#SaveGenderMuseum

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Potser ara per ara ens queda allunyada d’una realitat sobretot centrada en la política i les noves formes de vertebrar la nostra societat, però m’agradaria treure a la llum una petita lluita que s’està portant a terme dins del sector cultural d’Ucraïna. “Ucraïna?”, pensareu… “què se’ns ha perdut ara a Ucraïna?”… Segurament, si estem interessats en un model social equitatiu i igualitari, molt, se’ns hi ha perdut molt!

Des de fa un temps, l’únic Museu de Gènere de l’Europa de l’Est es marceix en unes condicions deplorables per manca de finançament. Es troba situat a Járkov, la segona ciutat més gran d’Ucraïna, i compta amb més de 3000 peces, testimonis de la visibilitat de la dona en una societat marcada pel masclisme i la tradició més carrinclona. Només l’esforç personal de Tatiana Isaeva -membre d’una associació de dones local-  i la seva família ha fet que, dins de moltes limitacions, es puguin seguir fent algunes visites i mantenint, parcialment, les instal.lacions.

Fruit d’una estada vinculada al Servei de Voluntariat Europeu (SVE), l’artista i doctoranda de la Universitat Complutense de Madrid, Maria Sánchez (@PimientaSanchez), va endegar una campanya destinada a recaptar suports i fons que garantissin la pervivència del projecte museístic. Parlem d’una problemàtica que ha de superar des d’obstacles lleus -com la manca de recanvis quan es fon un llum- fins a problemes estructurals referents a absència de personal fixe, manteniment de la col.lecció o els mínims requeriments de seguretat i salut a l’hora de poder afrontar visites externes.

Però, i això ho explica meravellosament bé la Maria, el cas té molt més fons…Partim del fet que la paraula “Gènere”, com a concepte polític i antropològic, no existeix en la llengua del país. Partim d’una societat arrelada a la tradició, on la maternitat s’assumeix a edat molt jove i el concepte de bellesa femenina malda per assegurar-se un bon casori en un país on les guerres han esquilmat la ràtio d’homes respecte a la de dones.

La Maria ha proposat que, entre tots, ajudem a la salvaguarda d’un projecte tan local que esdevé, sense subte, una responsabilitat universal. Es pot col.laborar des de les xarxes, amb el hashtag #SaveGenderMuseum o seguint els diferents perfils de la institució. Es pot donar suport econòmicament, de manera individual o col.lectiva, assumint el finançament d’una de les mensualitats que asseguren que el museu tindrà llum i podrà assumir el lloguer del pis on es troba durant els següents 30 dies. En aquest cas, l’aportació és de 100 euros i s’han dissenyat fins i tot unes guardioles especials per a que associacions i grups puguin recaptar l’aportació necessària i difondre la iniciativa.

Podeu consultar més informació en el següent enllaç: Gender Museum i participar en un projecte que pot assegurar que la concepció igualitària de la societat es promogui en un país on sembla estar tocada de mort.

- Publicitat -