua del país. Partim d’una societat arrelada a la tradició, on la maternitat s’assumeix a edat molt jove i el concepte de bellesa femenina malda per assegurar-se un bon casori en un país on les guerres han esquilmat la ràtio d’homes respecte a la de dones.

  La Maria ha proposat que, entre tots, ajudem a la salvaguarda d’un projecte tan local que esdevé, sense subte, una responsabilitat universal. Es pot col.laborar des de les xarxes, amb el hashtag #SaveGenderMuseum o seguint els diferents perfils de la institució. Es pot donar suport econòmicament, de manera individual o col.lectiva, assumint el finançament d’una de les mensualitats que asseguren que el museu tindrà llum i podrà assumir el lloguer del pis on es troba durant els següents 30 dies. En aquest cas, l’aportació és de 100 euros i s’han dissenyat fins i tot unes guardioles especials per a que associacions i grups puguin recaptar l’aportació necessària i difondre la iniciativa.

  Podeu consultar més informació en el següent enllaç: Gender Museum i participar en un projecte que pot assegurar que la concepció igualitària de la societat es promogui en un país on sembla estar tocada de mort.

  5,287FansM'agrada
  995SeguidorsSeguir
  15,573SeguidorsSeguir

  Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

  La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

  Tanca